Londra'daki müzede Ermeni soykırımı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Londradaki müzede Ermeni soykırımı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2005 12:42

Londra'daki Kraliyet Savaş Müzesi'nin ”İnsanlığa karşı işlenen suçlar” bölümünde ziyaretçilere sunulan bir çalışmada, Türkiye'ye yönelik “soykırım” iddialarına yer veriliyor.

Londra'nın Lambeth caddesindeki tarihi bir binada faaliyet gösteren müzede Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan savaş gereçleri, İngiltere ve İngiliz Uluslar Topluluğu ile bağlantılı olarak sergileniyor. Müzede, sürekli ve geçici galeriler adı altında çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

Sürekli galerilerden “İnsanlığa karşı işlenen suçlar: Etnik şiddet ve soykırım üzerine bir araştırma” bölümünde Nazi kurbanları, Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nde yaşananlar, eski Yugoslavya'da Boşnakların maruz kaldığı şiddet, Ruanda ve bazı bölgelerdeki olayların aktarıldığı 30 dakikalık bir film gösterimi yapılıyor. Konuya ilişkin bir araştırma da, elektronik bilgi sistemiyle ziyaretçilere sunuluyor.

Araştırmada “etnik şiddet ve soykırım” konusunda sunulan 16 örnekten ikisi “Ermeniler-1915” ve “Kürtlerin süregelen kötü durumu” başlığını taşıyor. 1915'te geçen olayların “Pek çok modern tarihçi tarafından soykırım olarak değerlendirildiği, Türk otoritelerinin bunu reddettiği” kaydedilen araştırmada, bu dönemde ”600 bin-1,5 milyon Osmanlı Ermenisinin, İttihat ve Terakki rejimince uygulanan bilinçli bir politikayla yok edildiği” iddiasına yer veriliyor ve “Pek çok bilimadamı bu olayları soykırım olarak değerlendiriyor. Türk hükümeti, 1915 olaylarının soykırım olarak değerlendirilmesine hala itiraz etmektedir” ifadeleri kullanılıyor.

Kürtlere ilişkin bölümde ise “dünyada kendi devletleri olmayan en geniş etnik grup” olarak nitelenen Kürtler, daha çok Türkiye ve Irak'ta gruplar yönünden ele alınıyor. Araştırmada, Türkiye'de AB sürecindeki reformlar kapsamında Kürtçe yayın ve dil kurslarına ilişkin düzenlemeler, “giderek artan hoşgorü işaretleri” olarak nitelendiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!