Son dakika haberi: Türkiye yangınlarla mücadele ediyor... Bakan Yumaklı son durumu açıkladı: 247 yangına müdahale edildi 241'i kontrol altına alındı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2024 08:34

Orman yangınlarıyla amansız mücadele sürüyor. Rüzgar, yüksek nem ve yeni yangınların çıkması da ekiplerin işini zorlaştırıyor. Son gelişmelerle ilgili bilgi aktaran Bakan Yumaklı, "5 yangından bir tanesi kontrol altına alındı. Perşembe sabahından şu ana kadar 247 yangına müdahale edildi. 241'i kontrol altına alındı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok" dedi. Öte yandan Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerinde de eş zamanlı olarak çıkan orman yangınlarına müdahale başladı. Müdahalede yerli ve milli 'Nefes T-70' yangın söndürme helikopteri, alevlerle mücadelede etkili rol oynuyor. İşte yangınlarla ilgili dakika dakika son durum...

YATAĞAN-ÇİNE YOLU ULAŞIMA AÇILDI

 

Muğla Valisi İdris Akbıyık, X hesabından, Aydın-Muğla kara yolu Yatağan-Çine arasında devam eden yangın söndürme çalışmaları nedeniyle her iki yönde ulaşıma kapatılan yolun tekrar araç trafiğine açıldığını belirtti.

Öte yandan, ekipler Muğla'nın Yatağan ilçesi Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangını kontrol altına almak için müdahaleye devam ediyor.

YATAĞAN'DA ÇIKAN YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla’nın Yatağan ilçesinde çıkan yangına ekiplerin karadan müdahalesi devam ederken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

 

Görevlilerden bilgi aldıktan sonra açıklama yapan Aras, “16 Ağustos’ta başlayan yangınlar bölgemizde çok etkili oldu maalesef. 16 Ağustos’ta iki büyük yangın başlamıştı biri Milas Beçin’de biri de Bozdoğan tarafından Kavaklıdere’ye doğru gelen yangın. Tabii bu ikisiyle ilgili hem Sayın Valimizin başkanlığında toplanan kriz masası hem de Büyükşehirde oluşturduğumuz kriz masası faaliyetteydi. Orman Genel Müdürlüğümüzün, Orman Bakanlığımızın hava araçları zamanında aslında müdahale ettiler buralara ama tabii alan çok büyük. Sadece burada da yangın yok, Manisa, İzmir yangınları da çok etkili. Hava araçlarının bir bölümü de o bölgeye gitti. Ama buna rağmen o iki bölgedeki yangın artık kontrol altına alınmıştı. Tabii bugün itibariyle 3 yangın daha bölgemizde çıktı. Bunlardan bir tanesi bugün Yatağan, Yava ve Nebiler bölgesinde yangın çıktı. Bu yangında ekiplerin üstün gayretleriyle kısmen kontrol altına alındı. Şu anda da karadan soğutma çalışmaları da sürüyor. Gece olması hasebiyle hava araçları çok fazla şu anda faaliyet gösteremiyor ama yine gece görüşlü iki helikopter başka bir bölgede şu anda yangını önlemeye ve soğutmaya çalışmakta. Şu anda dediğim gibi bölgedeki yangını takip ediyoruz. Bir de Menteşe ilçemizin Yaraş bölgesinde çıkan ve oradan da Ula’nın Armutçuk bölgesine doğru ilerleyen bir yangın daha var ki şu anda en riskli bölgenin orası olduğunu görebiliyoruz. Şu anda orada da dediğim gibi iki tane havadan müdahale eden gece görüşlü helikopterler ve ekipler var. Biz de Büyükşehir olarak zaten bu 16 Ağustos’tan itibaren kriz durumuna geçtik. Ve bütün izinleri iptal ettik. 24 saat esasına göre mesai yapıyoruz. İtfaiyemizi takviye ediyor sadece tabii biz değil bütün diğer kurum, kuruluşlar, herkes, jandarmamız, Orman Bölge Müdürlüğü, ilçe belediyelerimiz, yine gönüllülerimiz herkes şu anda müdahaleleri yapıyorlar. Umarım bir an önce bunları da söndürürüz ama bugün yine iki riskli bölgede yangın daha çıktı. Bir tanesi Datça Kızılbük’te çıkan yangın ve bir tanesi de Bodrum Gölköy’de çıkan yangın. Bunlar da çok büyümeden itfaiyemizin ve ormancılarımızın üstün gayretiyle söndürüldü. Ancak yani bu yangınların çıkış sebebini bir düşünmek lazım. Şu anda o kadar riskli bir dönemdeyiz ki Sayın Bakanımız sürekli bu konuda açıklama yapıyor, diyor ki ormana lütfen girmeyin çok dikkatli olun be bu yangınların birçoğu da insan hatasından kaynaklanan yangınlar. Evet bazen doğal yollarla da çıkabiliyor ama büyük ölçüde insan hatasından kaynaklanıyor. O yüzden herkesin çok dikkat etmesi lazım. Yani bölgemizdeki orman varlığı çok yüksek. Muğla’mızın yüzde 68’i ormandır. Yüzde 8’ini 2021 yılında kaybetmiştik şimdi de bütün bu yangınlarla beraber bir bölümün daha maalesef kaybettik. Orada yanan sadece orman değil. Bir üretim de orada kayboluyor. Bazı yerlerde zeytinlikler maalesef yandı. Herkes çok dikkatli olsun, bizim çağrımız budur” dedi.

