Son dakika haberi! Diyarbakır ve Mardin'de anız yangını: Can kaybı 12'e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2024 20:29

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangın nedeniyle 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Koca, "Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum" dedi. İşte il il yangınlardaki son durum...

Mardin'de 5 ayrı noktada çıkan anız yangını söndürüldü

Artuklu, Kızıltepe, Ömerli ve Yeşilli ilçelerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbarla olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangında yüzlerce dönümlük alan kül olurken, uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangının çıkış sebebiyle ilgili inceleme başlatıldı.

Can kaybı 12'ye yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve Mardin'de meydana gelen yangınlarda ölü sayısının 12'ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Diyarbakır ve Mardin’de, iki ilimizin yakın köy ve mahallelerinde meydana gelen yangın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 12’ye yükseldi. Olaydan 78 kişi etkilendi. Hastalarımızdan 5’inin tedavi ve takiplerine devam ediyoruz. 5’i de Diyarbakır’da tedavi gören hastalarımızdan 3’ü entübe durumda. Bu vesile ile bir kez daha, olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

İçişleri'nden açıklama: Yangının çıkış nedeni henüz kesin değil

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoloğlu, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinden başlayarak Mardin’in Mazıdağı ilçesine kadar ilerleyen anız yangını ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere, yangının başladığı Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi’ne geldi. Karaloğlu’ya AFAD Genel Başkanı Okay Memiş, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Ziraat Odası İl Başkanı Cevat Delil, AK Parti İl Başkanı Av. M. Raşit Ocak eşlik etti.

YARALILAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Burada açıklamalarda bulunan Karaloğlu, yangında 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 78 kişinin dumandan etkilendiğini, 6 kişinin de hastanede tedavisinin sürdüğünü belirterek, “Bildiğiniz gibi son 1 haftadır hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, nemin oldukça düşük olması ve yer yer şiddetli rüzgar dolayısıyla, hem orman yangınlarıyla, hem anızdan kaynaklı veya örtü yangını dediğimiz zirai yangınlarla çok yoğun bir mücadelemiz var. Sadece dün Çanakkale ilimizde 6 büyük yangın meydana geldi. Şükürler olsun hepsi de söndürülmüş oldu. Dün 20 Haziran 2024 saat 22.22’de, üzerinde bulunduğumuz bölgede, Diyarbakır Çınar ilçesi Köksalan, Yazçiçeği, Bağacık, Mardin ilimizin Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler Mahallesi’nde çok ciddi bir zirai yangınla karşı karşıya kaldık. Hem anız yangını hem daha hasadı yapılmamış örtü yangını olarak tabir edebileceğimiz büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık. Yangının başlamasından hemen sonra Diyarbakır valimiz ve Mardin valimizin liderliğinde, bölgede jandarmamız, AFAD’ımız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Büyükşehir belediyemizin itfaiye teşkilatları, Orman Bölge Müdürlüğü’müzün ekipleri, Sağlık Bakanlığı’mızın hem UMKE ekipleri hem de 112 Acil Müdahale Ekipleri bölgeye sevk edildi ve müdahale başladı. Sadece Sağlık Bakanlığı’mız 19 ambulans, 7 UMKE timini bölgeye sevk etmiş oldu. 2 ilden, Mardin’den 86 araç, 451 personel, Diyarbakır’dan 94 araç ve 587 personel olmak üzere toplam 180 araç ve 1008 personelle olaya müdahale edilmiş olduk. Ancak maalesef bugün sağlık bakanımız da duyurdular, 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, sevenlerine, milletimize başsağlığı diliyorum. 11 vatandaşımızın 8’i Mardin ili nüfusumuza kayıtlı, 3’ü de Diyarbakır ili nüfusumuza kayıtlı vatandaşımızdır. Ayrıca 78 vatandaşımız yangından etkilenerek, duandan etkilenerek hastanelerimize başvurmuş, bunların şu anda hastanelerde devam eden 5 vatandaşımız Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 1 vatandaşımız da Şanlıurfa eğitim ve araştırma hastanesinde olmak üzere 6 vatandaşımızın yoğun bakımlardaki tedavileri devam ediyor” dedi.

