Güncelleme Tarihi:
Londra’nın dünyaca ünlü mekânı National Gallery (Ulusal Galeri), yıllar içinde kendisine gerçek diye satılan sahte tabloları sergileyerek İngiliz mizahına yeni bir pencere açtı. Gerçek sanılan sahte tablolar arasında Boticelli, Dürer ve Rembrant da mevcut.
Sefa KAPLAN
HİÇ kuşku yok ki dünyanın en önemli resim koleksiyonlarından birisi Londra’nın ünlü Trafalgar Meydanı’ndaki National Gallery’de bulunuyor. Yıllar içinde kılı kırk yararcasına koleksiyona katılan tablolar, galerinin yüksek tavanlı salonlarında senelerdir sergileniyor. Ancak, müzeye alınan ve alınacak eserleri incelemek için 1934’te kurulan Bilimsel Araştırmalar Bölümü ile birlikte işin rengi biraz değişiyor. Çünkü bilim insanlarının yıllar boyu süren incelemeleri, büyük bir gururla sergilenen kimi önemli tabloların sahte olduğunu ortaya çıkarıyor.
İlk sahte sergi
Ancak İngiliz mizahı tam da burada giriyor devreye. Galeri yönetimi, ‘Bizi nasıl kandırmışlar’ diye dövünmek yerine, bu sahte eserleri sergilemeye karar veriyor. “Close Examination: Fakes, Mistakes and Discoveries (Detaylı İnceleme: Sahteler, Yanlışlar ve Keşifler)” adlı sergi, işte bu fikrin ürünü. Bir başka ifadeyle, bilimsel teknikler kullanılarak sahteliği anlaşılan eserleri bir araya getiren ilk sergi bu.
Sergide, 40 tablo yer alıyor. Bunlardan ‘A Man with a Skull / Kurukafalı Adam’ın Alman ressam Hans Holbein’e ait olduğu sanılıyordu. Meğerse, 16. yüzyıldan sonra başka bir ressam tarafından yapılmış. İtalyan ressam Boticelli’nin ‘Venüs and Mars’ ile ‘An Allegory’ tabloları da dikkat çeken diğer sahte tablolar arasında bulunuyor. Albert Dürer’in olduğu sanılan ‘The Virgin and Child (Bakire ve Çocuk)’ isimli tablonun ise neredeyse kolektif bir ürün olduğu yani muhtelif ressamlar tarafından yapıldığı da yine incelemeler sonucunda anlaşılıyor. Bu ilginç sergi, Türkiye için giderek daha ilginç bir tarih haline gelen 12 Eylül’e kadar açık.
Sahtekârlığa önlem: Özgünlük sertifikası
National Gallery bile sahte tablo alabildiğine göre, bu herkesin başına gelebilir demektir. Uzmanlar, bu tür bir hataya düşmemek için tablo ile birlikte mutlaka ‘Özgünlük sertifikası’ istenmesi gerektiğini söylüyor. Özgünlük sertifikası, satın alınan esere ait bütün bilgileri ihtiva eden bir belge. Belgede, eserin ve sanatçının adı ile imzasının yanısıra, kullanılan malzemeye ilişkin detaylar da bulunuyor. Buraya kadar özgünlük sertifikası istemenin herhangi bir sakıncası yok. Ancak uzmanlar, aynı sertifikanın, tablonun ressamın kendisinden alınması durumunda bile istenmesi gerektiğini söylüyor.
Çağdaş Türk Sanatı Şanghay Fuarı’nda
BU yıl 9-12 Eylül 2010 tarihleri arasında izleyicilere açık olacak Şanghay Contemporary Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’na Türkiye’den Çağla Cabaoğlu Art Gallery katılacak. 30 bin kişinin üzerinde izleyici beklenen, Asya, Avrupa ve Amerika’dan galerilerin katılacağı 2010 Şanghay Contemporary Fuarı, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Şanghay World Expo etkinliği ile eşzamanlı yapılıyor.
