Lozan Barış Antlaşması'nın 87'inci yıldönümü

Güncelleme Tarihi:

Lozan Barış Antlaşmasının 87inci yıldönümü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 16:07

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Lozan Barış Antlaşması, ülkemizin çok boyutlu coğrafyasında barış, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşama arzusunun tarihi bir vesikasıdır” dedi.

Haberin Devamı

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN 87'İNCİ YILDÖNÜMÜ / Foto Galeri

Cumhurbaşkanı Gül, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 87. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'nin temel taşlarından biri olan Lozan Barış Antlaşması'nın, Türkiye'ye Birinci Dünya Savaşı'nın mağlubu gözüyle bakanlara karşı ve dönemin tüm olumsuz koşullarına rağmen kazanılan bir diplomasi zaferi olduğuna işaret etti.

Lozan Barış Antlaşması ile atılan temel üzerinde, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan modern Türkiye Cumhuriyeti'nin yükseldiğini ifade eden Gül, Lozan Barışı'nın arka planında, aziz milletin canıyla, kanıyla, emeğiyle ve kararlılığıyla fedakarca zafere taşıdığı milli kurtuluş mücadelesinin bulunduğunu kaydetti.
İstiklal mücadelesini taçlandıran Lozan Antlaşması'nın aynı zamanda köklü diplomasi tarihinin kilometre taşlarından biri olduğuna dikkati çeken Gül, Antlaşma'nın imzalanmasını takiben Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, Türkiye'nin, bir yandan kalkınma ve ilerleme yönünde tarihi hamleler yapmaya, diğer yandan Atatürk'ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesi temelinde çağının ilerisinde, barış odaklı bir dış politika uygulamaya başladığını belirtti.

Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma yolunda, 87 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca çok önemli mesafeler katedildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

“Bugün Türkiye pek çok alanda ulaştığı yüksek yeteneği ve ileri düzeyiyle uluslararası camianın saygın ve önde gelen üyelerinden biri olmuştur. Şüphesiz, hedefimiz her zaman daha iyisi, daha ilerisidir.Lozan Barış Antlaşması, ülkemizin çok boyutlu coğrafyasında barış, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşama arzusunun tarihi bir vesikasıdır. Milli Kurtuluş Mücadelesini verdiği güçlerle Lozan'da attığı imza ile barışan ülkemiz, Lozan'ı takiben Batı ülkeleriyle müttefiklik ilişkisi kurmuş ve ortak değerler temelinde Batının ayrılmaz bir üyesi haline gelmiştir. Bugün ülkemizin ve milletimizin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde sergilediği tutum ve kararlılık bu tarihi yönelim çerçevesinde değerlendirilmelidir. Türkiye, Lozan ruhunu gerek bölgesel gerek küresel barış ve refaha net katkıda bulunmak suretiyle devam ettirmektedir.

Millet olarak, hoşgörü ve dayanışma içinde, kaynağı ne olursa olsun husumet ve ayrışmayı reddederek, tarihin karanlıklarına saplanıp kalmadan, ancak tarihten gerekli dersleri çıkararak geleceğe yönelmek dışında bir seçeneğimiz yoktur. Genç nesillerimizi daha iyi yetiştirmek, vatanımızı ve devletimizi onlara daha iyi bir şekilde devredebilmek gayretinde olduğumuz sürece ülkemizin yolu açık, geleceği aydınlık olacaktır.Siyasi ve iktisadi bağımsızlığımızın tescilini sağlayan, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 87. yıl dönümünü yürekten kutluyor; tarihimizin bu önemli dönüm noktasını mümkün kılan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten kıymetli devlet adamı İsmet İnönü'yü ve başkanlığındaki heyetin değerli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum.”

CHP'LİLER DE LOZAN'I KUTLADI

LOZAN Antlaşması’nın 87’inci yıldönümü nedeniyle, Maçka’daki İnönü Anıtı’nda düzenlenen törende konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, “2000'li yıllardayız. Türkiye’de moda yeni Osmanlıcılık. Yani Lozan’ı, mücadeleyi, bağımsızlığı, Cumhuriyeti bir kenara koymak. Tekrar yüzünü Ortadoğu’ya çevirmek. Hepimiz biliyoruz ki, Lozan tapu senedi olduğu kadar, Cumhuriyet’in, aydınlanmanın, aklın, bilimin, derinliğidir, yolculuğudur” dedi.

TİMSAH GÖZYAŞLARI

CHP İstanbul Milletvekili Sacit Yıldız, ressam Bedri Baykam ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı törende konuşan Berhan Şimşek, “Bugün burada yanımızda, hanımefendi kardeşlerimiz varsa, Cumhuriyet kadınların devrimidir. Bağımsızlığın devrimidir” dedi. Berhan Şimşek, şunları söyledi:
“Dört gün önce grup toplantısında timsah gözyaşları akıtıyorlar. Beyin nakli mi yaptılar sana Recep Paşa? 80’li yıllarda, 26 yaşında, Akıncı gençliğin içindeydin. Milli görüşteydin. İlçe Başkanıydın, İl Başkanıydın. Belediye Başkanıydın. Parti genel başkanıydın. 7 yıldır Başbakansın. Vahiy mi geldi sana? Beyin nakli mi yaptılar? Bu ülkede bir 12 Eylül oldu. Bunu Kenan Paşa yaptı. Kenan Paşa bu 12 Eylül’ü yaptığında, Recep Paşa neredeydi? Yüzde 92’nin içinde miydi? Kenan Paşa anayasasına 'evet' dedi mi, demedi mi. Şimdi 12 Eylül anayasasına kat çıkma sevdasında. Kenan Paşa yaptı. Ben de üzerine iki kat çıkayım. Riyadır. Yalandır. Kendi içlerinden aklı selim 12 Eylül’de bedel ödemiş birini bulamadıkları için aralarından bir dönme buluyorlar. Diyor ki, ‘sen cezaevinde yattın değil mi? Cezaevindeyken, baban öldü. Cenazesine gidemedin’. Dönme de kafasını sallıyor. O dönme babasının cenazesine gidemediği zaman apoletli, bir faşizan darbe vardı. Askeri idare vardı. O gün askeri darbe vardı. Gidemedin de bugün bir sivil darbe var. Sivil faşizm var. Onun için Mehmet Haberal da babasının cenazesine gidemedi. Recep Paşa apoletler senin beyninde. Bedel ödemediğin 12 Eylül’de sağda, solda bu ülke sevdasına idam edilen o insanların manevi huzuruna dokunma. İstismarcı, riyakar, yalancı, karton kahraman. 12 Eylül faşizmini, 12 Eylül’de Recep Paşa’nın kafasına geçireceğiz.”

ORTATÖY’DE TÖREN

Ulusal Sivil toplum Kuruluşları Birliği (İKKB), İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ve Beşiktaş Belediyesi de Ortaköy’de saat 11.00’de Lozan Antlaşması’nın yıldönümü nedeniyle tören düzenledi. Burada konuşma yapan İKKB Koordinatörü Nazan Moroğlu, “Atatürk’ün Türk tarihinin dönüm noktası olarak adlandırdığı Lozan Antlaşması, Türk Devleti’nin uluslararası alanda, siyasal, hukuksal ve ekonomik ilişkilerini yeniden düzenlediği ve günümüzde de yürürlükte olan uluslararası bir belgedir. Lozan Antlaşması çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun temelini oluşturmuş, imzalanmasından üç ay sonra Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmiştir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!