‘DİYARBAKIR’DA 8 BİN 100, MARDİN’DE 7 BİN DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ’

Karaloğlu, yangında 556 küçükbaş hayvanın öldüğünü belirterek, “Dün meydana gelen bu büyük yangında, Diyarbakır bölgesinde 8 bin 100 dönüm arazi zarar gördü. Bunun 1450 dönümü daha biçilmemiş, hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası, geri kalan 6 bin 550 dönümlük kısmı ise hasadı yapılmış anız şeklindeki araziydi. Mardin bölgemizde ise 7 bin dönüm arazi yangından etkilenmiş, bunun 4 bin dönümü hasadı yapılmamış tarla, 3 bin dönümü ise hasadı yapılmış anız olarak yanan ve hasar gören bölgedir. Sadece zarar gören bunlar değil, vatandaşımızın tarlada bulunan sulama ekipmanları, boruları ve elektrik altyapıları da zarar gördü. Zararlarla ilgili tespitler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü vasıtasıyla hemen bugün tespitler başladı. Zarar ve hasar tespitleri devam ediyor. Bir vatandaşımızın ağılında, bir vatandaşımızın da samanlığında hasarlar mevcut. Yangında 556 küçükbaş hayvanımız maalesef telef olmuştur. 250 yaralı hayvanımız vatandaşlarımızın da rızalarıyla et ve balık kurumuna kesime sevk edilmiş, 120 havanımız da bölgede veterinerler aracılığıyla tedavileri sağlanmıştır” diye konuştu.

‘DİYARBAKIR VALİLİĞİ’NE 3, MARDİN VALİLİĞİ’NE 2 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILDI’

Yapılacak hasar tespit çalışmalarının ardından mağdur vatandaşın kalmayacağını belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Biz Ankara’da AFAD başkanımızla beraber, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bakanımızın hem geçmiş olsun dileklerini, hem başsağlığı dileklerini iletmek üzere geldik. Diyarbakır’dan milletvekillerimiz bize eşlik ediyorlar, sayın valimiz burada. Devletin bütün kurum ve kuruluşları burada. Vatandaşlarımızın yarasını sarıncaya kadar bölgede olacağız, bölgeden ayrılmayacağız. İlk etapta AFAD başkanlığımız, Diyarbakır Valiliğimize 3 milyon TL, Mardin Valiliğimize de 2 milyon TL acil yardım ödeneği sevk etmiş durumda. Hasar ve zarar tespitleri tamamlandıktan sonra vatandaşlarımızın zararlarını karşılamak noktasında da devlet olarak elimizden geleni yapmış olacağız. Dünkü yangından etkilenen bütün köylerimize, köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Hayatlarını kaybeden 11 vatandaşımıza rabbimden rahmet diliyorum. Şu anda hastanelerde tedavisi devam eden vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda vatandaşlarımız sağlıklarına kavuşsun, izin arasına mahallelerine dönsün diye de rabbimize dua ediyoruz.”

‘ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR’

Ekiplerin yangının çıkış nedeninin belirlenmesi yönündeki çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Karaloğlu, “Yangının çıkış sebebi ile ilgili şu anda Cumhuriyet Savcılığımız olaya el koymuş durumda. Jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, ‘yangın şu sebepten çıkmıştır’ dediğimiz bir tespitimiz yok. Eğer bu tespiti savcılığımız tamamlar, soruşturmasını da tamamlarsa bunu da sizlerle paylaşırız. Sosyal medyada yazılan çizilenlere çok fazla itibar edilmemesini de hasetten vatandaşlarımızdan rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

YANGINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Yangında hayatını kaybedenlerin isimlerinin bazılarının ise Ubeydullah Buğdaycı, Abdurrahman Buğdaycı (19), İsmail Yardımcı, Remzi Yılmaz, Mazhar Demir, Sinan Deviren, Azad Yılmaz ve Taliha Demir olduğu belirtildi.

Manisa’daki orman yangını evleri tehdit etti

Manisa’nın Salihli ilçesinde ormanlık alanda başlayan yangına Orman İşletme Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler tarafından havadan ve karadan müdahale edilmeye başlandı. 5 uçak, 4 helikopter, 12 arazöz, 2 su ikmal ve 3 dozerin sevk edildiği yangını kontrol altına alma çalışmaları sürerken rüzgar çalışmaları olumsuz etkiledi.