Şanghay’da Hayat Ağacı isimli konsept başlığı altında; 16 Türk sanatçı, bu fuar için özel hazırladıkları toplam 60’ın üzerinde eser ile Çağla Cabaoğlu Art Gallery standında yer alacak.
Türk çağdaş sanatından bir kesit sunmayı amaçlayan sergide Komet, Hüsamettin Koçan, Bubi, Mehmet Ulusel, Ertuğrul Ateş, Günseli Kato, Bedri Baykam, Alev Gözonar, Fatmagül Karadeniz, Lolita Asil, Timuçin Unan, Gökhan Deniz, Beyza Boynudelik, Seçkin Pirim, Güneş Çınar ve Yaşam Şaşmazer eserleri bulunan sanatçılar.
Çağla Cabaoğlu Art Gallery “Attack” isimli uluslararası Türk çağdaş sanatını tanıtmayı hedefleyerek çıkardığı yayının ilk sayısını da Şanghay Contemporary Fuarı’ndaki standında tanıtacak.
DiCaprio rekora koşuyor
DIŞ HABERLER SERVİSİ
YÖNETMENLİĞİNİ Christopher Nolan’ın yaptığı ve yapımcılığını Warner Bros’un üstlendiği Inception (Başlangıç) isimli film, üçüncü haftasında elde ettiği 27.52 milyon dolarlık hasılatla gişe başarısını sürdürüyor. Film şimdiye kadar Kuzey Amerika genelinde 193.34 milyon dolar topladı. Sony Pictures şirketinden çıkan ve Angelina Jolie’nin başrol oyuncusu olduğu Salt, ikinci haftasında 19.25 milyon dolar, toplamda ise 70.81 milyon dolar gelir elde etmişti. Inception (Başlangıç) ülkemizde vizyona girdiği 30 Temmuz tarihinden itibaren, ilk hafta sonunda 144 bin 306 kişi tarafından izlendi. Filmde Leonardo DiCaprio, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çalan hırsızı canlandırıyor.
Minik Monet yok satıyor
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İNGİLTERE’nin Norfolk kentinde yaşayan 7 yaşındaki Kieron Williamson’ın 33 tablosu 30 dakikada 150 bin sterline satıldı. İki yıl önce geçirdiği kaza sonrasında resim yapmaya başlayan Williamson yakınları tarafından Minik Monet ismiyle anılıyor. Küçük yaşına rağmen, sanatseverlerin ilgi odağı haline dönüşen Kieron’un yaptığı 16 manzara resmi müzayedeye çıktı. Açık artırmaya telefonla Arizona, New York ve Güney Afrika’yla birlikte dünyanın çeşitli kentlerinden koleksiyoncular katıldı. 14 dakikada bütün eserler satıldı.
Küçük ressamın Holt galerisindeki sergisinin açılışını kaçırmamak için Philadelphia’dan gelen bir çift, iki gün boyunca galerinin önünde kamp yapmıştı. 700 kişi ise daha çizilmemiş tablolarını satın almak için sırada bekliyor. Okuluna devam eden ve haftada 6 resim tamamlayan Williamson, görenleri kendine hayran bırakıyor.
3 bin yıllık parçalar 9 yılda birleştirildi
BERLİN’de bulunan Tell Halaf Arkeoloji Müzesi, 2’nci Dünya Savaşı sırasında düşen bombalar sonucu yerle bir olmuş, Aramiler’e ait 3000 yıldan eski heykeller parçalanmıştı. 27.000 parçaya ayrılan heykelleri birleştirmek, arkeologların tam 9 yılını aldı. Müzenin yakında sergiye açılması bekleniyor.
Aydın Doğan Karikatür Sergisi Altınoluk’ta
AYDIN Doğan Vakfı (ADV) tarafından düzenlenen 27’nci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Balıkesir’in Altınoluk Beldesi’nde sanatseverlerle buluştu. Tarihi Abdullah Efendi Konağı’nda açılan sergi, 30 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Ahmet ERTAN / DHA