AA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 13:03
Çanakkale Boğazı'nda az avlanan ve kilosu 100 liraya ulaşan lüferi balıkçılar tezgahlarını süslemek için kullanıyor.
Çanakkale Merkez 1 Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, yaptığı açıklamada, bir süre önce Çanakkale Boğazı'ndaki balıkçılar olarak “trol ve gırgırlara hayır” kampanyası düzenlediklerini, bugün yaşanan sıkıntıyı o günlerde gördüklerini söyledi.
Palamut bolluğundan dolayı
balık fabrikalarının palamut alır hale geldiğine işaret eden Özkurnaz, “Palamut, ucuz olduğu için balıkçımızı memnun etmiyor. Palamut avlamakla sadece girdi maliyetleri karşılanıyor, para kazanılmıyor. Balıkçımız o nedenle para kazanmak için lüfere yöneldi. Bu yıla baktığımızda lüferin olmadığını görüyoruz. Tezgahlarda sayılı olarak yer alıyor” diye konuştu.
Özkurnaz, arz talep dengesine bakıldığında, lüferin fiyatının oldukça yükseldiğine dikkati çekerek, “Balıkçıdan kilogramı 40 ya da 50 liraya alınan lüfer, tüketiciye ulaşma aşamasında 100 liraya kadar yükselebiliyor. Bu anlamda vatandaş 100 lira verip, 1 kilogram lüfer almıyor. Troller ve gırgırların geçmişte özellikle boğazlarda yaptığı kaçak avcılıktan dolayı balık sayısının azalması söz konusu. Bu aşamada da özellikle Karadeniz bölgesinden her yıl göç eden balık cinsleri bu yıl gerek iklimden gerekse balık stokuna verilen tahribattan dolayı azaldı” şeklinde konuştu.
Kacak avcılıkla mücadeleBalıkçıların yaşadığı mağduriyetin ortadan kalkması için denizlere daha çok önem verilmesi gerektiğini anlatan Özkurnaz, kaçak avcılığın üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.
“Balık gelmiyor ama havaların soğumasıyla akımın başlayacağını düşünüyoruz' diyen Özkurnaz, “Bazı deneyimli balıkçılarımız her yıl 10 Eylül'den ekim ayının sonuna kadar lüfer balığının boğazdan aktığını söylüyor ancak az sayıda çıkan lüferler de tezgahların süslenmesinde kullanılıyor. Bunu balıkçılığın sonu olarak değerlendirmek istemiyoruz. Umudumuzu yitirmiyoruz. İnşallah balık olur” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Balık Hali'nde satış yapan Ozan Önsöz ise lüferin uzun süre tezgahlarda görülmeyeceğini bildirdi.
Önsöz, lüferin küçük boyda avlanılmasına devam edildiği iddia ederek, “Bu sürdüğü sürece sıkıntıyı yaşayacağız. Lüferin boyu 24 santimetreyi geçmedikten sonra yumurta bırakamaz. Bu konunun özenle incelenmesi ve avcılığın mutlaka bu boydan sonra yapılması gerekiyor. Balık az olunca fiyatı yükseldi. Balığı süs olsun diye biraz koyabiliyoruz. Fiyatının yüksekliğine rağmen lüfere özlem duyanlar alıp, yiyebiliyor. Şu an da ise palamut bolluğu yaşanıyor” diye belirtti.
Balıkçı Recai Sever ise lüferin oldukça az avlandığını, lüferin soğuk su balığı olduğunu, havaların soğumasıyla çoğalacağını umut ettiklerini söyledi.