Bakan Tunç: 22 kişiden 9'u tutuklandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12-17 Ağustos arasında Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Tunceli, Bolu ve Uşak'taki orman yangınlarına ilişkin gözaltına alınan 22 kişiden 9'unun tutuklandığını bildirdi.

BAKAN YERLİKAYA: 3 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Muğla ilimiz Yatağan, Ula ve Datça ilçelerimizdeki orman yangınlarına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen Yatağan’da 2 şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır. Yatağan Yava Mahallesi'nde çıkan yangına ilk belirlemelere göre arıcıların neden olduğu tespit edilmiştir. Datça’da ise Batır Kızılbük mevkiinde çıkan orman yangınına sebebiyet verdiği değerlendirilen 1 şüpheli yakalanmıştır. Ormanlarımız milli servetimizdir. Geleceğimiz olan evlatlarımıza bırakacağımız en değerli mirastır” ifadelerine yer verdi.

TSK'YA AİT 16 HELİKOPTER, ÇALIŞMALARA DESTEK SAĞLIYOR

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, İzmir, Aydın ve Bolu'daki yangın söndürme çalışmalarına toplam 16 helikopterle aralıksız destek sağlıyor. 6 helikopterle İzmir'in Menderes ilçesinde, 2 helikopterle İzmir'in Karşıyaka ilçesinin Yamanlar mevkisinde, 2 helikopterle İzmir'in Urla ilçesinde, 3 helikopterle Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde, 3 helikopterle Bolu'nun Göynük ilçesinde mücadelemiz devam ediyor."

YATAĞAN'DAKİ YANGINDA 2, DATÇA'DAKİ YANGINDA 1 GÖZALTI 

Yatağan’da meydana gelen orman yangını ile ilgili inceleme başlatan jandarma ekipleri, Yava Mahallesi'nde yangının başladığı bölgede arı kovanları olduğunu belirledi.


İncelemelerini derinleştiren ekipler, yangının arıcıların arıların saldırganlaşmasını önlemek için kullandığı körükte yakılan ateşten çıktığını belirledi. Bunun üzerine bölgedeki arı kovanlarının sahibi olan M.Ş. (78) ve oğlu İ.Ş. (37) gözaltına alındı.

Öte yandan Datça’daki orman yangını ile ilgili de çalışma yapan jandarma ekipleri, bölgede kasten yangın çıkardığı değerlendiren bir şahsa ‘dur’ ihtarında bulundu. Durmayıp dağlık araziye doğru kaçan şahsın peşine düşen ekipler, yabancı uyruklu 1 şahsı yakalayarak gözaltına aldı.

Orman yangınları ile ilgili gözaltına alınan 3 şahsın sorgularının devam ettiği öğrenildi.

YERLİ VE MİLLİ NEFES T-70, ULA'DA YANGINLA MÜCADELEDE ETKİLİ ROL OYNUYOR

 

Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterine dahil olan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) ile Skorsky tarafından ortak üretilen ve OGM envanterinde yer alan ilk yangın söndürme helikopteri olma özelliği taşıyan yerli ve milli 'Nefes T-70' yangın söndürme helikopteri de Ula yangınında görev yapıyor.

