A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2009 15:38
Lösemi hastası çocukların okuldan dışlanmasını önlemek ve hijyenik bir ortamda eğitim almalarını sağlamak amacıyla açılan özel sınıf kapandı.
LÖSEV Diyarbakır Şubesince lösemi hastası çocukların okuldan dışlanmasını önlemek ve hijyenik bir ortamda eğitim almalarını sağlamak amacıyla açtığı sınıf, LÖSEV'in Diyarbakır Şubesini kapatması nedeniyle açılmadı.
Bu yıl sınıfın açılmaması nedeniyle mağdur olan lösemili çocuklar, anne ve babalarıyla Valiliğe başvurarak, kendileri için özel bir sınıf açılmasını talep etti.
LÖSEV mağduru
Çocuğu lösemi hastası olan Metin Erdoğan, çocukları için özel bir sınıf açılması ve servis sağlanması amacıyla Valiliğe başvurduklarını belirterek, 4 yıldır açık olan şubenin neden kapandığını anlayamadıklarını söyledi.
LÖSEV yetkililerinin kendilerine Diyarbakır'daki kurumlardan yardım alamadıkları için şubeyi kapattıklarını bildirdiklerini ifade eden Erdoğan, bu gerekçeyi kabul etmediklerini belirtti.
Diyarbakır'da Valilik, belediye ve diğer kurumların gereken her şeyi yaptığı ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
“Sınıf kapanınca çocuklarımız açıkta kaldı. Okula kayıtları var, ancak gönderemiyoruz. Diğer okullardan 50-60 kişilik sınıflar var. Gerekli hijyenik ortam yok. Çocuklarımızı okula gönderirken bir de sağlıklarından olmalarını istemiyoruz. Maddi ve manevi olarak aileler çöktü. Tek amacımız çocuklarımızın okumasını sağlamak. Bizim çocukların eğitimi geri kaldı. Sınıfları kapanan çocuklarımız içe kapandı. LÖSEV mağduru olduk. Onun için Valilikten destek bekliyoruz. Çocuklarımız için özel sınıf açılsın. Çocukların eğitiminin hijyenik ortamda sağlanmasını istiyoruz.”
"Hayatımız savaşla geçti"
10 yaşındaki oğlu Mehmet Şehmus Sevgi'nin 7 yıldır lösemi hastalığıyla mücadele ettiğini kaydeden anne Reyhan Sevgi de çocuklarını okula göndermek istediklerini, toplumda bu konuda duyarlılık beklediklerini ifade etti.
Çocukları için temiz bir sınıf istediklerini belirten Sevgi, şunları söyledi:
“Diğer çocuklar gibi çocuklarımızın da eğitim hakkı var. Mağdur olduk. Nereye başvuruyorsak, bize 'başınızın çaresine bakın' diyorlar. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Yeter artık. Hayatımız savaşla geçiyor. Kanserle, hastalıkla ve toplumla savaşıyoruz. Halkımızdan saygılı olmalarını bekliyoruz. LÖSEV bizi kullandı. Bizim üzerimizden reklam yaptılar. Sonra da şubeyi kapattılar. Biz bu haksızlığı kabul etmiyoruz.”
Okul kabul etmedi
Lösemi hastası oğlu 10 yaşındaki İbrahim Özbuğdaycı'yı sınıf kapandığı için başka bir okula kayıt yaptırmak istediğini belirten Remziye Özbuğdaycı da “Okulun müdürü 'Ben bu sorumluluğu alamam. Çocuğun iyileşsin, okula gitmesin daha iyidir' dedi. Okula kayıt yapmadı. Çocuğum neden okumasın. Eğitim ona da lazım. Arkadaşlarından uzak kaldı. Normal okullar çocuğum hasta diye sorumluğu almıyor. Ben de ne yapacağımı şaşırdım” diye konuştu.
Lösemi hastası çocuklardan Elif Özge Sarp, 4. sınıfa geçmesine rağmen okula gidemediğini, sınıfı ve arkadaşlarını özlediğini söyledi.
Yardım yapılmıyor
LÖSEV'in internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, bu yıl projelerin genişletilmesi, tüm kanserli hastalara yayılması ve 3. ve 4. sınıf düzeyine gelen öğrencilerin daha çok öğretmenden, daha iyi eğitimler almaları, üretim atölyelerinin genişletilmeleri ve büyüyen sorunların çözüme kavuşturulması ve onların yalnız bırakılmamaları için konunun muhatabı resmi makamlara yazılı müracaatta bulundukları belirtildi.
Yanıt alınamaması üzerine Diyarbakır'da makam ziyaretlerinde bulunulduğu ve telefon görüşmeleri yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Personel teminindeki güçlükler ve personel ile yaşanan olumsuzluklar, vakıf irtibat ofisi ve personel ile teknik ekipman için yapılan aşırı masraf, bölge yöneticileriyle bölge halkının vakfımıza ve lösemili çocuklara desteklerinin yok denecek kadar az olması ve diğer bölge ve illerde benzer yapılanmalarımızın başlayamaması, bölge dışında yaşayan çok varlıklı iş adamlarının bölgedeki lösemili çocukları kucaklamamaları gibi nedenlerle Diyarbakır proje ofisimizi ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sınıflarımızı bu sene ve şimdilik açamıyoruz.
Lösemili çocuklarımızın yine ayrı bir sınıfta Milli Eğitim Bakanlığı okulunda özel sınıfta okumalarının sağlanması için resmi girişimlerimiz olmuştur, takip ediyoruz. Lösemili çocuklarımızı ve ailelerini mağdur etmeden Ankara merkezimizden, tüm Türkiye'deki lösemili ailelerle eşit şekilde maddi, sosyal ve manevi desteklemeye devam ediyoruz. Onları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.”