Çeşme ve Menderes yangınlarının nedeni belli oldu... Bakan Yumaklı: Önümüzdeki hafta şiddetli rüzgar var, dikkat edelim

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2024 13:43

İzmir'in Menderes ve Çeşme ilçesinde, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, Karaman'ın Ermenek ilçesinde, Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde ve Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yangın çıktı. 5 ildeki yangınları söndürmek için çalışma başlatıldı. İzmir Menderes'teki orman yangınında kırsal Çamönü Mahallesi'nde bazı evler tedbir amaçlı tahliye edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada "Selçuk, Menderes ve Susurluk'ta mücadelemiz olduğunu söyledik. An itibariyle 3 yangın da kontrol altında. Menderes'te 150 hektar, Selçuk'ta da 350 hektarlık alan etkilendi. Önümüzdeki hafta yoğun şekilde rüzgar uyarısını dikkate alarak vatandaşların bu konuya özen göstermeli" dedi.

Marmaris'teki orman yangını kısmen kontrol altına alındı
Marmaristeki orman yangını kısmen kontrol altına alındı

Yangın, Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkii Gölge Koyu'nda saat 16.40 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bölgeden alevlerin yükseldiğini fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Şiddetli rüzgarın olduğu bölgede, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 9 helikopter ve 4 uçak da alevlerle mücadeleye sortileri ile havadan destek verirken, yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Ekiplerin bölgedeki söndürme ve soğutma çalışmaları sürüyor.

BURSA'DAKİ ANIZ YANGINI KAMPÜSÜN BULUNDUĞU ORMANA SIÇRADI

Bursa'da anız yangını, Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünün de içinde olduğu ormana sıçradı. Yangın bölgesinden yükselen dumanlar kentin birçok noktasından görülürken, bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangın, saat 14.00 sıralarında Nilüfer ilçesi Yolçatı Mahallesi'nde anızların yakıldığı alanda çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Hayvan çiftliklerinin de bulunduğu bölgeden yükselen dumanlar kentin birçok noktasından görülürken, ihbarla bölgeye itfaiye, Orman İşletme Müdürlüğü, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Alevler Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünün de içinde olduğu ormana sıçrarken, ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor. 

Anız yangınına, karadan ve havadan müdahale sürüyor. Yangına Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na ait 27 araçla müdahale ediliyor. İl Jandarma Komutanlığı'na ait 1 helikopter de havadan müdahaleye başlarken, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, "Şu anda jandarmamıza ait 1 helikopterle havadan müdahale ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait helikopter de bölgeye sevk ediliyor. Alevlerin kampüs içerisindeki binalara sıçramaması için ekipler, yoğun çaba sarf ediyor. Yangını bir an önce kontrol altına almak için çalışıyorlar" dedi. 

ÇEŞME'DE YANGININ ÇIKIŞ ANI

İzmir'in Çeşme ilçesindeki yangının, sigara izmaritinden çıktığı anlar kameralara yansıdı. Görüntülerde bir kişinin izmariti sorumsuzca otluk alana attığı ve yangının rüzgarın etkisiyle hızla başladığı görülüyor.

MİLAS’TA ORMAN YANGINI

Muğla’nın Milas ilçesinde başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale başladı.

YENİ YANGIN; ALEVLER BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ

İzmir'in Selçuk ilçesinde yol kenarında otların tutuşması sonucu yangın çıktı.

Alevler, yoldan geçen araç sürücülerinin yangın söndürme tüpleri ve içme sularıyla ve dünkü yangın nedeniyle bölgede bulunan belediye ait 3 su tankerinin müdahalesiyle ormana sıçramadan söndürüldü.

İZMİR'DEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA
İZMİRDEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, devam eden orman yangınlarıyla ilgili son durumu aktardı. Bakan Yumaklı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:


Gece geç saatlerde güncelleme yapmıştık. Selçuk Menderes ve Susurluk'ta mücadelemiz olduğunu söyledik. An itibariyle 3 yangın da kontrol altında. Bu illerimize geçmiş olsun. Yangının çıkış sebepleri valiliğimiz tarafından araştırılıyor. Menderes yangınında bir hobi bahçesinden çıktı, ilgili kişiler gözaltında. İzmir'de 6 risk grubunda yangın oldu.