Yangın alanında yoğun bir hava trafiği yaşanırken, 'Nefes T-70' helikopterinin su kaynağından su alma anları kameralara yansıdı. 

BAKAN YUMAKLI: BEŞ YANGINDAN BİRİ KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlarla ilgili son duruma ilişkin şu açıklamayı yaptı:


Aydın Bozdoğan'daki yangına gece de müdahale edildi. Herhangi bir problem kalmamış görünüyor. Büyük oranda kontrol altında. Bizi endişeye sevk edecek kadar geniş bir alana yayılmıştı.


Karabük'teki yangın da kontrol altına alındı. Yani 5 yangından bir tanesi kontrol altına alındı.

ULA'DAKİ YANGINI İHA TESPİT ETTİ

Güne güzel haberlerle başlamıştık. İzmir'deki son açıklamamızın üzerinden çok geçmeden şu anda içinde bulunduğumuz Muğla ili Ula ilçesinden yangın haberi geldi. İHA yangını tespit etti. 13.35'de müdahaleye başlandı. Hali hazırda devam ediyor. Bizi endişeye sevk edecek bir şey yok. Arkadaşlarımızın müdahalesi gece de devam edecek. Enerjisi düştü. Rüzgar avantaj sağlamamış olsaydı ciddi bir tehlike oluşturabilirdi.


SİLİFKE YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Mersin Silifke'de 14.21'de yangın çıktı. 10 dakika içerisinde müdahale başlandı. Yangın kontrol altına alındı kısa sürede.




"RİSK YOK FAKAT TEDBİRLİ OLMALIYIZ"

Yatağan'da 13.20'de yangın başladı, 14.30'da yangına müdahale edildi. Yatağan'daki yangında yerleşim yeri tehlikesi yok. Ula için gün boyu 11 uçak 7 helikopter ve 210 personel sevk edildi. Yatağan'ın bir farkı var. Yerleşim yerlerine yakın. 3 köyde 58 ev tedbiren tahliye edildi. Bir risk yok fakat tedbirli olmakta fayda var. Belli yollar kapatılmıştı fakat akşam saatlerinde açıldı.


Perşembe sabahından şu ana kadar 247 yangına müdahale edildi. 241'i kontrol altına alındı. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun.


OSMANİYE'DE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Osmaniye’nin Sumbas ilçesi Bağdaş Yaylası’nda çıkan orman yangını, 5 arazöz, söndürme helikopterinin de destek verdiği 35 ekibin yaklaşık 2 saatlik müdahalesiyle kontrol altına alındı. İlk belirlemeye göre 5 hektar alanın zarar gördüğü bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 

MUĞLA'DA KÖYLÜLER TANKERLERLE SEFERBER OLDU

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki yangını söndürme çalışmalarına destek için köylüler seferber oldu.


Köylüler traktörlerine bağladıkları tankerlerle kuyudan aldıkları suyu Kafaca Mahallesinde bulunan sulama göletine taşıdı. Burada helikopterler için su takviyesi yapan köylüler göletin sürekli dolu olmasını sağladı.

100’e yakın traktör aralıksız olarak gölete su taşıdı. helikopterler bu sayede yangın bölgesine aralıksız olarak sorti yaparak, alevlere müdahalede bulunabildi. Traktörüyle su taşıyan köylülerden Önder Sungur, "Yatağan Kafaca bölgesindeki gölete yangından dolayı su getirdik. Helikopterler buradan su alıyor" dedi.

OSMANİYE SUMBAS'TA ORMAN YANGINI ÇIKTI

Osmaniye’nin Sumbas ilçesi Bağdaş Yaylası’nda çıkan orman yangınına ekipler müdahale başlattı.


Yangın saat 18.00 sıralarında Sumbas ilçesi Bağdaş Yaylası’nda çıktı. Ormandan yayılan dumanı fark eden vatandaşların ihbarıyla bölgeye Kadirli Orman İşletme Müdürlüğü ve Kadirli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin de aralarında olduğu çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Ekipler, yangına müdahaleye başladı.

Alevlerin söndürülmesi için çalışmalar sürüyor. 

