Lokmacı Barikatı'nı yıkım kararı 15 gün önce alındı

Güncelleme Tarihi:

Lokmacı Barikatını yıkım kararı 15 gün önce alındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 10:27

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lokmacı Barikatı'nın Rum tarafında bulunan duvarı yıkma kararını, 15 gün önce BM yetkilileriyle yaptıkları görüşmede aldıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum yönetimi, 1,5 yıldır çeşitli bahanelerle yıkmadığı ve dün gece ani bir kararla yıkımına başladığı Lokmacı Barikatı'nın Rum tarafındaki duvarı tamamen yıktı.

Duvarı yıkmaya dün saat 23.00 dolaylarında başlayan Rum yönetimi, yıkım işlemini saat 02.00 civarında tamamladı.
Yıkılan duvarın parçaları, kepçeyle kamyonlara yüklenerek bölgeden uzaklaştırıldı.

PAPADOPULOS: BU KARAR 15 GÜN ÖNCE ALINDI

Brüksel'de bulunan Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Rum haber ajansına yaptığı açıklamada, duvarı yıkma kararını 15 gün önce BM yetkilileriyle yaptıkları görüşmede aldıklarını bildirdi. Papadopulos, "Bu duvarı kaldırdık, ama bu, kapının açılması için yeterli bir adım değil. Bölgede tehlikeli binalar, askerler ve mayınlar var. Önce bunlar halledilmeli" dedi.

RUM SÖZCÜ

Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis, duvarın yıkılmasının kapının açılacağı anlamına gelmediğini söyledi.
Duvarın yıkım çalışmalarını bir süre yerinde izleyen Paşardis, "bir iyi niyet girişimi olarak duvarın yıkılmaya başlandığını, ancak bunun kapının karşılıklı geçişlere açılacağı anlamı taşımadığını" söyledi. Duvarın yıkılmasının ardından, bölgede gerekli düzenlemelerin yapılması, askerlerin karşılıklı olarak geri çekilmesi ve bölgedeki mayınların temizlenmesi yönündeki Rum tezlerini yineleyen Paşardis, ancak bunların gerçekleşmesi halinde Lokmacı kapısının karşılıklı geçişlere açılabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Paşardis, "duvarın neden gündüz değil de gece yıkılmaya başlandığına" ilişkin bir soruya karşılık, akşam saatlerinde bölgenin sakin, güvenli ve işlemlerin hızlı olduğunu söyledi. Paşardis, çalışmalar sırasında 25 civarında Rum Milli Muhafız Ordusuna mensup askerin bölgeye konuşlandığını da açıkladı.

LEFKOŞA RUM BELEDİYESİ BAŞKANI MAVRU

Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Eleni Mavru da duvarın yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Güney Kıbrıs olarak iyi niyetli bir adım attıklarını" belirterek, "bundan sonra adım atma sırasının Kuzey'de olduğunu" söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!