ÇEŞME'DEKİ YANGIN İZMARİTTEN ÇIKTI

Çeşme'deki yangın sigara izmaritinden çıktı. Bu kişi de gözaltına alındı. İster bilinçli ister bilinçsiz herhangi bir şekilde yangına sebep olacakların ağır müeyyidelerle karşılaşacak. Bunun telafisi yok. Can ve mal kaybına yol açıyor. Bu konuda çok daha hassas olunmalı. Önümüzdeki hafta yoğun şekilde rüzgar uyarısını dikkate alarak vatandaşların bu konuya özen göstermeli. Yangınlarla alakalı Menderes ve Selçuk yangınları ile alakalı. Süreç içinde herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. Ancak bu hayatı sadece insanlar olarak biz yaşamıyoruz. Ekosistemdeki varlıklar yok oluyor. Menderes'te 150 hektar, Selçuk'ta da 350 hektarlık alan etkilendi. 

ZARAR GÖREN ORMANLIK ALAN HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
ZARAR GÖREN ORMANLIK ALAN HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen ve Aydın'ın Kuşadası ilçe sınırlarını aşan yangından etkilenen alanlar, gri ve siyah renge büründü.

Dron ile çekilen görüntülerde, Selçuk-Kuşadası yolu çevresinde zarar gören ormanlık alan ve ekiplerin devam eden çalışmaları yer aldı.

HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

İzmir'deki orman yangınlarına havadan müdahale sabah saatlerinde yeniden başlatıldı. Sosyal medyadan paylaşım yapan Bakan Yumaklı, "Yangın söndürme uçaklarımız, helikopterlerimiz ve kara gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Orman Kahramanları, Aydın #Kuşadası ve İzmir Selçuk için canla başla görevinin başında."

Sultanhisar'daki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı

Yangın, Sultanhisar ilçesi Eski Hisar ile Salavatlı mahalleri arasındaki bölgede çıktı. Edinilen bilgiye göre henüz bilinmeyen bir nedenle zirai alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Alevleri fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler, hızla alevlere müdahale etti. Yangını duyan mahalle sakinleri de traktörlerine bağladıkları tankerler ve iş makineleri ile yangını söndürme çalışmalarına destek oldu.

Yangın büyük ölçüde kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Yapılan ilk incelemelere göre yangının söndürülmemiş sigara izmaritinden çıktığı düşünülüyor.

İzmir'de başlayıp Aydın'a sıçrayan orman yangınına gece görüşlü helikopterler ile müdahale ediliyor

İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda bugün saat 17.00 sıralarında çıkan yangın, kısa sürede tüm bölgeyi sararak Aydın'ın Kuşadası ilçesine kadar ulaştı.

Yangında yüzlerce dönüm alan yanarken, gündüz havadan ve karadan yapılan söndürme çalışmaları havanın kararmasının ardından karadan ve gece görüşlü helikopterlerle devam ediyor.

Alevlerin kontrol altına alınması için ekiplerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ile gönüllü vatandaşların da seferber olduğu bölgede söndürme çalışmalarında 7'nci saate girildi.

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TOMA'lar da yangın bölgesine yönlendirilirken, AFAD, UMKE ve çeşitli kurumlara bağlı ekipler yangın bölgesinde yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor.


10 SAAT SONRA KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir'in Çeşme ilçesinde çıkan maki yangını, yaklaşık 10 saat süren müdahale ile kontrol altına alındı.

Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

Bakan Yumaklı son durumu açıkladı
Bakan Yumaklı son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde saat 17.00 sıralarında başlayan yangına dair incelemelerde bulunmak üzere bölgeye geldi.


İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, “Bugün Türkiye'nin 7 farklı şehrinde çıkan yangınlarda hasar gören yerlerle alakalı, o illerin sakinlerine, vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Bugün Türkiye genelinde 30’u kırsal yani orman dışı yangını olmak üzere 44 adet yangın çıktı. Bunlardan 11 tanesi bizim yüksek risk grubunda gördüğümüz yangınlardan oluşuyordu. 6 tanesiyle ilgili çok şükür ki gereken müdahaleler yapıldı ve onlar şu anda herhangi bir risk teşkil etmiyor ve kontrol altına alındı. İzmir Torbalı ve Çeşme ile Balıkesir Susurluk'taki yangınların enerjileri düşürüldü. Onlar şu an için herhangi bir tehditte bulunmuyor” diye konuştu.

“MENDERES YANGININDA HERHANGİ BİR RİSK SÖZ KONUSU DEĞİL”

İzmir Menderes ve Selçuk'ta başlayan yangınlarla ilgili de ekiplerin müdahalelerine devam ettiklerini aktaran Bakan Yumaklı, sözlerine şunları ekledi:

“Menderes'le ilgili enerji büyük ölçüde düşürülmüş durumda ama henüz kontrol altında değil. Selçuk'ta da 2 bölgede arkadaşlarımız yoğun bir şekilde müdahaleye devam ediyorlar. Herhangi bir risk söz konusu değil. Hem yerleşim yerleri açısından hem de diğer farklı konaklama tesisleri açısından. Ancak bu müdahaleler sarp arazinin de olması sebebiyle arkadaşlarımız müdahalelerine devam ediyorlar.”


“500’E YAKIN EKİP MÜDAHALE EDİYOR”

Selçuk yangınına ilk anda 4 uçak, 8 helikopter, 80 kara aracı ve yaklaşık 480 ekibin müdahalede bulunduğunu ifade eden Yumaklı, “Hava kararınca 3 adet gece görüş helikopterleriyle müdahaleye devam ettik. 118 kara aracı ve yaklaşık 500’e yakın arkadaşımız şu anda müdahaleye devam ediyorlar. Menderes yangınında ise ilk anda 5 uçak, 12 helikopter, 56 kara aracı ve yaklaşık 360’a yakın arkadaşımız müdahaleye başladı. Hava kararınca 48 kara aracı ve 207 personel olarak devam ediyor. Birbirlerine yakın 2 bölgeden bahsediyoruz. Aralarında 20 kilometre var. Zaman zaman koordinasyondaki arkadaşlarımız gerekli olan yerlere hava araçlarını ya da kara araçlarını çekebiliyordu. Gün içerisinde bu sayılar 2 yangın arasında değişti” ifadelerine yer verdi.

“SELÇUK-KUŞADASI YOLU KAPALI”

Herhangi bir tehlikenin söz konusu olmayıncaya kadar Selçuk-Kuşadası yolunun kapalı olacağına değinen Yumaklı, “Selçuk-Kuşadası yolu hali hazırda kapalı. Açılmasını açıklayacağız. Bugün İzmir'de 9’u orman 13’ü orman dışı olmak üzere toplamda 22 yangın çıktı. Ben burada gün içerisinde de yangın yönetim merkezimizden her birini çok yakından da takip ettik. Artık havaların ısınması ile alakalı çok üst seviyeye geldiğimiz bugünlerde mutlaka ama mutlaka çok daha tedbirli ve hassas davranılması gerektiğini buradan belirtmek istiyorum” cümlelerine yer verdi.