YATAĞAN GİRİŞİ TRAFİĞE KAPATILDI
YATAĞAN GİRİŞİ TRAFİĞE KAPATILDI

Muğla'da orman yangınları nedeniyle Yatağan-Çine yolu çift yönlü trafiğe kapatıldı.


Muğla Valiliğinin X hesabından, "Aydın-Muğla kara yolu Yatağan-Çine arası devam eden yangın söndürme çalışmaları nedeniyle her iki yönde araç trafiğine kapatılmıştır. Ulaşım Söke kara yolundan sağlanacaktır. Sürücülerin işaret ve işaretçilere dikkat etmesi önemle rica olunur." paylaşımında bulunuldu.

MUĞLA'DA İKİ YENİ YANGIN
MUĞLADA İKİ YENİ YANGIN

Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda saat 13.25'de eş zamanlı yangın çıktı.

YATAĞAN'DA 3 KÖY İÇİN BOŞALTMA KARARI

Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerinde eş zamanlı olarak çıkan orman yangınlarına ekiplerin müdahalesi aralıksız devam ederken, Yatağan'da etkisini artıran alevler rüzgarın da etkisiyle hızla yayılarak yerleşim alanlarını tehdit etmeye başladı. Bu nedenle yetkililer, Yatağan'da bulunan 3 köy için boşaltma kararı aldı.

ARI KOVANLARI YANDI

 

Alevleri sıçradığı Yatağan'ın Yava Mahallesi'ndeki içi arı dolu 30 kovan da zarar gördü.




İki orman yangınına, 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer ve 294 personelle havadan ve karadan müdahale sürüyor

KARABÜK'TEKİ ORMAN YANGININA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Karabük’ün Ovacık ilçesine bağlı Beydini ve Alınca köyleri arasındaki ormanda cuma günü saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyüp, geniş bir alana yayıldı.




Engebeli olan arazide ekipler yangın söndürme çalışmalarına devam etti. 40 hektarlık alanda etkili olan yangına 73 araç ve 208 personel ile karadan, 2 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahale devam ediyor.

'NEBİKÖY MAHALLE'MİZİ TEDBİR AMAÇLI BOŞALTIYORUZ'

Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerindeki ormanlık alanda çıkan yangınlara, havadan ve karadan müdahale sürüyor.


Muğla Valisi İdris Akbıyık, Yağatan ve Ula ilçesindeki yangınlara ekiplerin müdahalesinin sürdüğünü söyledi.


Akbıyık, "Yağatan ilçemizdeki Nebiköy Mahalle'mizi tedbir amaçlı boşaltıyoruz. İki büyük yangınımız devam ediyor. Temennimiz yangınları bir an önce kontrol atına alıp, söndürmek." dedi.

ZARAR GÖREN ALANLAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
ZARAR GÖREN ALANLAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan yangında zarar gören ormanlık alan Dedeler Köyü mevkisinde havadan görüntülendi.



BAKAN KURUM: İZMİR'DE 43 BİNA YANGINDA HASAR GÖRDÜ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangınlarıyla ilgili hasar tespit verilerini açıkladı.


Bakan Kurum, 'İzmir'de 43 bina yangında hasar gördü. İzmir'de 52 binada incelemelerimizi yaptık.' dedi.


Bakan Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Son günlerde yaşadığımız yangınlar sebebiyle aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. İzmir Karşıyaka'da başlayan yangın yerleşim yerlerine ve sanayi bölgelerine sıçradı. 5 ekibimiz ve bakanlarımız bölgede. Hasar tespit çalışmaları yürütülüyor. 52 bina 97 bölüm incelendi. 43 bina ve 45 bağımsız bölüm yangından etkilendi. An itibaren yangın kontrol altında. Dün gece başlayan Tire ve Urla yangınları ile hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Manisa'nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı ve Karayakup köyleri yangından etkilendi. 3 ekip bölgede. 46 bina ve 66 bağımsız bölüm incelendi. Bu yangınlarla da inşallah yaralarımızı saracağız.


