Son dakika: İstanbul Küçükçekmece'de bir bina çöktü! Bir can kaybı, 8 yaralı... Valilikten yeni açıklama

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2024 09:05

İstanbul Küçükçekmece'de 3 katlı bir bina bilinmeyen bir sebeple çöktü. Bölge yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Enkaz altından bir kişinin cansız bedenine ulaşılırken 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı. İstanbul Valiliği çöken bina ile ilgili olarak son bilgileri paylaşırken, 'Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmayıp arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir.' açıklamasında bulundu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çöken binayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Küçükçekmece'de bir bina çöktü. Olay yerine çok sayıda itfaiye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Enkaz altında bir vatandaşın cansız bedenine ulaşılırken 8 kişi ise yaralı olarak çıkarıldı.

ÇÖKEN BİNANIN YANINDAKİ 3 KATLI BİNA YIKILIYOR

Küçükçekmece’de sabah saatlerinde 3 katlı bina büyük bir gürültüyle çökmüş, olayda 1 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi de yaralanmıştı. Çöken binanın bitişiğinde bulunan ve daha önceden boşaltılan 3 katlı bina da ekipler tarafından tedbir amaçlı yıkılıyor. Polis ekiplerinin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı bina kontrollü bir şekilde yıkılıyor.

ENKAZDAN 12 SAAT SONRA BİR KÖPEK CANLI OLARAK KURTARILDI

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, bir köpek canlı olarak kurtarıldı.

Kurtarılan köpek suyla yıkandı.

GÖZALTI SAYISI 2 OLDU

 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak suçundan binanın sahibi Hacı Murat Gençtürk, gözaltına alınmıştı. Soruşturma çerçevesinde binanın girişinde bulunan restoran sahibi kadın Ö.A.D. de gözaltına alındı.

BAKAN YERLİKAYA: ANNE İLE BEBEĞİNİN DURUMU KRİTİK
BAKAN YERLİKAYA: ANNE İLE BEBEĞİNİN DURUMU KRİTİK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece'de çöken binanın enkazında kontrollerde bulunarak olayla ilgili açıklama yaptı. Yerlikaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:


1988 yapımı olduğunu biliyoruz. AFAD 9 dakika sürede buraya geldi. Valimiz de olayın hemen ertesinde buraya geldi. Can siparene çalıştık. 9 kişi çıkarıldı, Türkmenistan uyruklu kardeşimiz vefat etti. İçeriden çıkarılan 7 yabancı uyruklu var. 1'i İran, gerisi Türkmenistan uyruklu. 2 vatandaşımız var, biri tedavi dahi olmadı diğeri tedavi altında. Durumu gayet iyi. Yabancı uyruklulardan anne ile bebeğinin durumu daha kritik. Birazdan da ziyaret edeceğiz. Soruşturma başlatıldı. 3 savcı görevlendirildi. Biz de mülkiye başmüfettişi görevlendirdik.


Bakan Yerlikaya çöken binada yaralananları ziyaret etti. Yerlikaya X'ten yaptığı açıklamada, 'Adı gibi güzel olan Aygözel bebeğimizin tedavisi sürüyor; doktorlar çok şükür durumunun iyi olduğunu söylediler. Aygözel bebeğimizin annesi ve babasının da tedavileri devam ediyor.


Çöken binada yaralanan hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim Aygözel bebeğimize uzun ve hayırlı bir ömür nasip etsin inşallah.' ifadelerini kullandı.


YARALILARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Yaralılar Mikail Atlı, Shakoura Dazz, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz ve Seyitgül Babajanowa'nın hastanede tedavisi sürüyor.


