Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesine katıldı... 2026 NATO Zirvesi Türkiye'de olacak

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesine katıldı... 2026 NATO Zirvesi Türkiyede olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2024 19:40

Dünyanın gözü ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi'nde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım sağladığı NATO Zirvesi'nde liderler bir araya geldi. ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgeye göre, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Haberin Devamı

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinden oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), kuruluşunun 75'inci yılını doğduğu yer olan ABD'nin başkenti Washington'daki zirveyle kutluyor. Üç gün sürecek zirvenin ilk toplantısı, 9 Temmuz’da NATO’nun kuruluşunu belgeleyen Kuzey Atlantik Anlaşması’nın imzalandığı Mellon Oditoryumu’nda gerçekleşti. Zirvenin ikinci günündeki tüm gelişmeler haberimizde... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi, ABD Başkanı Biden'ın verdiği resmi yemeğe katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için geldiği ABD'nin başkenti Washington'da temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde, devlet ve hükümet başkanları ile eşleri onuruna Beyaz Saray'da verdiği resmi akşam yemeğine katıldı.



Sanchez'den Gazze çıkışı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Washington'da düzenlenen NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'na katıldı.

İspanya Başbakanlık kaynaklarına dayandırılarak İspanyol basınında yer verilen haberlerde, Sanchez'in, basına kapalı NATO toplantısında yaptığı konuşmada, "Ukrayna'ya desteğimizi zayıflatacak çifte standart uygulamakla suçlanamayız. Tam tersine Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline karşı takınılan birlik ve tutarlığın aynısını Gazze için de talep ediyoruz." dediği kaydedildi.

Sanchez, "Vatandaşlarımızın tutarlı bir siyasi duruşa sahip olduğumuzu, çifte standartların olmadığını anlamaları önemlidir. Uluslararası hukuku savunduğumuz için Ukrayna'yı desteklediğimizi söylüyorsak, aynısını Gazze'de de yapmalıyız. Ukrayna'da uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep ediyorsak, Gazze'de de buna saygı gösterilmesini talep etmeliyiz." diye konuştu.

ERDOĞAN, SCHOLZ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için bulunduğu ABD'nin başkenti Washington'da Almanya Başbakanı Scholz'u kabul etti.

Görüşmede, Türkiye ile Almanya ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ile ilgili gelişmeler ele alındı.

Görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi ve ortaya çıkan ateşkes fırsatının heba edilmemesi için İsrail'e baskı yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, çatışmaların bölgeye yayılmasının engellenmesi için gayretlerin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması için Almanya'dan destek beklendiğini de ifade etti.

Stoltenberg: Savaşı bitirmenin en hızlı yolu kaybetmektir, ancak bu barış getirmeyecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için kararlar aldıklarını belirterek, “Bir savaşı sona erdirmenin en hızlı yolu savaşı kaybetmektir. Ama bu barış getirmez, sadece işgal getirir” dedi.NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, NATO müttefiklerinin Washington’da düzenlenen zirvede aldığı kararları açıkladı.

Stoltenberg, “Bugün müttefikler, transatlantik savunmayı güçlendirecek ve üretimi arttırmak için endüstriyel iş birliğini sağlayacak bir taahhüdü kabul etti. Ukrayna’ya yönelik uluslararası güvenlik yardımlarının büyük bir kısmının koordinasyonunu ve sağlanmasını, üç yıldızlı bir general tarafından yönetilen bir komutanlık ve Almanya’daki NATO karargahında ve ittifakın doğusundaki merkezlerde Ukrayna’ya destek sağlamak üzere çalışan yaklaşık 700 personel ile devralacağız” dedi.

“SAVAŞI EN KISA SÜREDE BİTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Stoltenberg, alınan karaların savaşı uzatmak için değil, en kısa sürede bitirmek için alındığını vurgulayarak, “Bunu savaşı uzatmak istediğimiz için yapmıyoruz, savaşı mümkün olan en kısa sürede bitirmek istediğimiz için yapıyoruz. Bir savaşı bitirmenin en hızlı yolu savaşı kaybetmektir. Ancak bu barış getirmeyecek, sadece işgal getirecektir. Dolayısıyla Ukrayna’nın kaybetmesini istemiyorsak, Putin’e boyun eğmek istemiyorsak, bağlılık ve kararlılık göstermeliyiz. Desteğimiz ne kadar inandırıcı ve kalıcı olursa, Moskova bizi bekleyemeyeceğini o kadar çabuk anlayacak ve savaş o kadar çabuk sona erecektir” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA’NIN NATO ÜYELİĞİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’yı NATO’ya daha da yaklaştırmak için ilave adımlar atılacağını belirterek, “Toplantımızda ayrıca Ukrayna’yı NATO’ya daha da yakınlaştırmak için ilave adımlar atmaya karar verdik. Ukrayna hayati önem taşıyan reformlarını sürdürürken biz de NATO üyeliğine giden geri dönülmez yolda onları desteklemeye devam edeceğiz. Şu anda birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, doğru zaman geldiğinde Ukrayna’nın gecikmeksizin NATO’ya katılmasını sağlayacaktır; bu bir ’Eğer’ değil ’Ne zaman?’ sorusudur” dedi.