2 MAHALLE TAHLİYE EDİLİYOR

Öte yandan Dibek Dağı eteklerinde rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangın kırsal Yağbasan ve Karasavcı Mahallelerine yöneldi. Ekipler, 65 hanede 200 kişinin yaşadığı Karasavcı Mahallesi ile 80 hanede 230 kişinin yaşadığı Yağbasan Mahallesi'ni tedbir amaçlı tahliye etti. Ayrıca yangına müdahale eden orman personeli E.Y. (21) ve O.E. (42) dumandan etkilendi. Yangın bölgesinde ilk müdahalesi yapılan ve hastaneye kaldırılan 2 orman personelinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Can kaybı 11'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yangından etkilendi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Diyarbakır ve Mardin sınırındaki köylerde yaşanan bu yangınlar nedeniyle şu anda Diyarbakır’da 5 hasta yoğun bakımda, 4’ü entübe durumda. Şanlıurfa’da 1 hasta entübe olarak tedavi görüyor. Hastanelerimizde tedavisi süren toplam hasta sayısı 6.

Yangınlar sebebi ile olay yerlerine Diyarbakır’dan 24 Ambulans ve 3 UMKE Timi ile Mardin’den 15 Ambulans ve 4 UMKE Timi görevlendirilmiştir.

Bilindiği gibi, yangınlar ilgili birimlerce söndürülmüş olup, soğutma çalışmaları devam ediyor."

Can kaybı 6'ya yükseldi
Can kaybı 6ya yükseldi

Yaralılardan Remzi Yılmaz da tedavi gördüğü Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Diğer yaralıların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Diyarbakır'da hayatını kaybedenlerin kimliği belli oldu

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan anız yangınında hayatını kaybeden diğer 3 kişinin de ismi belli oldu. Diyarbakır’da yaşamını yitiren 3 kişinin Mehmet Buğdaycı (19), yeğeni Abdurrahman Buğdaycı (18) ve İsmail Yardımcı olduğu ifade edildi. Ölenlerin yakınları cenazeleri teslim almak üzere Diyarbakır Adli Tıp Kurumu önünde geldi.

‘HAYVANLARINI KURTARMAK İSTERKEN HAYATINI KAYBETTİLER’

Mehmet ve Abdurrahman Buğdaycı’nın yakını ve görgü tanığı İbrahim Eren, otopsi işlemlerinin bitmesini beklediklerini belirterek, “Köksalan köyündenim. Yangın gece saatlerinde aniden şiddetli bir rüzgarın çıkmasıyla elektrik tellerinin birbirine çarpmasıyla kıvılcımlar otlara düştü. Otlar da tutuşunca, fırtınanın oluşmasıyla yangın ekili alanlara yayıldı. Köylüler kendi müdahaleleriyle söndürmeye çalıştı. Komşu köylere haber verdik. Zaten yangın büyüyünce bütün köylere yayıldı. Herkes kendi köyünde meşgul olmak zorunda kaldı. Olay tamamen kontrolden çıktı. Ben 2 tane yakınımı kaybettim. Bunlar çobandı. Koyunlarını yangından kurtarmaya çalışırken kendileri de yangın içerisinde kaldı. Hayvanlarımız telef oldu. Onlarda maalesef hayatını kaybetti. Kesinlikle anız yangını diye bir durum ortada yok. Ben olayın ilk görgü şahitlerinden biriyim. Çocuğum da beni uyararak tellerin birbirine değdiğini, yangının çıkacağını söylemesi üzerine ben de pencereden başımı çıkardığımda o kıvılcımlar olduğu gibi yere düştü. Yangın çok kısa sürede köyün her tarafını sardı” dedi.

Zarar gören alanlar görüntülendi
Zarar gören alanlar görüntülendi

Yangının çıkış nedeni araştırılırken, sabahın ilk ışıklarıyla yangının etkileri net bir şekilde ortaya çıktı. Geceyi kızıla boyayan yangında zarar gören alanlar, dron ile havadan görüntülendi.

Bakan Tunç: Adli soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından "Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" mesajını paylaştı.

Çanakkale Valisi'nden Ayvacık'taki yangına ilişkin açıklama
Çanakkale Valisinden Ayvacıktaki yangına ilişkin açıklama

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Çamköy köyü yakınlarında çıkan orman yangınını kontrol altına almak için çalışmalar devam ediyor. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, yangın nedeniyle boşaltılan Çamköy köyüne gelerek bölgede incelemelerde bulundu.