BAKAN YUMAKLI: YANGIN KONTROL ALTINDA
BAKAN YUMAKLI: YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’de orman yangınları ile ilgili son duruma ilişkin Yamanlar Seyirtepe’de açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:


Bugün güzel haberlerimiz var. Güne güzel haberlerle başlamak memnuniyet verici. Dünden bugüne 8 yangınla devretmiştik.. İzmir Karşıyaka Yamanlar'da herhangi bir risk olmadığını açıklamıştık. Çok şükür şu an bu yangın kontrol altına alındı.


BOLU'DA SON DURUM


Bolu Göynük'teki yangında sarp araziyle geniş bir alandı. Çetin bir mücadele verildi. Şu anda burası da kontrol altına alındı. Ağaç yapısı itibariyle zaman zaman küçük tütmeler görülebilir. Endişelenmeye gerek yok.


ÇEŞME'DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR


Çeşme'de makilik alandaki yangına ekiplerimiz intikal etti. Yine yerel yönetimlerden valilik koordinasyonuyla gidildi ve müdahale başladı. Bir site boşaltıldı. Zarar gören ev ya da bir can kaybı veya yaralanma yok. Soğutma çalışmaları devam ediyor.





Devam eden 5 yangın var. İzmir Menderes'te sarp ve yolu olmayan bölümde devam ediyordu. Gece boyu karadan müdahale etti arkadaşlarımız. Hava araçları ile birlikte enerjisi düşürüldü. 4 uçak 11 helikopterle karadan müdahale sürüyor. Enerjisi düştü ve kontrol altına çok yakın.


Aydın Bozdağan'da 3 gündür devam eden yangın vardı. Bayrak direğini bile söken rüzgar vardı. Mücadele ile burada belli bir olgunluğa geldi. Burası da kontrol altında bilgisi verilmeye en yakın olan yerlerden biri.


Manisa Gördes'te günlerdir devam eden biz uzun alana yayılmış yangın var 1 uçak 10 helikopter ile müdahale devam ediyor. Kontrole en yakın yangınlardan.


Karabük Ovacık'ta da 2 helikopterle kayalık alanlara müdahale ediliyor. Enerjisi düşürüldü. Tütmeler görülebilir. Burası da kontrole yakın yerlerden.


Eşme'de de 4 helikopter ve kara ekipleri müdahale ediyor. Enerjisi düşürüldü. Tek bir nokta kaldı.


Kontrole en yakın olan 5 yangının da gün içinde net bilgilerini vereceğiz.


Kamu kurumlarının desteği ile, siyasi ayrım yapmadan söylüyorum yanımızda olan belediyelerle mücadele sürdürdük. Vatanımızı korumak için çalışıp çabaladık. Milletimiz duaları ile bizlere güç verdi. Ormanlarımız yandı ancak her zamanki gibi 500 milyon üzerinde fidanı toprakla buluşturuyoruz. Buraları da ağaçlandıracağız. Milletimizi bu hasarı gidermeye davet ediyorum. Bir teşekkürü de sayın cumhurbaşkanımıza arz etmek istiyorum.

Saat ve zaman gözetmeden arayıp takip ederek bizleri cesaretlendiği için hürmetlerimi iletiyorum. Azerbaycan da 1 yangın söndürme uçağı ile yanımızda oldu. Onlara da teşekkür ediyorum. MSB ve İçişleri ve tüm bakanlıklarımıza, AFAD, iletişim başkanlığı ve tüm kamu kuruluşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Haftaya pazar gününe kadar yoğun hassasiyet gerekiyor. Kapalı alanlar dışında bir kibrit bile çakmayalım. Çok basit bir şeyin nelere mal olduğunu gördük. 15 Eylül'e kadar hassasiyetimiz sürecek.

MANİSA'DA BİR MAHALLE KÜLE DÖNDÜ
MANİSADA BİR MAHALLE KÜLE DÖNDÜ

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanda, 14 Ağustos'ta saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi sevk edildi. Söndürme çalışmaları sürerken, saat 17.30 sıralarında aynı bölgede başka bir noktada daha orman yangını çıktı. Ekiplere takviye yapıldı, uçak sayısı 5'e, helikopter sayısı 13'e çıkarıldı. Alevlere karadan da 45 arazöz, 15 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edildi. Havanın kararmasıyla yangına gece görüşlü helikopter ile müdahale devam etti.


Kaşıkçı Mahallesi'nde tarım arazilerinde çıkan yangın aynı gün içinde söndürülürken, Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları sürdü.

