Güncelleme Tarihi:
Kamuoyunda "lojman cinayeti" olarak bilinen olay, 1991 yılında gerçekleşmişti. Dönemin SHP’li (Sosyaldemokrat Halkçı Parti) İzmir Milletvekili Erol Güngör’ün oğlu Mustafa Güngör, milletvekili lojmanlarındaki evlerinde çok sayıda bıçak darbesi almış ve kafasına bir kurşun sıkılmış halde bulunmuş ancak olay aydınlatılamamıştı. Baba Erol Güngör, güvenlik güçlerinin, olağanüstü biçimde korunan bir alanda oğlunu koruyamadığından, cinayet için yürütülen soruşturmanın yetersiz olduğundan ve soruşturmada ihmaller bulunduğundan şikayetçi olarak AİHM’ye başvurmuştu. Davaya ilişkin karar, 22 Mart Salı günü verilecek.
JİTEM ŞİKAYETİ AİHM’DE
Aynı gün ele alınacak bir diğer davada ise, 1995 yılında JİTEM tarafından gözaltına alınarak, askerlerin kendisine işkence yaptığını öne süren Ali İhsan Ay’ın şikayeti değerlendirilecek. Kürt kökenli ve Alevi olduğunu Mahkeme’ye bildiren Ay, yasadışı DHKP-C örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 6 gün boyunca gözaltında sorgulandığını ve işkence gördüğünü öne sürerek şikayette bulundu.
FAİLİ MEÇHUL DAVASI
AİHM, 24 Mart Perşembe günü ise Zülfü Akkum, Hüseyin Akan ve Rabia Karakoç’un şikayetini değerlendirecek. Mehmet Akkum, Mehmet Akan ve Derviş Karakoç’un akrabaları olan şikayetçiler, adı geçenlerin 1992’de öldürüldüklerini öne sürdüler. Yakınlarının güvenlik güçleri tarafından öldürüldüklerini iddia eden şikayetçiler, etkili ve yeterli soruşturma yapılmadığını da ileri sürdüler.