"EN KISA SÜREDE KONTROL ALTINA ALINDI HABERİNİ VERMEYİ ÜMİT EDİYORUZ"

Yangının 00.30’da başladığını söyleyen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, “Çamköy'deki yangınımız orman teşkilatımız başta olmak üzere diğer kamu kurum kuruluşlarının araç, gereç ve personeliyle müdahale devam ediyor. Köy boşaltıldı. Ayvacık ilçesinde vatandaşlarımızı bu gece misafir edeceğiz. Köy tedbiren boşaltıldı. Yangın köyün içinde başlamasına rağmen köye doğru değil dış tarafa doğru ilerledi. Ekiplerimiz uğraşıyorlar. İnşallah en kısa sürede kontrol altına alındı haberini vermeyi ümit ediyoruz" dedi.

Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır ve Mardin'de meydana gelen anız yangınına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan Mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde meydana gelen yangında 5 kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 44 kişi yangından etkilendi. Diyarbakır’da 3, Mardin’de 2 can kaybımız var. Olay sebebi ile 35 Ambulans ve 7 UMKE Timi görevlendirildi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

BAKAN YERLİKAYA: YANGIN KONTROL ALTINDA

Öte yandan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Yerlikaya, ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Bakan Yerlikaya: 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Diyarbakır İli Çınar ilçesindeki yangın, yoğun çalışması sonucu tamamen kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında maalesef Diyarbakır’da 3 vatandaşımız, Mardin’de 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, Diyarbakır’da 11 vatandaşımız, Mardin’de ise 18 vatandaşımız yaralanmıştır." açıklamasında bulundu.

Siirt Valisi açıkladı: Yangın kontrol altında

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, merkez Tuzkuyusu köyünde meydana gelen yangınının kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarına başlandığını açıkladı.

'CAN KAYBI VE YARALANMA YAŞANMADI'

Vali Kemal Kızılkaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 23.20 sularında ilimiz Tuzkuyusu köyü ile havalimanı arasında bulunan biçilmiş ekin tarlasına yıldırım düşmesi sonucu anız yangın çıkmıştır. Rüzgarın da etkisiyle ile ilk etapta yaklaşık 30 dekarlık alanda yangının etkili olduğu değerlendirilmiştir. Yangına hızla müdahale edilmiştir. Söndürme çalışmalarına itfaiye ekiplerinin yanı sıra havaalanımızın yangın müdahale ekipleri, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, jandarmamız ve emniyetimizin TOMA’larıyla birlikte İl Özel İdaremize ait iş makineleri de destek vermiştir. Yangın kısa sürede kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları başlamıştır. Yangından herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmamıştır" dedi.

Ölü sayısı 4'e yükseldi

Mardin Valiliği’nden yapılan açıklamada ise Mazıdağı ilçesine sıçrayan yangında 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, "20.06.2024 tarihinde Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Köksalan Mahallesi kırsal alanlarında başlayan yangın, Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler Mahallesi istikametine doğru ilerlemiş, yangın bölgesine ilk andan itibaren İtfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı araçlar ve ekipler sevk edilmiştir. Yangının çıkmasına müteakip Köksalan ve Yücebağ Mahalleleri arasında yangına müdahale etmeye çalışan 1 vatandaşımız vefat etmiştir, 10 vatandaşımız yaralanmış, yaralı vatandaşlarımız Mazıdağı Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalelerin ardından Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınmışlardır. Söz konusu yangını söndürme ve soğutma çalışmaları devam etmektedir" denildi.


Diyarbakır Valisi de 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. 

Ölü sayısı 3'e yükseldi
Ölü sayısı 3e yükseldi

Çınar ilçesi Köksalan kırsal mahallesi'nde çıkan yangın ile ilgili çalışmaları koordine eden Vali Ali İhsan Su açıklamalarda bulundu.

Vali Ali İhsan Su şunları söyledi:

"İlimiz Çınar ilçesi Köksalan kırsal mahallesinde anız ve örtü yangını olarak başlayan yangın, ekiplerimizin müdahalesiyle kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında maalesef 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 yaralı vatandaşımızın tedavisi ise hastanelerde devam etmektedir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Diyarbakır'da anız yangını yerleşim yerlerine sıçradı; 2 kişi öldü, yaralılar var

Yangın, gece saatlerinde Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı arasındaki bölgede çıktı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyerek yerleşim yerlerine sıçradı.