20 EV YANDI


Öte yandan tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edildi. Tahliye edilen 20 hanelik 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi'ndeki cami dahil tüm evler yanarak, kullanılamaz hale geldi.


YANGIN SALİHLİ İLÇESİNE ULAŞTI


Gece boyunca, gece görüşlü helikopterler ile müdahale edilen alevlere 3'üncü gününde de müdahale sürdü. Alevler rüzgarın etkisiyle büyüyerek Salihli'nin kırsal Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır mahallelerine ulaştı. Yangından etkilenen 4 mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı. Mahallelerde yaşayan vatandaşlar, eşyalarını ve hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı. Kale Mahallesi'nde ise bazı evler alevlere teslim olarak tamamen yandı.


BAKAN YARDIMCISI BÖLGEDE


Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'ndeki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Yangının ulaştığı Salihli ilçesi Kale Mahallesi girişindeki yangın komuta aracında Manisa Valisi Enver Ünlü ve İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Koçaslan'dan bilgi alan Gümen, "Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor, tüm ekiplerimiz sahada. Helikopter ve uçaklarımız günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara başladı. Şu anda iki riskli noktamız var. Oraları tutmaya çalışıyoruz. Eğer o noktaları tutarsak, bugün itibarıyla bitireceğiz. Eğer tutamazsak, Gölmarmara ve Yunuslar tarafına ilerleyecek. Blok ormanlarımız var, o ormanlara sıçratmamak için ekiplerimiz büyük bir özveriyle çalışıyor" diye konuştu.

'ÇARŞAMBAYA KADAR RİSK VAR'
ÇARŞAMBAYA KADAR RİSK VAR

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen orman yangınlarında soğutma çalışmalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Şen'in açıklamaları şöyle:


Perşembe gününden itibaren rüzgar hızlanıyor, fırtına mertebesine gelecek. Yeni yangınlara neden olmamak için dikkatli olmak lazım.


 'ÖĞLEDEN SONRA RÜZGAR ARTABİLİR'


Rüzgarın etkisi azalıyor diyoruz ama soğutma çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor. Öğleden sonra rüzgar artabilir. Soğutma ve söndürme çalışmaları devam ediyor. Dumanı teneffüs etmemek gerekiyor. Duman ve toz bulutları evlere doğru gidiyor.



Soğutma çalışmasını iyi yapmazsanız tekrar başlar orman yangını. Çarşambaya kadar risk var.


YANGINLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR
YANGINLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR

4 gün önce çıkan orman yangınlarına günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınlardaki son durum ile ilgili şu bilgileri paylaştı:


Gecenin karanlığından, günün ilk ışıklarına... Yangının başladığı andan itibaren Ormanın Kahramanları cansiparane bir mücadele veriyor. Havadan ve karadan müdahalemiz aralıksız devam ediyor.


URLA'DAKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor. Balıklıova Mahallesi'nde bir site yakınlarındaki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Site sakinlerinin haber vermesi üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı arazözler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler sevk edildi. Alevlerin siteye yaklaşması üzerine jandarma ve AFAD ekipleri tedbiren sitenin tahliyesini başlattı. Ekiplerin müdahalesi sürüyor.



İZMİR VALİSİ ELBAN'DAN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Süleyman Elban, Urla ilçesinin Balıklıova Mahallesi yakınlarında makilik alanda çıkan yangın nedeniyle bölgedeki bir sitenin tahliye edildiğini söyledi. Bölgede devam eden söndürme çalışmalarına ilişkin yetkililerden bilgi alan Elban, yangına bölgedeki kopan bir elektrik hattından çıkan kıvılcımların neden olduğunu bildirdi.


