Lojman istemediler site sipariş ettiler

Güncelleme Tarihi:

Lojman istemediler site sipariş ettiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2004 01:11

3 Kasım seçimlerinden hemen sonra Başbakan Erdoğan’ın ‘Lojmanlara yerleşmeyelim, halkla iç içe olalım’ çağrısını alkışlarla kabul eden AKP’liler, dar gelirli için konut yapan TOKİ’den site inşa etmesini istedi. TOKİ, miletvekillerine özel konutlar için kendi arsa stokunu kullanacak.

MİLLETVEKİLLERİNİN lojmanda oturmasının yanlış olduğunu savunarak, Ankara Oran’daki lojmanları boşaltıp satılığa çıkartan AKP hükümeti, dar gelirliye konut edindirme görevi üstlenen TOKİ’ye ‘milletvekili sitesi’ yaratmaya hazırlanıyor. TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin uygun ev bulmakta güçlük çektikleri şikayetleri üzerine konut yapımı için Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) başvurdu. TOKİ başvuruyu kabul ederek, konutların niteliklerine ilişkin çalışmalara başladı. Böylece her seçim sonrasında Ankara’ya yeni gelecek milletvekilleri için yeni lojmanlar ve dolayısıyla ‘milletvekili sitesi’ oluşturulmasının yolu açılıyor.

TOKİ: LOJMAN DEĞİL

Eskiden her seçim sonrasında kurulan yeni milletvekili kooperatiflerine ise bundan sonra gerek kalmamış olacak. Geçmiş dönemlerde pekçok yolsuzluk iddiasıyla birlikte anılan milletvekili kooperatiflerinin yerini devletin resmi kurumu tarafından yapılan ‘yeni siteler’ almış olacak. TOKİ, konutların milletvekillerine satılacak olması nedeniyle ‘lojman’ olmadığı savunmasını getirirken, milletvekillerinin TOKİ’nin ekonomik konutları yerine lüks konutlar isteyebileceği düşüncesi, soru işareti yarattı.

DAR GELİRLİ ALMADI

Doğrudan konut ihtiyacı olan yerlerde konut yapımını hızlandıran, bunları finanse etmek için de büyükşehirlerde ‘prestij projeleri’ gerçekleştiren TOKİ’nin milletvekillerine satmak için albenisi olan konutlar yapması gerektiği ifade ediliyor. Maliyetine satışlarla dar gelirliyi konut edindirmek için çalışan TOKİ, Güneydoğu Anadolu’da balkonsuz konut yaptığı için satış yapamamasıyla gündeme gelirken, milletvekillerinin beğenilerine hitap edecek konutların niteliklerinin sorun yaratabileceği belirtildi. Konutların çerçevesi, nitelikleri ve satış koşullarına ilişkin çalışmaya başlayan TOKİ, milletvekillerine özel konutlar için mevcut arsa stoklarından yararlanacak.

BAŞKALARI DA İSTEDİ

TOKİ’den edinilen bilgiye göre, talep olması halinde kamu kurum ve kuruluşlarının personeline, imzalanan bir protokol çerçevesinde konut yapılıyor. Personele satış esasına dayanan protokoller kapsamında halen Ankara Eryaman’da OYAK mensupları için 1660, Emniyet mensupları için 768, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü mensupları için 448 ve Ankara Sincan’da Milli Eğitim Bakanlığı mensupları için 2 bin 768 adet konutun yapımı sürüyor. TOKİ’nin TBMM için yapacağı ile eşzamanlı yürüyecek başka kamu kuruluşları da bulunuyor. Buna göre; TOKİ’nin bağlı bulunduğu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na yapılacak konutlar için de görüşmeler sürüyor. Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi izliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!