Kırsal Köksalan ve çevresindeki köylere sıçrayan yangın için bölgeye Diyarbakır ve Mardin’den çok sayıda itfaiye, Orman İşletme Müdürlüğü, sağlık, jandarma, UMKE, AFAD ve belediye ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne ait 2 TOMA ve 4 tanker sevk edildi.

Yangını söndürme çalışmaları sürerken, yaralanan çok sayıda kişi, Çınar Devlet Hastanesi ile kent merkezindeki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.


VALİ SU: 2 VATANDAŞIMIZ OT YANGINI ARASINDA KALARAK HAYATINI KAYBETTİ

Yangının olduğu bölgeye gelen Vali Ali İhsan Su, yangında 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Anızdan kaynaklı bir yangın. Bu yıl çok yağış olunca otlar da fazla uzamış ve anız yangını ile birlikte yanarak geniş bir alana yayılmış. Maalesef 2 vatandaşımız da ot yangının arasında kalarak hayatını kaybetti. Şu anda tüm ekiplerimiz yangın olan mahallelerde söndürme çalışmaları sürüyor. Jandarma komutanımız, kaymakamımız, ekiplerimiz, itfaiyemiz, orman teşkilatımızla alandayız. Söndürme çalışmalarımız sürüyor" dedi.

7 saatte kontrol altına alındı

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde çöp döküm alanında saat 16.30 başlayan ve ormana sıçrayan yangın, saat 23.00 sıralarında kontrol altına alındı. Bazı ev ve ahırların da kullanılamaz hale geldiği bölgede ekiplerin soğutma çalışması devam ediyor.

Gaziemir'deki orman yangını kontrol altında
Gaziemirdeki orman yangını kontrol altında

Yangın, akşam saatlerinde İzmir’in Gaziemir ilçesinde ormanlık alanda meydana geldi. Henüz bilinmeyen bir sebeple başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip tarafından müdahale edilemeye başlandı. Yerleşim yerlerine yakın bölgedeki yangına İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri de müdahale etti. Rüzgarın etkisiyle müdahalede güçlük çeken ekipler, yaptıkları çalışmalar sonucunda alevleri kontrol altına alarak söndürdü. Bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü ve yangınla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Ayvacık'ta orman yangını: 1 köy boşaltıldı
Ayvacıkta orman yangını: 1 köy boşaltıldı

Yangın, saat 02.00 sıralarında Ayvacık ilçesine bağlı Çamköy köyü yakınlarındaki ormanda başladı. Alevler rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.

1 KÖY BOŞALTILDI

Çamköy köyü tedbir amacıyla boşaltılırken, ekiplerin söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. 

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Çanakkale Valiliği’nden yangına ilişkin yapılan açıklamada, "Ayvacık İlçesi Çamköy köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Devam eden orman yangını söndürme çalışmaları Vali İlhami Aktaş tarafından yerinde koordine ediliyor. Çamköy köyü tedbir amaçlı boşaltılmış olup, rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köylerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.

Siirt'te anız yangını başladı
Siirtte anız yangını başladı

Siirt Havaalanı Tuzkuyusu köyü mevkiinde henüz nedeni belirlenemeyen anız yangını, rüzgarın şiddetiyle kısa sürede büyüyerek çevreye yayıldı. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve kolluk kuvvetleri sevk edildi. Yangın, Afetevleri ve Veysel Karani Mahallesi'nde bulunan evlerin balkonundan da görüldü. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Elazığ Valiliği'nden açıklama

Elazığ Valiliği'nden yapılan açıklamada, Maden ilçesinde çıkan orman yangınına 100 personelle müdahale edildiği belirtildi. Valilik açıklamasında, "20 Haziran 2024 tarihinde saat 10.15 sıralarında Elazığ Maden ilçesi Gezin Köyü Kışlıca Mevkiinde henüz belirlenemeyen sebeple ormanlık arazide başlayan yangın aşırı sıcak ve rüzgarın etkisiyle Tepecik Köyü istikametine doğru ilerlemiştir. Yangına; Diyarbakır ilinden 1 yangın söndürme uçağı, Elazığ Orman İşletme Müdürlüğüne ait 5 arazöz, 1 su tankeri, 4 ilk müdahale aracı, 1 greyder, 1 dozer ve itfaiyeler ile yaklaşık 100 personel tarafından müdahale edilmiştir. Yangın kontrol altına alınmış olup, soğutma çalışmaları devam etmektedir." denildi.

