Güncelleme Tarihi:
YÖK, lisansüstü eğitimde yeni bir uygulama başlatıyor. Üniversitelerde köktendinci kadrolaşmayı önlemeyi hedefleyen YÖK, lisansüstü sınavına ek olarak sözlü barajı getirdi.
Üniversitelerdeki köktendinci kadrolaşmaya savaş açan YÖK, üniversite hocalığında ilk adım olan lisansüstü eğitimi de gözaltına alıyor. Yurtiçi üniversitelerde araştırma görevlisi kadrosuna atanmak suretiyle lisansüstü eğitim yapacak adaylar, sözlü sınavla seçilecek.
ÖSYM'den dün yapılan duyuruya göre, yurtiçi master ve doktora programı için başvurular, 14-25 Aralık tarihleri arasında kabul edilecek. Yurtiçi Lisansüstü Eğitimi'ne (YLS) başvurular, 14-25 Aralık tarihleri arasında kabul edilecek. Başvurma belgesi ve kılavuzu, üniversite rektörlüklerinden, 1 milyon lira karşılığında temin edilebilecek. Adaylar, belgeleri ve sınav ücreti olan 2 milyon lirayı ilgili bankaya yatırdıklarını gösterir banka dekontunu, yine üniversite rektörlüklerine verecekler. Başvuru işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak.
YÖK, JÜRİ KURACAK
Başvurusu geçerli adaylar, YÖK'ün oluşturacağı jürilerce sözlü sınava alınacak. Araştırma görevlisi kadrolarına atanmak üzere adayların seçiminde Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) sonuçlarıyla, sözlü sınavda alınacak puanlar kullanılacak.
EN AZ 30 PUAN ŞARTI
Tarihi ve yeri, ÖSYM tarafından bildirilecek sözlü sınavda 100 üzerinden 30 ham puanın altında alan adaylar, LES puanı ne olursa olsun değerlendirme dışı tutulacaklar. Lisansüstü eğitim yaptırılacak üniversiteleri yine YÖK belirleyecek.
Seçilen adayların atamaları, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) puanları göz önünde bulundurulmadan yapılacak. Ancak, lisanüstü eğitime başlamak için ‘en az 60 KPDS puanı şartı’ yine geçerli olacak. KPDS puanı 60'dan az olan adaylar, YÖK'ün belirleyeceği üniversitelerde en çok 6 ay süreyle yabancı dil hazırlık kursuna alınacaklar.