6 aylık Shakoura Dazz'ın ise hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

KAFENİN ESKİ ÇALIŞANI: KAMYON GEÇERKEN BİLE TİTRİYORDU

Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde bulunan ve çöken 3 katlı binanın giriş katındaki kafenin eski çalışanlarından Oğuz Bozkurt, "Daha önce orada kuryelik yaptım, açılışında da oradaydım. Bina çok eskiydi. Ben orada çalışırken kamyon geçerken bile bina titriyordu, bunu hissediyordum. Dükkan açılırken tadilat oldu. Bina zaten eski bir binaydı. Tadilat esnasında ben oradaydım, herhangi bir kolon kesme olmadı. Ama lavabo için duvar kısmında hafif bir şekilde tadilat oldu. O zaman da kum, çakıl taşı çok eski bir bina. Ben bunu gözümle gördüm. Bu nedenle bina artık dayanamadı. Kamyon geçerken bile titreyen bir binanın bu zamana kadar yapılmaması, deprem sonrası buradan bir numune alınmaması büyük bir sıkıntıydı. Bu binanın yanındaki binalar da şu an için riskli. Daha fazla can kaybı olmaması lazım. Bir an önce bu binalara bakılması gerekiyor. 1972 yılından bu yana olan binalar var. Binada fazla kişi yoktu. Bazıları taşınıyor, dükkan da kapalıydı zaten. İnşallah yaralılarda can kaybı olmaz. Bu konu ile ilgili bina sahibi ile konuşulmuş ama kimse bir şey yapmamış" şeklinde konuştu.

BİNANIN SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI
BİNANIN SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI

Bir kişinin hayatını kaybettiği çöken binanın sahibi Hacı Murat Gençtürk, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

BAKAN TUNÇ: BİLİRKİŞİ HEYETİ, İNCELEMELERİNE BAŞLADI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç çöken bina ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Bakan Tunç'un açıklaması şöyle:


İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.


Hepimizi üzen olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir.

Bilirkişi heyeti, incelemelerine başlamıştır. Soruşturma titizlikle yürütülmektedir.

BAKAN ÖZHASEKİ: YAPIMINDA DENİZ KUMU KULLANILMIŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çöken binayla ilgili sosyal medya hesabından bilgi paylaştı.


Özhaseki, "İstanbul’umuza, ülkemize geçmiş olsun. İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde bir binanın çökmesi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.


İlk incelemeler sonucu binanın 36 yıl önce inşa edildiğini söyleyen Özhaseki, "Daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir" açıklamasını yaptı.


Özhaseki sözlerine şöyle devam etti:

"Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır.


Ekiplerimiz sahada incelemelerine devam ediyorlar, gelişmeleri anbean takip ediyoruz"

Kızılcahamam'daki AK Parti istişare toplantısından ayrılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece’de yaşanan olayla ilgili olarak incelemelerde bulunmak üzere İstanbul’a hareket etti.

SON KAT KAÇAK, KOLON KESME YOK

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çelebi çöken bina ile ilgili olarak CNN TÜRK’te şu açıklamalarda bulundu:


Son kat kaçak, kolon kesme yok. Eski bina tespitlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Bu binanın durumu tespit edilememiş. Biraz da vatandaş binasını kontrol ettirmekten çekiniyor, yıkılırsa ne yaparım ne diye.


ÇÖKME ANI İETT OTOBÜSÜ KAMERASINDA


Çökme anı İETT otobüsünün araç içi kamerasıyla kaydedildi.


ENKAZDAKİ SON KİŞİ DE YARALI OLARAK ÇIKARILDI

 

İstanbul Valiliği enkazda kalan son kişinin yaralı olarak kurtarıldığını belirtti.


Valilikten gelen açıklamada, 'Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmamakta olup, arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir.' ifadeleri kullanıldı.

'BİNA SAHİBİ KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKMAK İSTEMEDİ'

Olay yerine gelen ve çöken binanın bitişiğinde bulunan binanın sahibi olduğunu belirten kişi, kendi binalarının kentsel dönüşüm sürecinde olduğunu, yıkılan binanın ise sahibiyle iletişime geçtiklerini ifade ederek, " Biz kendi binamızı komple boşaltmış ve tahliye etmiştik. Elektriği doğalgazı kesilmişti. Bugünlerde de kendi binamızı yıkacaktık. Bu talihsiz olay denk geldi. Biz kendi binamızı kentsel dönüşüme sokmadan önce oranın (çöken binanın) sahibi Murat Beyle görüştük. Murat Bey kendisi, binayı kendi özel sebeplerinden dolayı yıktırmak istememişti.


Kentsel dönüşüme sokmak istemedi. Ondan dolayı tabi bizler de müdahale edemedik bina sahibi olması münasebetiyle. Ama, bugün böyle talihsiz bir olay yaşandı. Geçmiş olsun diliyorum" dedi.

