Son dakika: NATO Zirvesi'nin son gün oturumları başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Müttefik ve Ortak Devletler toplantısına katıldı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: NATO Zirvesinin son gün oturumları başladı... Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Müttefik ve Ortak Devletler toplantısına katıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2024 18:20

Son dakika haberine göre; ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi'nin son gün oturumları başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım sağladığı zirvede, NATO üyelerinin devlet ve hükümet başkanları ile zirveye davet edilen Avrupa Birliği (AB), Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda temsilcileri, son gün oturumlarının ilkinde bir araya geldi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başkanlığında bir araya gelen liderler, NATO ve Asya-Pasifik'te ortaklıkların geliştirilmesini ele alacak. Oturumun açılış konuşmasını yapan Stoltenberg, toplantıda ortak güvenlik sınamalarını görüşeceklerini bildirdi. Stoltenberg, "Bu çerçevede, Rusya'nın Ukrayna savaşı, Çin'in Rusya'nın savaş ekonomisine desteği ve otoriter güçler arasındaki yakınlaşmaları ele alacağız" dedi. NATO üyesi ülkelerin liderlerinin yanı sıra AB, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda temsilcilerinin katıldığı oturumda, Stoltenberg, tüm bu sınamalara karşı barış ve kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak için "birlikte çalışmamız gerek" mesajını verdi. NATO Zirvesi'nde yaşanan gelişmeler haberimizde...

Erdoğan ile Biden sohbet etti
Erdoğan ile Biden sohbet etti

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden sohbet etti.

Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya'dan uzun menzilli füze konusunda işbirliği

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, X hesabından yaptığı paylaşımda, Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya'nın ABD'nin Washington kentinde düzenlenen NATO Zirvesi'nde ortak niyet mektubu imzaladıklarını duyurdu.

Paylaşımında "Ukrayna'daki savaş, uzun menzilli saldırıların Avrupa'nın savunması için kilit bir konu olduğunu gösteriyor." ifadesini kullanan Lecornu, bu 4 ülkenin uzun menzilli seyir füzesi geliştirme konusunda işbirliği yapacağını açıkladı.

Lecornu, bu işbirliğinin "Avrupa savunma sanayisini harekete geçireceğini" belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'na katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumuna katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'daki Walter E. Convention Center'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ndeki temaslarına devam ediyor.


Erdoğan, zirve kapsamında düzenlenen NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'na katıldı.

Oturumun başında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir süre görüştü.


Erdoğan, oturum öncesinde ayrıca Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Hollanda Başbakanı Dick Schoof ile ayrı ayrı ayak üstü sohbet etti.


Stoltenberg: Bazı müttefikler silahların kullanım kısıtlamalarını esnetti
Stoltenberg: Bazı müttefikler silahların kullanım kısıtlamalarını esnetti

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, Ukrayna’nın silahlarını Rusya topraklarında kullanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın kendini savunma hakkı vardır. NATO'nun çatışmaya taraf olmadan Ukrayna'nın kendini savunmasına yardım etme ve destekleme hakkı vardır. Meşru müdafaa hakkı, saldırgan Rusya'nın topraklarındaki meşru askeri hedefleri vurma hakkını da içerir. Bazı müttefikler Ukrayna'ya verilen silahların kullanımı üzerindeki kısıtlamaları esnetmiştir. Bu da Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki meşru askeri hedefleri vurmasına olanak sağlamıştır. Yakın zamana kadar çatışmaların çoğu Ukrayna topraklarında gerçekleşiyordu. Müttefiklerin kısıtlamaları esnetmesini memnuniyetle karşılıyorum” dedi.


ZELENSKİ: HEDEFİMİZE ÇOK YAKLAŞTIK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda hedeflerine çok yaklaştığını vurgulayarak, “Hedefimize gerçekten çok yaklaştık. Sanırım bir sonraki adım davet olacak ve ondan sonra da üyelik olacak. Umarım bunu başaracağız. Güçlü insanlardan güçlü adımlar bekliyoruz. Savaştan bahsetmişken, bazen 'başarı' kelimesini bile kullanamıyorsunuz. Başarı ülkenizde, hayatınızda savaş olmamasıdır. Başarı, ailenizi kaybetmediğiniz zamandır. İşte başarı budur; hayatta kalmak ve bu savaşı kazanmak. Bu bizim için gerçek bir başarı olacaktır. Bugün için Ukrayna'da silahlara daha hızlı ve daha çabuk sahip olmak bizim için başarıdır” diye konuştu.


Erdoğan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi
Erdoğan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi.

Zelenskiy'den Erdoğan'la yaptığı görüşmeye ilişkin açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD’nin başkenti Washington DC’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.


"VERİMLİ BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİM"

Zelenskiy, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği sarsılmaz destek için kendisine müteşekkirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın insanlarımızı evlerine geri döndürme çabalarına dikkat çekti. Özellikle Kırım Tatarlarının dönüşünü takdir etti ve bu çabalar için minnettarlığını ifade etti. Kendisine ekibimizin bu çalışmaları sürdüreceği konusunda güvence verdim. Barış Zirvesi kararlarının uygulanması kapsamında Türkiye'de gıda güvenliği ve seyrüsefer özgürlüğü odaklı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyoruz” dedi.

İletişim Başkanlığı'ndan Erdoğan-Macron görüşmesine ilişkin açıklama
İletişim Başkanlığından Erdoğan-Macron görüşmesine ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD'nin başkenti Washington'da,​​​​​​​ Macron ile görüştü.

Görüşmede, Türkiye ile Fransa ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Fransa ilişkilerinin her alanda artırılmasının önemine vurgu yaptı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılmasının gerekli olduğunun altını çizen Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda desteklenmesinin beklendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in ateşkes konusunda Batılı ülkeler tarafından teşvik edilmesinin, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını, Fransa'nın da bu noktada somut adım atmasının yararlı olacağını ifade etti.

Erdoğan, Macron ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

 

Erdoğan ile Zelenskiy görüştü
Erdoğan ile Zelenskiy görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesinde, Türkiye'nin barışa zemin oluşturmak adına arabuluculuk dahil her türlü girişime hazır olduğunu belirtti.

Görüşmede Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden canlandırılması için çalışmalara başlandığını bildirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Müttefik ve Ortak Devletler toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin başkenti Washington’da NATO Liderler Zirvesi marjında düzenlenen Müttefik ve Ortak Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katıldı.






Erdoğan, toplantı öncesi mevkidaşları ve diğer liderlerle sohbet etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!