Güncelleme Tarihi:
İRAN’da nükleer programına tepki olarak ekonomik yaptırımlarını artıran İngiltere’nin Tahran’daki büyükelçiliğini basan, gönüllüler ordusu Besiç milisi olduğu iddia edilen gençler iki ülke ilişkilerini tarihinin en düşük seviyeye düşmesine neden oldu.
İran’da çatlak mı var
Olayların üzerine kabinesini acil toplantıya çağıran İngiltere Başbakanı David Cameron’un “İran’a karşı ciddi tedbirler alacağız” açıklamasından saatler sonra ülkedeki İran diplomatlarının sınırdışı edileceği duyuruldu. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran’ın diplomatik personelinin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanıdıklarını belirtti.
İngiliz elçiliği baskınına ilişkin İran’da ise Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ılımlı kanadı ile Dini Lider Hamaney’in muhafazakar kanadı farklı tavır sergiliyor. Ahmedinejad dün de sessizliğini korudu, ancak İran Dışişleri Bakanlığı olayın ardından İngiltere’den özür dilerken, Tahran emniyet müdürü Ahmed Rıza Radan da “Elçiliği girenleri tespit ettik. Hepsini yakalayacağız” dedi. Buna karşılık İran Meclis Başkanı Ali Laricani olayların sorumluluğunun “On yıllardır İran üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan” İngiltere’ye ait olduğunu ileri sürdü. Muhafazakar basın ise dün zafer manşetleriyle çıktı. Vatan Emruz gazetesi “Tilkinin inine girdik” manşetiyle çıktı. İngiltere yüz yıl öncesinin siyasi çekişmelerine atıfla İran’da “Yaşlı Tilki” olarak anılıyor.
Facebook’ta örgütlenmişler
İNGİLİZ elçiliğine saldıranların Facebook’ta örgütlendiği ileri sürüldü. İngiliz Guardian gazetesine göre Besiç milislerinin armasını taşıyan eylemciler, önceki günkü saldırı öncesi Facebook’ta “hadi gidip İngilizleri haklayalım” başlıklı bir sayfa açtığını ileri sürdü. İngiliz yetkililer bu nedenle saldırının İran’ın bilgisi olmadan gerçekleştirilemeyeceğini savunuyor.