“İLGİLİ KİŞİLER GÖZALTINDA”

Yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu da ifade ettiklerini söyleyen Yumaklı, “Bütün bunların basit tedbirlerle, bu hale gelmesini engellemek mümkün. Sıcaklıkların yükselmesi, rüzgarların artması ve nemin çok düşük olması bu yangınlarla mücadeleyi güçleştiriyor ve önümüzdeki günler hatta temmuz ve ağustos ayları 15 Eylül’e kadar hepimiz alarm durumundayız. Biz vatandaşlarımızdan da bu yönde üstün bir hassasiyet bekliyoruz. Bu yangınlardan biri hariç çıkma sebepleriyle alakalı halihazırda soruşturmalar devam ediyor. İzmir Menderes'teki çıkan yangın hobi bahçesinden çıktı. Şu anda ilgili kişiler gözaltında. İnsan unsuru birçok şeyi önleyebilecek konumdayken çok basit tedbirlerle bu hale gelmesini engelleyebilecekken biz hala 2024 yılının Haziran ayında orman yangınları konusunda hassas olunmasını konuşuyoruz. Bu hem ülkemiz açısından hem ülkemizin kaynakları açısından yazık hem de şu ekosistemin içerisinde dünyayı ve hayatı paylaştığımız diğer canlılar için de yazık” diye vurguladı.

“SELÇUK’TA 350 HEKTAR MENDERES’TE 150 HEKTAR ALAN YANGINDAN ETKİLENDİ”

Sözlerine devam eden Yumaklı, şunları da söyledi:
“İzmir’deki Selçuk’ta 350 hektar ve 150 hektar Menderes için yangından etkilenen alanın olduğunu söylemek istiyorum. Etlenen alan demek tamamının yanması anlamına gelmiyor. Yangınların söndürülmesi sonrasında ne kadar alanın hasar gördüğünü yine arkadaşlarımız tarafından açıklanacak. Başta Valimiz olmak üzere ve diğer kolluk kuvvetlerimiz, AFAD, özellikle Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına teşekkür ediyorum. Destek kuvvetlerini de talep ve hızlıca bize gönderdiler. Belediyeler onlar da bütün güçleriyle bu yangını söndürmek üzere destek veriyorlar.”

Saat geçtikçe buradaki müdahalelerin pozitif yönde etkisini gösterdiğini anlatan Yumaklı, “Ancak biz burada 17-20 kilometre hızda bir rüzgarı konuşurken aslında darbeli rüzgar dediğimiz birdenbire şiddetini arttırması durumu da bizi tedbirli konuşmaya sevk ediyor” açıklamalarında bulundu.

“EKİPLERİMİZLE BİRLİKTE OLACAĞIZ”

Ekiplerin işlerini yapmalarını bekleyeceklerini aktaran Yumaklı, şu ifadelere yer verdi:

“Orman teşkilatımız ve bağlı kuruluşlarımızı, AFAD ve diğer kuruluşlarımızı bu tür olaylarda çok iyi bir senkronizasyonla çalışıyorlar. Şu anda orada canını dişine takmış oradaki bir ağacı bile kurtarmak için o alevin içerisine giren arkadaşlarımız var. Onların işlerini daha iyi yapmaları için buradayız. Onlarla birlikte olacağız.”

Bakanlık'tan Kuşadası açıklaması

İzmir'in Selçuk ilçesinde başlayan ve Aydın'ın Kuşadası ilçesine kadar ilerleyen orman yangınını kontrol altına almak için söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Kuşadası Bayraklıdede Mahallesi’ne kadar ulaşan alevler yerleşim yerlerini de tehdit ederken, bölgede tahliye çalışmaları gerçekleştirildi. Yangına havadan ve karadan yapılan müdahale hız kesmezken Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yangın ile ilgili açıklama yapıldı.


Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda "İzmir Selçuk ve Aydın Kuşadası’ndaki yangınlara karşı mücadelemiz devam ediyor. Orman kahramanlarımız karadan müdahalesini cansiperane şekilde sürdürüyor" ifadeleri yer aldı.

 

Edirne'de üç köyü etkileyen yangın söndürüldü

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Demirköy köyü yakınlarında bir tarlada başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler, çevre köyler Dombay ve Tuğlalık köylerinin yakınında bulunan tarım ve ormanlık alanlara sıçradı. Yaklaşık 750 dönüm alanın küle döndüğü yangında, ormanda bulunan çok sayıda ağaçta yandı. Yangının ortasında kalan bazı ahırlar da alevlere teslim oldu.