Bölgenin ağırlıklı makilik alan olduğunu belirten Elban, "Yangın, havanın çok sıcak ve kurak olması artı şiddetli rüzgar neticesiyle çok hızlı yayılım gösterdi." dedi. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, jandarma, polis ve diğer kurum ekiplerinin müdahale etmek için sahada olduğunu anlatan Elban, şöyle devam etti:

TAHLİYELER GERÇEKLEŞTİ
"Ekipler hızlı müdahale etmesine rağmen belli oranda yangın maalesef yayıldı. Bölgede 440 konuttan oluşan bir yazlık site var, bu site dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor. Bu siteye de ulaşmaması ve can, mal kaybı olmaması için tüm ekiplerimiz yoğun bir şekilde oraya yangının ulaşmaması için çalışıyor. Vatandaşlarımızın da bir riske girmeden oradan ayrılması için uyarıya bulunduğumuzda, vatandaşlarımın büyük çoğunluğu uyarımızı dikkate alarak evlerini terk ettiler. Fakat 34 vatandaşımız son ana kadar ayrılmama konusunda direnç gösterince onları da kara yoluyla risk oluşturduğu için sahil güvenlik ekiplerimizin teknesiyle deniz yoluyla tahliye ettik."



"YERLEŞİM YERLERİNDE RİSK YOK"
Elban, yangının hem site hem de bölgedeki yerleşim yerleri açısından bir risk oluşturmadığını söyledi. Karşıyaka Yamanlar'daki yangına müdahalenin sürdüğünü anlatan Elban, "Akşam üzeri 17.30 gibi Menderes ilçemizde bir yangın başladı ve o devam ediyor. Tire ve Bayındır'daki yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Ancak buradaki, Menderes'teki ve Yamanlar'daki henüz aktif durumunu koruyor. Ancak Yamanlar'daki yangının enerjisi düşürüldü. İnşallah kısa sürede iyi haberler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

MANİSA'DAKİ YANGIN 8'İNCİ SAATİNDE

Manisa'nın Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi'nde geçtiğimiz Çarşamba günü çıkan ve Cuma günü de Salihli ilçesine sıçrayan yangına söndürme çalışmaları 80 saattir havadan ve karadan devam ediyor.Gördes'in Boyalı, Karayakup, Çağlayan, Yeniköy, Malkoca ve Dalkara, Mahalleleri ile Salihli'nin Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır, Gölmarmara'nın Yunuslar ve Çamköy Mahallelerini etkileyen yangında, ormanlık alanların yanı sıra tarımsal alanlar zarar gördü. Rüzgarın da etkisiyle büyük bir alanda etkili olan yangına kontrol altına almak için 1 uçak, 3 helikopter, 93 söndürme ekibi, 34 su ikmal aracı, 26 iş makinesi, 7 AFAD ekibi, 5 emniyet ekibi, 30 jandarma timi, 4 jandarma ve TOMA olmak üzere 529 personel, gece gündüz demeden mücadele veriyor. Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan ve Salihli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Doğukan Karaaslan, geniş bir alanda etkili olan yangını söndürme çalışmalarını yakından takip etti. Öte yandan 5'inci gününe giren orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

MSB'DEN YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı, İzmir, Aydın ve Bolu’daki orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerine ait helikopterlerin havadan yangın söndürme çalışmalarına destek sağlamaya devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İzmir’deki yangını söndürme çalışmaları için 2 helikopter daha görevlendirilerek TSK’ya ait bölgedeki helikopter sayısı 8’e çıkartıldı. Şu an için toplam 13 helikopter ile İzmir, Aydın ve Bolu’daki yangınları söndürme çalışmalarına destek sağlamayı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.

YANGIN İHA TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle Muğla Kavaklıdere’ye ulaşan yangında havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona erirken müdahale için gece görüşlü helikopter devreye girdi. Yangına kara unsurlarının yanı sıra gece görüşlü helikopterin müdahalesi devam ediyor.


AZERBAYCAN'A TEŞEKKÜR

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle Muğla Kavaklıdere’ye ulaşan yangında havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterlerin müdahalesi sona erirken müdahale için gece görüşlü helikopter devreye girdi. Yangına kara unsurlarının yanı sıra gece görüşlü helikopterin müdahalesi devam ediyor. Öte yandan, yangın İnsasız Hava Aracı(İHA) tarafından görüntülendi.

BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinden Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangını nedeniyle Yeşilköy Mahallesi'ne geldi. Burada yetkililerden bilgi alan Vedat Işıkhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınla ilgili tüm kurumların anında müdahale ettiğini vurguladı.

