Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en büyük savunma sanayii firmalarından Lockheed Martin, hacker şokuyla sarsıldı. Firmadan yapılan açıklamaya göre, Lockheed’in bilgi sistemleri, 21 Mayıs günü “ciddi ve inatçı” bir saldırıya uğradı. Saldırının kim tarafından ve tam olarak ne amaçla yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi verilmiyor. Ancak ABD Savunma Bakanlığı, hacker saldırısının yarattığı teknik sorunun çözülmesi için firmaya yardım önerdiklerini doğruladı.
Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Yarbay April Cunningham, olayın etkilerinin “en az seviyede” olduğunu ve daha büyük bir tehlike beklemediklerini söyledi. Firma, müşterilere ya da çalışanlara ait bilgilerin, saldırganların eline geçmediğini vurguluyor.
Potansiyel zanlı Çin
Beklenmedik bir anda gelen bu akıbeti meçhul saldırı, etkileri küçük de olsa, uluslararası savunma camiasını endişelendirmeye yetti. ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Lynn, 100 ayrı gizli istihbarat örgütünün, Amerikan iletişim ağlarına saldırmak için durmaksızın çalıştığını bildiklerini açıklamıştı. Amerikan ileri teknoloji silah sistemlerini neredeyse birebir üreten Çin, potansiyel zanlılar arasında bulunuyor.
Devlet gibi şirket
SADECE satış rakamlarına gözatmak bile, Lockheed Martin’in büyüklüğü hakkında fikir veriyor. 2010 yılı gelirini 45 milyar 800 bin dolar olarak açıklayan firma, dört ayrı sektörde hizmet veriyor: Havacılık, elektronik sistemler, bilgi sistemleri ve uzay sistemleri. 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta firmalarının birleşmesiyle kurulan savunma devi, Hayalet uçaklar ve F-16, F-22, F-35 gibi savaş uçaklarının yanısıra, savaş gemileri, Trident füze sistemi, P-3 Orion casus uçağı, C-130 Hercules askeri kargo ve benzeri, herbiri milyar dolarlık çok sayıda uluslararası projenin sahibi.
Uzay mekiği de yapacak
UZAY sistemlerinde kullanılan birçok ürünü daha önce üreten Lockheed Martin, 2005 yılından bu yanaysa ilk kez bir uzay mekiği projesi için çalışıyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) için inşa edilen ‘Orion’ adlı uzay mekiği, “Çok amaçlı uzay taşıtı” olarak tanımlanıyor. Eğer her şey yolunda giderse ilk test uçuşlarını 2013 yılında yapacak olan Orion, 2014’te insansız, 2016’daysa astronotlu olarak yeryüzü yörüngesine uçacak. Orion için 2030 yılına dek Ay ve Mars gezegeni yolculukları öngörülüyor.
Türkiye ile F-35 üretecek
LOCKHEED Martin’in en büyük müşterisi ve destekçisi, açık arayla ABD. Ancak İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada ve Türkiye gibi ülkelerin de firmayla ortaklıkları bulunuyor. En gelişmiş savaş uçağı olarak bilinen ve tüm maliyeti 40 milyar doları aşan F-35 projesinin üçüncü derece partnerlerinden biri olan Türkiye, proje için 195 milyon dolar yatırdı. F-35’ler için “birinci derece ortak” sıfatında yalnızca, 2.5 milyar dolar katkı yapan
ABD bulunuyor. Türkiye ayrıca, aralarında F-16 savaş uçaklarının da bulunduğu çok sayıda Lockheed Martin ürününün müşterisi konumunda.