KÜÇÜKÇEKMECE BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.


Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "" 02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

BİR KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI

İstanbul Küçükçekmece'de çöken 3 katlı binanın enkazından bir kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

'15 AMBULANS, 5 UMKE TİMİ GÖREVLENDİRİLDİ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çöken bina ile ilgili olarak 15 ambulans ve 5 UMKE timinin görevlendirildiğini bildirdi. Bakan Koca, 'Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte saat 09.35 itibariyle 7 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler. Olay yerine 15 Ambulans ve 5 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.' ifadelerini kullandı.

KÜÇÜKÇEKMECE'DEKİ BİNA BÖYLE ÇÖKTÜ
KÜÇÜKÇEKMECEDEKİ BİNA BÖYLE ÇÖKTÜ

Küçükçekmece’de henüz belirlenemeyen bir nedenle çöken 3 katlı binanın yıkılma anı güvenlik kamerasına yansıdı.

ENKAZDAN KURTARILAN KİŞİ KONUŞTU

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı.


"YATAKLA DOLABIN ARASINA GİRMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜM"


10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.


VALİ GÜL SON DURUMU AÇIKLADI

İstanbul Valisi Davut Gül yıkılan bina ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:


İstanbul Valisi Davut Gül, Küçükçekmece’de çöken 3 katlı binayla ilgili basın açıklaması yaptı. Vali Gül, “Küçükçekmece’de saat 08.40 sıralarında zemin + 3 katlı bir bina kendiliğinden çöktü. Zeminde iş yeri var. Bir üst katın ise büro olarak kullanıldığını biliyoruz. Üstteki iki katta da aileler yaşıyor. İlk etapta, AFAD’ın koordinesinde itfaiye ve diğer kuruluşlar olay yerine geldiler. Belediye, itfaiye, sağlık, emniyet gibi gelmesi gereken bütün kurumlar geldiler. 7 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. İlk bilgilere göre, 2 kişinin daha göçük altında olduğu söyleniyor. Arkadaşlarımız çalışıyorlar.


Bize ulaşan herhangi bir ölü tespiti yok. 7 kişinin 2’sinin durumu biraz daha ağır. 5 kişinin durumu normal. 1988 yapımı binada çökmeyle ilgili henüz tespit edilen bir sebep yok. Dolayısıyla ileriki saatlerde ve günlerde sizleri bilgilendireceğiz. Cumhuriyet Başsavcımız olay yerinde. Bundan sonra adli ve idari süreç devam edecek” ifadelerini kullandı.

"HER BİR SARSINTI ESKİ BİNALARA YÜK GETİRİR"

Mimar Nihat Şen Küçükçekmece'de yıkılan bina sonrası şu değerlendirmelerde bulundu:

Beklediğimiz bir Marmara depremi var. Her bir sarsıntı eski binalara yük getirir. Bizler görmeyebiliriz. Her bir sarsıntı tahribatları daha ileri getirebilir. Belki bu bina da daha önceden hasar gördü. 2000 yılı öncesi binaların kontrollerinin yapılması gerekiyor. Candan daha önemli bir şey yok. 6 Şubat'ta 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Önlemlerimizi daha önce almalıydık.


Fotoğrafın solunda çöken binanın önceki hali...

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Küçükçekmece'de bir bina çöktü. Enkaz altında kalanlar var. Olay yerine çok sayıda itfaiye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada " "02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı.


1 KİŞİ YARALI OLARAK ÇIKARILDI

Enkaz altında ses duyan ekipler, bir vatandaşı yaralı olarak çıkardı.  Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

 

'ENKAZDAN SESLER GELİYOR'




CNN TÜRK Mühabiri Ümit Uzun, "Enkaz altında kalanlar var. Şu anda ekipler yoğun bir çalışma yürütüyor. Enkaz altında sesler geldiği yönünde bilgiler var." ifadelerini kullandı.

Son dakika: İstanbul Küçükçekmecede bir bina çöktü Bir can kaybı, 8 yaralı... Valilikten yeni açıklama

Fotoğrafın solunda Küçükçekmece'de çöken binanın çökmeden önceki hali...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!