ERDOĞAN, MELONİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD'nin başkenti Washington'da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi kabul etti.



NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu'nun ardından Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile zirvenin yapıldığı Walter E. Convention Center'da görüştü.


Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

2026 NATO ZİRVESİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgeye göre, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu

Çin’e, Rusya’nın Ukrayna’yla savaşına verdiği desteği sonlandırma çağrısı yapıldı.

Müttefiklerin Ukrayna'ya gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlaması kararlaştırıldı.

 Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz

 

ERDOĞAN, MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞTÜ
ERDOĞAN, MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.



Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç yer aldı.



Zirvenin detayı ile ilgili İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Bölgesel konular ele alındı

Görüşmede Türkiye ile Yunanistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede; Türkiye'nin Yunanistan ile iyi komşuluk esasına dayalı, dayanışma ruhunu geliştirme gayretlerine devam ettiğini bunların artarak süreceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Filistin'deki çatışmaların sona ermesi için müspet çabaların artırılması gerektiğini, tüm bölge ülkelerinin bu coğrafyalarda barışın hakim olması için çalışmasının yararlı olacağını da belirtti.

Zelenski: Çok yakında F-16’larla ilgili karar verilecek
Zelenski: Çok yakında F-16’larla ilgili karar verilecek

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, yaptığı açıklamada, “Bugün Washington'daki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çok yakında F-16'larla ilgili bir karar verilecek. Ukrayna'nın kullanımına sunulan uçak sayısını arttırıyoruz. Dün, Ukrayna için 5 Patriot ve düzinelerce başka hava savunma sistemi konusunda karar alınmasını sağladık ve bugün de uçaklar konusunda karar alınacak. Ayrıca iki yeni güvenlik anlaşması da imzalanacak” dedi.

NATO Zirvesi'nin ilk oturumu başladı

Liderler, Washington'daki zirve alanında, ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından resmi törenle karşılandı, ardından aile fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği NATO Zirvesi'nin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ilk oturumu başladı.

Oturumda, NATO'nun savunma ve caydırıcılık kabiliyeti ile savunma endüstrisiyle işbirliğinin geliştirilmesi gibi konuların ele alınması bekleniyor.

 

"HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR GÜÇLÜYÜZ"

Ev sahibi ABD Başkanı Biden son 75 yılda NATO'nun kalkanıyla üye ülkelerin büyüdüğünü ve geliştiğini belirtti.

"Hiç olmadığımız kadar güçlüyüz." diyen Biden, NATO'nun doğu kanadında muharebe kanadının güçlendirildiğini, İsveç ve Finlandiya'nın İttifaka katıldığını ve savunma harcamalarının artırıldığını bildirdi.

Biden, Rusya'nın hızla Çin, Kuzey Kore ve İran'ın desteğiyle savunma üretimini artırdığını belirterek, "İttifakın geride kalmasına izin veremeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

İlk kez tüm NATO müttefiklerinin kendi ülkelerinde savunma üretimi gerçekleştirmek için planlar ürettiğine dikkati çeken Biden, böylelikle NATO'nun daha yenilikçi ve rekabetçi olacağını, hızlı şekilde kritik savunma teçhizatı üretebileceğini kaydetti.

Stoltenberg: Ukrayna'ya destek hayırseverlik değil, kendi güvenlik çıkarımızdır
Stoltenberg: Ukraynaya destek hayırseverlik değil, kendi güvenlik çıkarımızdır

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu zirvede Ukrayna’ya desteğin artırılacağını belirterek, “İttifakımızın 75. yıldönümünü kutlamak için 1949 yılında Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalandığı Washington'dan daha iyi bir yer olamaz. Bu ilk oturumda gelecekteki güvenliğimizle ilgili kararlar alacağız. Savunmamızı güçlendireceğiz, 23 müttefikimiz artık GSYİH'nın yüzde 2’sini savunmaya harcama hedefini karşılıyor. Ukrayna için NATO Koordinasyon ve Güvenlik Yardımı ve Eğitimini tesis ederek ve uzun vadede sürekli bir destek sağlayarak Ukrayna'ya olan desteğimizi arttıracağız. Ukrayna'ya destek hayırseverlik değil, kendi güvenlik çıkarımızdır. Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin artan ittifakına karşı Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklıklarımızı güçlendireceğiz” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'nde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılan liderlerle aile fotoğrafı çekimine katıldı.




Cumhurbaşkanı Erdoğan, ev sahibi ABD Başkanı Joe Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı.


Scholz: NATO, uluslararası alanda var olan en başarılı güvenlik ittifakıdır

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO’nun tarihteki ve uluslararası alandaki en başarılı güvenlik ittifakı olduğunu söyledi.

Avrupa’nın, barış ve güvenlik düzenini tehdit eden Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Scholz, NATO'nun 75 yıldır başarılı bir barış ve güvenlik ittifakı olduğunu vurguladı.

Scholz, "Bu, tarihte ve uluslararası alanda var olan en başarılı güvenlik ittifakıdır. Bu nedenle burada bir tören gerçekleşiyor ve aynı zamanda bu, önümüzdeki görevlere ilişkin mutabakata varmamız gereken bir andır." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!