"3-4 ev kullanılamaz halde"

CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, "Ciddi anlamda bir çalışma var. Rüzgar kuvvetli bir şekilde devam ediyor, hızını azaltmadı. 3-4 ev kullanılamaz halde. 2 bin hektar alan kül oldu" dedi.

"500 inceleme personeli mücadele ediyor"

CNN Türk'e konuşan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, "Havadan ve karadan mücadele var. Çok daha iyi durumda şu an. Tüm sağlık ekiplerimiz ve AFAD ekiplerimiz bölgede, şu anda yaralı yok. 500 inceleme personeli mücadele ediyor. 5 helikopter şu anda müdahale ediyor." dedi.

Elazığ'daki yangın kontrol altına alındı

Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin köyü Kışlacık mezrasındaki ormanda saat 11.00 sıralarında çıkan orman yangını, ekiplerin yaklaşık 7 saat süren müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ekiplerin alanda soğutma çalışmaları devam ederken, yangının çıkış nedenin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

Çanakkale Valisi Aktaş son durumu CNN Türk'te açıkladı

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş:

"Ezine'deki yangın çöplükte başladı. 1 köyümüz yangından etkilendi. Aladağ ve Kiremitoba köyleri tedbiren boşaltıldı. Havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tüm ekiple müdahale ediyor. Ben yangının olduğu köydeyim. Söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangından etkilenen bir vatandaşımız yok."

Çanakkale'de bir orman yangını daha
Çanakkalede bir orman yangını daha

Ezine'de, tarım arazisinde çıkan yangının kontrol altına alınmasından sonra bu defa da saat 16.30 sıralarında çöp döküm alanında başka bir yangın çıktı. Rüzgar nedeniyle yayılan alevler, ormana da sıçradı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi. Ekipler, yangına, havadan ve karadan müdahale ediyor.

Çanakkale’de tarım arazisinde yangın kontrol altına alındı

Ezine ilçesi Kumburun köyü yakınlarında tarım arazisinde çıkan yangın havadan ve karadan yapılan 2 saatlik müdahaleyle saat 15.30 sıralarında kontrol altına alındı.

VALİ AKTAŞ'TAN AÇIKLAMA

Yangını havadan inceleyen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, söndürme çalışmalarına ilişkin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci'den bilgi aldı. Vali İlhami Aktaş, son yıllarda orman yangınlarının çıkmasının başlıca nedenleri arasında anız yakma, bağ ve bahçe temizliği için ateş yakma, sigara izmariti, çöplerin ateşe verilmesi, ihmal ve dikkatsizliğin yer aldığını söyledi. Vatandaşların yangına sebebiyet verebilecek hususlarda dikkatli olması ve hassasiyet göstermesinin çok büyük önem arz ettiğini belirten Vali Aktaş, “Herhangi bir orman yangını fark edilmesi durumunda 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunulması gerekmektedir" dedi.

Elazığ’da orman yangını
Elazığ’da orman yangını

Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin köyü Kışlacık mezrasındaki ormanda sabah saatlerinde, henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yangın büyürken, ihbar üzerine bölgeye itfaiye, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, jandarma ve belediye ekipleri sevk edildi. Söndürme çalışmalarına, Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait yangın söndürme helikopterleri de katıldı.

Yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale’de tarım arazisinde yangın
Çanakkale’de tarım arazisinde yangın

Ezine ilçesi Kumburun köyü yakınlarında saat 13.30 sıralarında, tarım arazisinde yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına havadan ve karadan müdahaleye başlandı.

İzmir'de orman yangını
İzmirde orman yangını

Bergama'nın Ilgındere Mahallesi'nde saat 14.00 sıralarında orman yangını çıktı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere müdahale etti. Söndürme çalışmaları 4 uçak, 4 helikopter, 27 arazöz,8 su ikmal ve 6 dozer ile sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!