YAKLAŞIK 6 SAAT SÜREN ÇALIŞMALAR SONUCUNDA SÖNDÜRÜLDÜ

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye, AFAD, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangını söndürme çalışmalarına köy halkı da destek verdi.

Köy halkından bazıları tankerle su taşırken, bazıları da traktörlerine taktıkları pulluklarla tarlaları sürdü. Yangın yaklaşık 6 saat süren çalışmalar sonucunda söndürüldü.

Edirne Valisi Yunus Sezer, yangın bölgesine gelerek çalışmaları yerinde inceledi.

İzmir Valisi Elban: Yangının enerjisi düşmüş durumda

İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde saat 17.00 sıralarında başlayan yangına müdahale sürüyor. İncelemelerde bulunmak üzere yangın bölgesine gelen İzmir Valisi Süleyman Elban, yaşanan yangınlara ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulundu. Vali Elban, “Bugün sabahtan itibaren 17 tane yangınımız oldu. Bunun 5 tanesi daha küçük ama 12 tanesi hava araçlarıyla müdahale halinde. Bunların içerisinde 2 tanesi dışında diğer yangınlar tamamen söndürüldü ya da kontrol altına alındı. Menderes'te 2 tane farklı bölgelerde yangınımız vardı. Birisi Şaşal bölgesinde bulunan Çamönü’nde. Şaşal bölgesindeki yangın kontrol altına alındı. Çamönü’nde olan yangınımız henüz kontrol altına alınmamakla birlikte yangının şiddetinde ciddi bir azalma var. Saat 17.12 itibarıyla da Selçuk Pamucak mevkiinde orman yangınımız başladı. 8 dakika sonra hava araçlarımız hızlıca orman yangınına müdahale ettiler. O andan itibaren hem havadan hem karadan müdahaleler devam ediyor. 11 tane helikopterimiz, 7 tane uçağımız havadan, 20 üzerinde arazöz, su tankerimiz, dozerlerimiz ve diğer araçlarımızla da karadan müdahale ediyoruz” diye konuştu.


“YANGIN ŞU AN KONTROL ALTINA ALINMIŞ GÖZÜKMÜYOR”

AFAD sağlık ekipleri ve diğer birimlerin de çalışmalara devam ettiğini aktaran Elban, “Jandarma ve emniyetimiz yol güvenliği alıyorlar. Şu an için hem Pamucak'ta hem Menderes'te bir can kaybımız ya da bir yaralımız bulunmamakta. Menderes'te iki tane yerleşim yeri dışında bulunan evde birer oda ya da bir eklenti bölümünde hafif bir yangın oldu. Onun dışında orman dışında büyük bir zararımız olmadı. Burada da yine çok şükür yerleşim yerlerinde ciddi bir tehdit gözükmüyor. Dolayısıyla Pamucak'taki şu anda devam eden yangında bir can kaybı, yaralı olacak şekilde, yerleşim yerlerini tehdit edecek bir yangın değil. Şu an kontrol altına alınmış gözükmüyor. Yangın Selçuk sınırında başladı. Dolayısıyla Kuşadası tarafına da yangın sirayet etti. Ancak biraz önce ben bölge müdürümüz ve diğer ekiple beraber havadan yangını takip ettik. Hemen hemen her tepede, her bölgede en az bir iki tane arazöz ve sürekli yukarıda dönen helikopter ile uçak trafiğiyle yangına müdahale ediliyor. Özellikle Kuşadası tarafında ve yangının devam ettiği diğer bölgelerde yangının enerjisi düşmüş durumda. Kontrol altına alınmadı ancak başladığı saatlerdeki yoğun bir yangın şiddeti de yok” ifadelerine yer verdi.


