Lokallere alkol yasağı şoku

Güncelleme Tarihi:

Lokallere alkol yasağı şoku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2008 13:56

Diyarbakır'da yıllardır alkol veren 22 dernek lokalinin, ‘içkili bölgede’ olmadıkları gerekçesiyle alkol ruhsatlarının iptal edilmesi kararı tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, imzasıyla işletmecilere gönderilen yazıda ‘lokallerin içkili yer bölgesine taşınmamaları halinde ruhsatlarının 31 Mart 2008 tarihinde iptal edileceği’ tebligatı yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, “AKP bir yandan AB’ye girmeye çalıştığını dile getirirken, diğer yandan ise içkili yerleri kapatmaya çalışıyor. Bu çifte standarttır” dedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mehmet Kaya da, içkili dernek lokallerinin kapatılmasının önüne geçebilmek için dava açacaklarını söyledi. Kaya, “Bu lokallerin alkol ruhsatlarının iptal edilmesi, kapatılmaları anlamına gelir” dedi.

Üniversitelere türbanla girilip girilmemesi tartışmalarının yaşandığı bu günlerde, Diyarbakır’da dernek lokallerine alkol yasağı getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerde mutlaka alınması için talimat verdiği Diyarbakır’da bulunan çeşitli meslek gruplarına ve derneklere ait 22 içkili lokale, Dernekler Daire Başkanlığı’nın 10.01.2008 tarihinde yazdığı yazı, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu tarafından tebliğ edildi. Yazıda, içkili lokallerin 31 Mart tarihine kadar ‘İçkili yer bölgesi’ içinde bulunması gerektiği, aksi halde lokal işletme ruhsatlarının iptal edileceği iletildi. Dernek lokalleri ile çalışanlarını şoke eden yazıda şunlar yer aldı:
“5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren dernek lokallerinin, 31.03.2005 tarihinde yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliği'nin geçici 4’üncü maddesinde yer alan, ‘Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyette bulunmasına izin verilen lokaller, durumlarını üç yıl içinde bu yönetmelikte öngörülen koşullara uygun hale getirirler’ hükmü gereğince yönetmelikte öngörülen şartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Dernekler yönetmeliğinin 61'inci maddesi ‘Dernek lokallerinde aköllü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Ancak, alkollü içki izni verilebilmesi için dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alınması zorunludur’ hükmüne amirdir. Dernekler yönetmeliğinin 66'ıncı maddesi ‘Kumar oynatıldığı, izinsiz içki kullanıldığı, umuma açık yer durumuna geldiği veya lokal yönergesine aykırı hareket edildiği tespit edilen lokaller, mülki idare amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir. Yukardaki fıkrada yazılı fiiller sebebiyle üç defa faaliyetten men edilen lokallerin izin belgeleri, mülki idare amirince iptal edilir’ hükmüne amirdir, Dernekler yönetmeliğinin 67'inc maddesi ‘Yapılan denetimler neticesinde, uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı, kullanıldığı veya bulundurulduğu 6136 sayılı kanuna aykırı silah bulundurulduğu veya satıldığı, genel güvenliğe ve genel ahlaka aykırı faaliyetlerde bulunulduğu tespit edilenlerin, lokal açma veya işletme izin belgeleri mülki idare amirince iptal edilir’ hükmüne amirdir. Bu nedenle dernek lokalinizin, dernekler yönetmeliğinde ön görülen şartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu eksikliklerin giderilmemesi durumunda 31.03.2008 tarihi itibari ile lokal işletme belgesinin iptal edileceği hususunu bilgilerinize rica ederim.”

Haberin Devamı

“AKP İÇKİYİ YASAKLAMAYA ÇALIŞIYOR”
Diyarbakır’daki içkili lokal işletmecileri ise, yazıya büyük tepki gösterdi. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Lokal işletmecisi İbrahim Güzelgül, Diyarbakır’da büyük bir işssizlik sorunu bulunurken, dernek lokallerinin de alınan bu kararla kapatılmaya mahkum bırakılmasının, başta kendileri olmak üzere büyük bir mağduriyete yolaçacağını söyledi. İçkili lokallerin içkili yer bölgesi içinde bulunması için 31 Mart’a kadar kendilerine süre tanındığını belirten İbrahim Güzelgül, bu süre içinde içkili yer bölgesi ilan edilen yerlerde yer bulmalarının ise hayli güç olduğunu, uygulamanın durdurulmaması halinde ise işyerini kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi. Diyarbakır’daki içkili dernek lokallerinde çalışan personel sayısının yaklaşık bin kişi olduğunu, aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişinin bu uygulamadan mağdur kalacağını belirten Güzelgül şunları söyledi.

Haberin Devamı

“Lokal işletmecileri olarak bizim de kendimize göre bir hesabımız var. Kimimiz borçlanmışız, yatırım yapmışız. Şimdi kapatmak zorunda kalırsak borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Yetkililerin işssizliğin bu kadar yoğun olduğu Diyarbakır’da bunu yapmaması gerekiyor. Yetkililer, bu uygulamanın sadece sporla ilgili dernek lokallerinde uygulanacağını, diğerlerinin ise kapsam dışı kalacağını söylüyordu. Ancak bu uygulama bütün lokalleri kapsadı. AKP bir taraftan AB’ye girme çabası içindeyken, diğer taraftan ise içkili yerleri kapatmakla adeta bir ikilem içine giriyor.”

ÇALIŞANLAR: PERİŞAN OLURUZ
Diyarbakır’daki derneklerin içkili lokallerinde çalışan yüzlerce personel de tedirnin oldu. Garsonlar, uygulamanın durdurulmasını isteyerek, “Yıllardır bu lokallerde çalışıyoruz. Bildiğimiz başka bir meslek de yok. Çalıştığımız lokallere gönderilen yazıyı görünce adeta ruh halimiz bozuldu. Çünkü, 31 Mart’tan sonra işssiz kalabiliriz. Ekmeğimiz elimizden alınmaya çalışılıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi

Haberin Devamı

DTSO BAŞKANI: DAVA AÇACAĞIZ
Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, yönetmelikle yapılan düzenlemenin ibadethane ve okullara yakın olan lokallerle ilgili olduğunu söyledi. Kaya şöyle konuştu:
“Diyarbakır’daki uyarı yazısı gönderilen dernek lokallerin tümü bu yönetmelikten önce ruhsat almışlar ve kazanılmış hakka sahipler. Bu lokallerin hepsi üyelerine hizmet veriyor. Bunların bu yönetmelikten muaf tutulması ve kazanılmış haklarının korunması gerekiyor. Bu işletmelerde yaklaşık 750 kişi istihdam ediliyor. Bu lokallerinin alkol ruhsatlarının iptal edilmesi aynı zamanda kapatılması anlamına da geliyor. Hiç bir çözüm üretmeden, sadece böyle bir kapatma yönüne gidilmesi büyük bir mağduriyeti de beraberinde getirecektir. İdarecilerden bir çözüm bekliyorduk ama pek çözüm bulunacak gibi görünmüyor. Bu lokallerin hepsi bizim üyelerimiz. Bu yönetmelikten önce ruhsat alkmış lokallerin kazanılmış haklarını korumak ve kapatılmalarının önüne geçebilmek için onlarla birlikte dava açacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!