Lüks saat tutkusuna orta sınıf da katıldı

Güncelleme Tarihi:

Lüks saat tutkusuna orta sınıf da katıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 10:54

Saatin, ihtiyaçtan çok aksesuar aracı olarak görülmesi, lüks saatlerin satışında geçmiş yıllara göre artış yaşanmasını sağlıyor.

Rolex, Omega ve Mont Blanc Türkiye distribütörlüğünü yapan Rotap Saatçilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Bal, lüks saat satışlarındaki artışın ülke koşulları ile ilgili olduğunu söyledi.

Ekonomide gelinen koşullarla birlikte lüks saatlerin satışının geçmişe göre ivme kazandığını ifade eden Bal, “Muhtemelen iş adamlarımız ve prestije düşkün vatandaşlarımız kendi kişisel tercihlerini daha prestijli kılmak için bu tür ürünlere ilgi duymaya başladılar. İhracatın artması, insanlarımızın daha çok yurt dışına seyahat ettikleri anlamına geliyor ve gördükleri şeylere daha çok ilgi duyuyorlar. Sadece ekonomik değil, kültürel gelişmişlik de bunu tamamlıyor. O nedenle bu tür aksesuarlara ilgi arttı” dedi.

Bal, Türkiye'de lüks saat tüketiminin 2005, 2006 ve 2007 yıllarında yıllık ortalama yüzde 30-40 artış gösterdiğini bildirdi.

Omega saatlerin en düşük fiyatının 4 bin YTL en pahalı olanlarının ise 100 bin YTL civarında olduğuna işaret eden Bal, "Rolex saatlerinin fiyatı da o civarda. Mont Blanc ise çok değişken. Pırlantalı modelleri var. Mont Blanc saatlerinin en düşüğü 3 bin avrodan başlıyor 200 bin avroya kadar çıkıyor" dedi. Bal, 2008 yılında ekonominin iyi gitmesi durumunda satışlardaki mevcut trendi yüzde 15 daha yükseltmeyi düşündüklerini kaydetti.

“MODA MARKALARI, SEKTÖRDE YÜZDE 40 PAYA SAHİP”

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya da, kişi başı gelirin artmasıyla lüks saat tüketiminde de artış kaydedildiğini belirterek, Lüks saat tüketiminde yüzde 15-20 artış olduğunu söyledi.

Ramazan Kaya, “Bizim bu kategoride üst grup olarak Emporio Armani, Hugo Boss, Valentino, Calvalli, Burberry markalarını sayabiliriz. Bu saatlerin fiyatları 500 YTL'den başlıyor 7-8 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor” dedi.
Lüks saatleri daha çok orta ve üst gelir grubunun ve 35 yaş üstünün tercih ettiğini ifade eden Kaya, kadınların karar vermede etkili olduğunu söyledi.

10 yılı aşkın süredir Emporio Armani, Valentino gibi tekstil kökenli gözüken moda markalarının saat sektörüne girdiklerini söyleyen Kaya, moda markalarının şu anda dünya genelinde saat sektöründe yüzde 40 paya sahip olduklarını, Diesel ve Guess'in de bu kategoriye sokulabileceğini kaydetti.

Kaya, “Moda saat markaları, saat sektöründe kendilerine kalıcı yer edindiler. Klasik saat markalarını daha farklı dizayn yapmaya zorluyorlar” dedi.

“SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ 500-600 MİLYON DOLAR”

Ramazan Kaya, 2008 yılında büyük kasalı saatlerin, renkli kadranların, bakır altın karışımı, kırmızı altını diye nitelendirilen kaplamanın şu anda moda olduğunu söyledi.

Markalı saat sektörünün perakende rakamlarıyla Türkiye'deki büyüklüğünü 500-600 milyon dolar olarak tahmin ettiklerini ifade eden Kaya, Türkiye'deki saatlerin ağırlıklı olarak Uzak Doğu ve İsviçre'den geldiğini anlattı.
Kaya, “Bizim ürünümüz artık bir aksesuar özelliği arz ediyor. Artık saati her yerden öğrenebiliyoruz. Saat artık zamanı gösteren araç olmaktan çıktı aksesuar aracı haline geldi” dedi.

“SAAT, İHTİYAÇTAN ÇOK BİR AKSESUAR OLDU”

Forum Saatçilik ortaklarından Hatice Kaya da, 2007 yılının ikinci yarısında saat piyasasına girdiklerini ifade ederek, “Lüks markaların tüketimi Türkiye'de giderek artıyor. Lüks markaların daha uygun fiyatla piyasada satışının varlık gösterebildiğini gördük. Lüks demek artık pahalı ürün demek anlamına gelmiyor” dedi.

Hatice Kaya, 2008 yılında eğer ciddi bir kriz olmazsa lüks tüketimin artacağını, lüks saat satışları anlamında 2008'in 2007 yılından daha iyi olacağını kaydetti.

Hollanda menşeli TW STEEL saatlerini Türkiye'de sattıklarını belirten Kaya, saatlerin fiyatının 500 YTL ile bin 500 YTL arasında olduğunu söyledi.

Hatice Kaya, “Eskiden insanlar kollarına belki 5 yılda 1 saat alırken şimdi en az 2-3 saat alıyorlar. Saat artık ihtiyaçtan çok bir aksesuar oldu. Giysiye göre saat seçiliyor. Orta seviyede bir insanın bile yılda en az 3-5 saat aldığını görüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!