“YANGIN BİR KÜÇÜK TARLADA ÇIKTI”

Yangının küçük bir tarlada çıktığını belirten Vali Elban, “Yangın muhtemelen orada birinin attığı bir ateş olabilir veya tarlada bir çalışmadan kaynaklanabilir. Jandarmamız araştırmasına devam ediyor. Henüz gözaltına alınan bir kişi yok ama çok boyutlu araştırmalarımız devam ediyor. Havadaki helikopter ve uçaklarımız gece olduğunda genel anlamda yangın söndürme faaliyetini durduruyorlar. Çünkü sistemler gece çalışmaya uygun değil” dedi.



VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan yangın bölgesine yakın yerde olan bir otel ile otelin çalışanlarının kaldığı lojman, güvenlik önlemleri kapsamında tahliye edildi. Vatandaşlar ve otel çalışanları, eşyalarıyla birlikte konakladıkları yerin dışına çıkartıldı.



TSK, İzmir'deki yangın söndürme çalışmalarına 5 helikopterle destek sağladı

Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 adet Cougar helikopter ile 2 adet CH-47 helikopter, İzmir’deki yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek sağlamaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.


Meteoroloji'den İzmir için 'fırtına' uyarısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2'nci Bölge Müdürlüğü, kent genelinde 29 Haziran, kuzey ve kuzeydoğudan kuvvetli, (40-60 km/saat) ve kısa süreli fırtına (60-80 km/saat) şeklinde esmesi beklendiği uyarısında bulundu.


Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın pazar gece saatlerinde etkisini kaybetmesi beklendiğini de bildirdi. Ayrıca, yapılan uyarıda ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.


Bakan Yumaklı İzmir'e gidiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın İzmir'de devam eden yangınları yerinde incelemek üzerine bölgeye hareket ettiği ifade edildi. 

İzmir Selçuk'ta orman yangını: 4 uçak, 8 helikopter ve 44 arazözle müdahale ediliyor

Yangın, saat 17.00 sıralarında Selçuk ilçesine bağlı Pamucak mevkiinde çıktı. Henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 4 uçak, 8 helikopter, 44 arazöz, 14 su ikmal aracı ve 5 dozer ile müdahale ediyor.

Bölgede etkili olan rüzgar ise alevlerin ilerlemesine sebep oluyor. Ekipler yangını kontrol altına almak için yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken, Çeşme ve Menderes ilçelerindeki yangınlara da müdahale devam ediyor.



Afyonkarahisar'da çıkan orman yangını 1 saatin sonunda söndürüldü

Edinilen bilgiye göre, kent merkezindeki Hıdırlık Tepesi'nden dumanlar yükseldiğini gören çevre sakinleri durumu itfaiye bildirdi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen otluk yangını geniş bir alana yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye Afyonkarahisar Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Şefliğine bağlı arazözler sevk edildi. Yangında bazı ağaçlar zarar görürken, itfaiye ekipleri alevleri kontrol altına almak için yoğun uğraş verdi. Yangın, ekiplerin hızlı müdahalesi ile yaklaşık 1 saat içerisinde söndürüldü.

Yangının çıkışı nedeniyle ilgili polis ve itfaiye ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.

Müdahale sürdürülüyor; 600 hektar alan kül oldu

Karaman’ın Ermenek ilçesinde sabah saatlerinde başlayan orman yangınını kontrol altına almak için ekiplerin müdahalesi devam ediyor. 

Aydın Valisi Canbolat: Yangını kontrol altına almak için uğraşıyoruz

Selçuk'un Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda bugün saat 17.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisi ile Kuşadası’ndaki ormanlık alana da sıçradı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına almak için çalışma başlattı. Havadan ve karadan müdahalenin devam ettiği yangının Bayraklıdede Mahallesi'nin bulunduğu yerleşim yerlerine yakın alanlara sıçraması üzerine ekiplerce vatandaşların tahliyesine başlandı. Aydın Valisi Yakup Canbolat da Kuşadası Kaymakamı İbrahim Keklik ile birlikte bölgeye hareket ederek incelemelerde bulundu.

