Güncelleme Tarihi:
Bursa'nın Gemlik İlçesi'ndeki balıkçılar, av yasaklarının titizlikle uygulanması ve yasak avcılığın önüne geçilmesi sayesinde çinekopun lüfere dönüştüğünü, bu sayede de lüfer bolluğu yaşandığını belirttiler.
Balıkçılar, Samsun, İnebolu ve Şile açıklarından küçük balıkların peşine takılarak boğaza ve Marmara Denizi'ne inen lüferin, sonbahar ve kış aylarında fakir sofralarının protein kaynağı olan hamsinin azalmasına neden olduğunu savundular.
HAMSÄ° CANAVARI
Balıkçılar, geniÅŸ aÄŸzı ve keskin diÅŸleriyle hamsiyle beslenen ve bu özelliÄŸiyle ''hamsinin piranhası'' ya da ''canavar balık'' olarak nitelendirilen lüferin, hamsinin fiyatının yükselmesine neden olduÄŸunu söylediler.Â
Balıkçılar, geçen yıllarda nadir olarak avlanan, bu yüzden de tanesi 10 milyon liraya kadar çıkan lüferin tane fiyatının, bu yılki bolluk nedeniyle balık hallerinde büyüklüğüne göre 1,5 - 2 milyon liraya kadar düştüğüne dikkati çektiler.Â
Geçen yıl 500 bin liraya kadar düşen hamsinin kilosunun ise 2,5 - 3 milyon liradan satıldığını kaydeden balıkçılar, şöyle konuÅŸtular:Â
''Lüfer yüzümüzü güldürdü ama Marmara'daki hamsiyi de tüketti. Bu yüzden de hamsi fakirin balığı olmaktan çıktı. Geçen yıl, bolluğu sayesinde kasası 1,5 - 2 milyon liraya kadar düşen hamsinin kasa fiyatı 20 milyona kadar yükseldi.
Böyle olunca da balık tezgahlarında hamsi hem zor bulunuyor hem de pahalı satılıyor. Lüfer ise fiyatının ucuzluÄŸuyla sadece zenginin deÄŸil, herkesin sofrasına girebilecek duruma geldi. Ancak, dar gelirli vatandaÅŸlar, lüfer yeme alışkanlıkları olmadığı için satın almakta zorlanıyorlar.''Â
   Â
AHÇININ LÜFER ÖNERİSİ
   Â
Bursa Kervansaray Termal Otel mutfak ÅŸefi RaÅŸit ErdoÄŸan ise lüferin ızgarada piÅŸirilerek yenilmesini önerdi. Lüferin yaÄŸsız bir balık türü olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, bu nedenle ızgara dışındaki piÅŸirme yöntemlerinin lezzetli olmayacağını söyledi. ErdoÄŸan, ''lüfer ızgarayı'' şöyle tarif etti:Â
''Balık temizlendikten sonra, içinin de iyi piÅŸmesi için iki tarafından, kemiklerine inene kadar derin ÅŸekilde çizikler atılır. Tuzlanan balık, daha sonra una bulanır. Çiziklerden içeri doÄŸru ayçiçek yağı döküldükten sonra, balık ızgaraya verilir. Ä°yice kızardıktan sonra servis yapılır.''Â