Tüm kentlerdeki yangınları büyük üzüntüyle takip ettiklerini aktaran Işıkhan, şunları kaydetti:

"Burada sivil, özel tüm birimlerimiz yangına müdahale ediyorlar. Allah afeti tekrar yaşatmasın inşallah. Dileğimiz bu. Az önce Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ifade etti, 15 Eylül'e kadar da teyakkuz halinde olmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. En ufak bir kıvılcımla ormanlarımız zarar görebiliyor. Bu çerçevede inşallah vatandaşlarımızın teyakkuzda olmasını özellikle istirham ediyorum. Hep birlikte inşallah bu tür afetleri bir daha yaşamayız. Üzerimize düşen bir şey olursa da 24 saat çalışmaya hazırız, Allah bir daha bu tür afetleri yaşatmasın." Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, yangınların kontrol altına alınması için çalışan herkese şükranlarını iletti.

BAKAN YUMAKLI: ŞU AN 8 AKTİF YANGINIMIZ VAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde ormanlık alanda devam eden yangına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yumaklı'nın açıklamaları şöyle:

Aydın Bozdoğan haricindeki yangınların zaman zaman enerjisini düşürdük. Meteorolojik olaylar nedeniyle zaman zaman da enerji yükseldi. An itibariyle enerjileri düşürüldü diyebilirim. Şu an içinde bulunduğumuz alan içerisinde iki farklı nokta var. Kuzey ve Güney kanadı. Yaklaşık 9 kilometrelik hat yaptı. Bir önceki gün şiddetli rüzgârın oluşturduğu hasar çok geniş bir alan yayıldığı için bizlerin müdahale şansını çok güçleştirdi. Arkadaşlarımız burada da çok yoğun mücadele ettiler. Bu 9 km'lik hattın orta alandaki kısımları hallettiler. Ben 3 gecedir uyumayan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

"ŞU AN 8 AKTİF YANGINIMIZ VAR. BUNLARDAN 4'ÜNÜN ENERJİSİ DÜŞÜRÜLDÜ"

İzmir Yamanlar'da gün içerisinde değişmekle beraber 3 uçak 15 helikopter 60 arazöz ve 390 personel çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Burada da 7 uçak helikopter 15 helikopter 62 kara aracı ve yaklaşık 368 personel. Ben bunları direkt yangına müdahale eden arkadaşlar olarak söylüyorum. Yerel yönetimlerin de bizlere destekleri oluyor. Bazı uyarılar yapmıştık. Güç içerisinde 3 tane yangın oldu. Birisi İzmir Menderes'te baraj yanında. Bütün bunlar güçlerimizin bölünmesine neden oluyor. Enerji nakil hattı olduğunu tespit ettik. 16.45'te başladı 16.55'te ilk müdahale yapıldı. Hala müdahale devam ediyor. Biz de buradan İzmir'e gideceğiz. İkin yangın Uşak Eşme'de başladı. 13.19'da başladı. 13.30'da müdahale edildi. Ormanlık alanda başladı. Burada da 3 helikopter 14 arazöz ve 79 personel görevlendirildi. İzmir Karaburun'da da yangın çıktı. Arkadaşlarımız oralar için de planlamasını yapıyor. Şu an 8 aktif yangınımız var. Bunlardan 4'ünün enerjisi düşürüldü. İçinde bulunduğumuz Aydın da dahil olmak üzere diğer 3'ü ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız gece boyu devam edecek.

AZERBAYCAN'DAN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI GELİYOR

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Azerbaycan lideri Aliyev arasında bir görüşme oldu. Aliyev bir yangın söndürme uçağının Türkiye'ye tahsis edildiğini söyledi. Bu gece 23.00 itibariyle Adnan Menderes Havalimanı'na inmiş olacak.

Bizler yangınla mücadele hiç yorulmayan hiç acıkmayan hiç uykusu gelmeyen bir düşmanla mücadele ediyoruz. Ama bizim arkadaşlarımızın uykusu, yorgunluğu oluyor, acıkıyorlar, susuyorlar. Bunların birçoğunu olabilecek en şartlarda karşılıyoruz. Siz ne kadar iyi olursanız olun vatandaşlarımızın desteği olmadan bu mücadele kazanılamaz. Biz hassasiyet istiyoruz. 15 Eylül'e kadar mümkünse ateş olabilecek bir unsuru kapalı alan dışında gerçekleştirmemelerini istiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!