Vali Canbolat yangına ilişkin yaptığı ilk açıklamasında, "Ekiplerimizle sahadayız. Müdahaleye çalışıyoruz. İnşallah yangını kontrol altına alacağız. Yangına yakın yerde oturan vatandaşlarımızdan özellikle dumandan etkilenmemeleri için şehrin başka noktalarına gitmelerini talep ediyoruz. Ayrıca Selçuk ve Kuşadası yolunu da trafiğe kapattık. Şu ana kadar bize gelen her hangi bir can kaybı bulunmuyor" diye konuştu.

Selçuk Belediye Başkanı CNN Türk'e son durumu açıkladı

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel CNN Türk'te açıklamalarda bulundu.

Yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Kuşadası oteller bölgesine doğru yangın seyrediyor. Birçok ekiple müdahale ediyoruz. Gece olacak ve bu nedenle üzgünüz. Kimin ekipmanı varsa destek olmaya bekliyoruz. Kulakları ve gözleri bizim yaptığımız doğru bilgilendirmede olsun.

Sebebiyle ilgili henüz bir bilgi yok. İzmir'de 7-8 yerde yangın başladı. Ama neden başladıklarına dair bir bilgimiz yok ne yazık ki.

Afyonkarahisar'da orman yangını

Afyonkarahisar'ın Hıdırlı Tepesi mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinri yangına yoğun müdahalesi sürüyor.

Bakan Yumaklı'dan açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İzmir'de devam eden orman yangınlarıyla mücadelenin devam ettiğini belirtti. 

Yumaklı, İzmir'in Selçuk, Menderes, Torbalı, Menemen ve Çeşme ilçesinde çıkan yangınlar için bölgeye, 11 uçak, 27 helikopter, 972 personel ve 171 arazöz ve iş makinesinin sevk edildiğini duyurdu. 

Yangın orman ve çimento fabrikasına sıçradı
Yangın orman ve çimento fabrikasına sıçradı

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Geyikli yakınların saat 16.30 sıralarında tarım arazisinde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle ormana ve bölgede bulunan AKÇANSA çimento fabrikasının liman tesislerine kadar ulaştı.

Fabrikanın bir bölümü alevler içerisinde kaldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor.

Rüzgarın etkili olması yangın söndürme çalışmalarını da güçleştiriyor.

Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

Germiyan Mahallesi'ndeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 1 uçak, 1 helikopter, 7 arazöz ve 1 su ikmal aracı sevk edildi.
Yangının saat 14.34'te başladığı, ekiplerin ilk müdahaleyi 14.47'de yaptığı belirtildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.
Urla ilçesinde, İzmir-Çeşme Otoyolu kenarındaki otluk alanda da yangın çıktı.

Yangın nedeniyle İzmir'den Çeşme yönüne giden şerit yaklaşık 20 dakika trafiğe kapatıldı. Ekiplerin müdahalesinin ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

SELÇUK'TAKİ YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

İzmir'in Selçuk ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.



 

ÇANAKKALE'DE TARIM ARAZİSİNDE YANGIN

Ezine ilçesi Geyikli beldesi yakınında saat 16.30 sıralarında, tarım arazisinde yangın çıktı.

Alevler, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. 




ÇEŞME'DE DE ORMAN YANGINI ÇIKTI

İzmir’in Menderes ilçesinde çıkan, 5 uçak ve 13 helikopter olmak üzere toplam 18 hava aracının yer aldığı yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, bir yangın haberi de Çeşme’den geldi. Çeşme Germiyan Mahallesi’ndeki kırsal alanda çıkan yangına; 2 uçak ve 1 helikopter olmak üzere havadan ve karadan müdahale sürüyor.

OTOBAN TRAFİĞE KAPANDI
Öte yandan, Urla ilçesine bağlı Kuşçular Mahallesi’ndeki yol kenarında da yangın çıktı. Otluk alandaki yangın nedeniyle, İzmir-Çeşme otobanı trafiğe kapatıldı. Bu yangına da ekiplerin müdahalesinin sürdüğü öğrenilirken, uzun araç kuyrukları oluştu.




