Lisanssız Windows kullanıcıları için son günler

Güncelleme Tarihi:

Lisanssız Windows kullanıcıları için son günler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 12:24

Microsoft’un Şubat 2007’de uygulamaya koyduğu WGA (Windows Genuine Advantage - Windows Orijinal Ürün Avantajı) Bildirimi uygulaması ile 2007 yılında onbinlerce kullanıcı yazılımlarını güncelledi. 05 Aralık 2007 tarihinden itibaren orijinal olmayan yazılım kullananlar Windows işletim sistemlerini güncelleyemeyecek.

Haberin Devamı

06 Aralık 2007; İstanbul: Microsoft’un orijinal olmayan yazılım kullananları bilgilendirmek ve onlara lisanslama için fırsat vermek amacıyla 20 Şubat 2007’de başlattığı WGA (Windows Genuine Advantage - Windows Orijinal Ürün Avantajı) Bildirimi sürüyor. Bu fırsatı değerlendirmeyen kullanıcılar, 5 Aralık 2007 tarihinden itibaren Windows işletim sistemlerini güncelleyemeyecekler.

WGA Bildirimi, orijinal olmayan Windows kullanıcılarını uyarıyor ve lisanslı kullanımının avantajlarından yararlanmalarını engelliyor. Bugüne kadar WGA bildirimi çerçevesinde çok sayıda lisanssız kullanıcının ekranına uyarı ulaştı. Bu uyarıda, Microsoft, lisanssız Windows kullanıcılarını 5 Aralık 2007 tarihine kadar GGK-Windows Lisanslama Kiti ile yazılımlarını lisanslamaya çağırıyor.

Haberin Devamı

İnternet’e bağlı ve otomatik güncelleme seçeneğini kullanan kişilerin Windows XP’lerinin orijinal olup olmadığını kontrol eden WGA Bildirimi, kullanıcılara orijinal yazılım kullanmanın avantajlarına ilişkin bilgi veriyor. WGA Bildirimi kapsamında, kullanılan Windows orijinal değilse, kullanıcının giriş ekranında ve sistem uygulamaları alanında 14 gün boyunca “sahte yazılım mağduru” olabileceklerini vurgulayan bir uyarı görünüyor. İki haftalık süre sonunda hala orijinal olarak etkinleştirilmeyen Windows’lar için, aynı alanlarda ürünlerinin orijinalliğinin doğrulanamadığı uyarısı yer almaya başlıyor. Windows’unun orijinal olmadığını öğrenen kullanıcılar ister Web sitesinden, isterlerse de GGK (Get Genuine Kit – Orijinal Ürün Paketi Edinin) ile orijinal lisans sahibi olup bu doğrulamayı yapabiliyor. Kullanıcılar bu aşamadan sonra herhangi bir uyarıyla karşılaşmıyor.

Kullandığı Windows’un orijinal olmadığın öğrenen kişiler işletim sistemlerinin güncellemelerini, İnternet üzerinden ya da orijinal yazılım CD’leri satın alarak yeniden etkin hale getirebiliyor. Microsoft’un iş ortaklarından GGK satın alan kullanıcılar da mevcut kurulumlarını yeniden yüklemek zorunda kalmadan Windows’larını etkinleştirebiliyor.

20 Şubat 2007’den bu yana onbinlerce kullanıcı orijinal olmayan yazılımlarını lisansladı. Bunu yapanlar, Microsoft’un hizmetlerinden ve avantajlı yazılımlarından ücretsiz yararlanırken, güncellemelerde de herhangi bir sorunla karşılaşmıyorlar.
 
Windows’unu orijinalleştirmeyen kullanıcılar virüs, kurtçuk ve casus yazılım gibi tehditlerin yanı sıra, kodlamadaki hatalar sonucu yazılımın bazı fonksiyonlarının düzgün çalışmaması riskleriyle de karşı karşıya kalıyor. Ayrıca lisanssız yazılım kullanmak, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca 150.000 YTL’ye kadar ağır para ve/veya 4 yıla varan hapis cezası gibi büyük hukuki yaptırım riskleri içeriyor. Türkiye’de bugüne kadar 4 milyonu aşkın kullanıcı İnternet üzerinden Windows’larının orijinal olup olmadığını kontrol etti ve yüzde 45’i orijinal olmayan Windows kullandığı için doğrulamayı geçemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!