EDİRNE'DE TARLA YANGINI AĞAÇLIK ALANA SIÇRADI

Edirne'de buğday tarlasında çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle ağaçlık alana sıçradı. İtfaiye ekipleri ve köylüler, alevleri kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Lalapaşa ilçesine bağlı Donbay köyünün Kocatepe mevkisindeki ekili buğday tarlasında bugün saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangında alevler rüzgarın da etkisiyle ağaçlık alana ilerledi. Köylüler, yangına traktör ve hortumlarla müdahale ederken, bölgeye Edirne Belediyesi, Lalapaşa Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, alevleri kontrol altına alıp söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.


BURSA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Bursa'nın Keles ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

KAHRAMANMARAŞ'TA YANGIN

Onikişubat ilçesinin Maksutlu Mahallesi’ndeki ormanda saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine Orman Bölge Müdürlüğü bölgeye çok sayıda yangın söndürme işçisi sevk etti. Ekipler, 7 arazöz, 5 ilk müdahale ve 2 su ikmal aracıyla alevlere müdahale ediyor.


Öte yandan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı da söndürme çalışmalarına destek için bölgeye 100 personelle 30 araç sevk etti.

MSB'DEN İZMİR'DEKİ YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, "İzmir’de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter görevlendirildi" denildi.

MENDERES'TEKİ YANGINDA BAZI EVLER TAHLİYE EDİLDİ

İzmir'in Menderes ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken, alevlerin yaklaştığı kırsal Çamönü Mahallesi'nde, bazı evlerde yaşayan vatandaşların tedbir amaçlı tahliye edildiği belirtildi.


 

BALIKESİR'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Kırsal Çaygören Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye ekipler yönlendirildi.

Alevlere, 70 kişiden oluşan ekipler, 14 arazöz, 2 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 3 hizmet aracı, 6 helikopter, 2 uçak, 3 dozer ve 2 greyderle müdahale etti.

Yangını kontrol altına alan ekipler, soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

BALIKESİR'DE ORMAN YANGINI

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çıkan orman yangınını söndürmek için çalışma başlatıldı.

İlçeye bağlı kırsal Çaygören Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce olay yerine ekipler yönlendirildi.

Alevleri söndürmek için çalışma başlatan ekipler, havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor.


BURSA'DA ORMAN YANGINI

Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Baraklı Mahallesi Çataklı mevkiinde Uludağ'ın güney yamaçlarını oluşturan ormanlık alanda başlayan yangın ekiplerin gayretli çalışmaları neticesinde kontrol altına alındı.

Edinilen bilgiye göre Çataklı mevkiinde ormanlık alanda saat 13,15 sularında başlayan yangın şiddetli rüzgar sebebiyle kısa sürede büyüdü. Çam ormanlarının yandığı alana karadan büyükşehir itfaiye, arazözler, havadan da Orman Bakanlığına ait helikopter müdahale etti. Ekiplerin gayretli çalışması neticesi yangının önü kesilirken söndürme çalışmalarının da devam ettiği bildirildi.

KARAMAN'DA ORMAN YANGINI

KAraman’ın Ermenek ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Ermenek ilçesine bağlı Ardıçkaya ve Yaylacık mevkilerinde dün akşam saatlerinde belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Bölgeye Ermenek Orman İşletme ve Ermenek Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Dün başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları bugün de devam ederken, havadan helikopter ile de destek sağlanıyor.

Ekipler yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İZMİR'DE ORMAN YANGINI

İzmir'in Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına, havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Yangın, saat 13.00 sıralarında sıralarında ilçeye bağlı Karacadağ mevkiinde bulunan ormanlık alanda çıktı. Henüz bilinmeyen bir sebeple başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri; 4 uçak, 8 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal ve 4 dozer aracı ile müdahale ediyor. Ekipler yangını kontrol altına alma çalışmalarını sürdürüyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!