Lirik Tarih resmi mi

Güncelleme Tarihi:

Lirik Tarih resmi mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Lirik Tarih gösterisinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Kültür Bakanlığı'nın soruşturma açmasından sonra şimdi de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü projenin kendilerine ait olduğunu ileri sürdü. Lirik Tarih'in yapımcı şirketi Protel'in sahibi Ali Taygun ise benzer bir projeyi hayata geçiren Kültür Bakanlığı'nı fikir hırsızlığı ile suçluyor.

İLK kez dört yıl önceki Habitat ekinlikleri için hazırlanan ve o tarihten bu yana çeşitli özel gecelerde sunulan Lirik Tarih üzerindeki tartışmalar bitmek bilmiyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak Lirik Tarih'in İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yıllık programı içinde yeralmaması nedeniyle, gösteride görev alan sanatçılara izin alma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Açıklamada uzun zamandan beri Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na ve Bakanlık Makamı'na Lirik Tarih ile ilgili çeşitli şikayetler geldiği de belirtiliyor. Bu konudaki açıklama şöyle: ‘‘İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Yekta Kara'nın Lirik Tarih adlı etkinlikle ticari kazanç sağladığı, devletin resmi kurumunu da bu amaçlara alet ettiği, çıkarları uğruna kurumu kişisel holdingi haline dönüştürdüğü, sponsor firmalardan dolar bazında alınan yüksek meblağların Protel Limited Şirketi ile aralarında paylaşıldığı iddiaları üzerine Bakanlıkça inceleme ve soruşturma yapılmıştır. 1996 yılından beri Lirik Tarih için sağlanan sponsorluk ücretleri Protel Limited Şirketi'nde toplanmaktadır. Bu şirketin yöneticisi Ali Taygun da Yekta Kara'nın eski eşidir.’’ Açıklamada 22 Mart 2000 tarihindeki özel gösteri için Yekta Kara'nın ücretini doğrudan sponsor kurum İş Bankası'ndan aldığını beyan etmesine rağmen gösteri için Protel Şirketi'ne 250 bin dolar ödendiği, Ali Taygun ve Yekta Kara'nın ücretlerinin de bunun içinde olduğu belirtiliyor. Bu gösteri için İş Bankası'ndan alınan paranın gösteriye katılan 196 sanatçıya yalnızca 23 milyar 500 milyon lira ödendiği, Taygun ve Kara'nın kendilerine yüksek miktarda kazanç sağladıları da dikkat çekilen noktalardan.

Açıklamada ‘‘Lirik Tarih gösterisi sanat kaygısıyla gerçekleştirilmiş olsaydı İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yıllık programına alınabilir kurum dışındaki katılımcılara gerekli ödemeler yapılabilir ve gösteri yüzbinlerce izleyiciye yansıtılabilirdi’’ deniliyor.

Ali Taygun:Eser benimdir

Lirik Tarih'in yapımcısı olan Protel Şirketi'nin yöneticisi Ali Taygun, gösterinin İstanbul Devlet Opera ve Balesi yapımı olmayıp tamamen bağımsız bir şirket olan Protel tarafından gerçekleşirildiğini söyledi. Taygun, gazetemize yaptığı yazılı açıklamada: ‘‘Nitekim Efes'te yapılan son Lirik Tarih gösteriminde Devlet Operası'nın hiçbir sanatçısı da yer almamıştır’’ dedi.

Eserin Yekta Kara'ya değil kendisine ait olduğunu belirten Ali Taygun, Kara'nın bu eser üzerinde kısmi telif hakkına sahip olduğunu, kendisinden izinsiz İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde Lirik Tarih'i sergileyemeyeceğini de ekledi.

Taygun'un konu ile ilgili açıklaması şöyle: ‘‘Lirik Tarih gösterisi Protel firması tarafından fatura mukabilinde bir ücret alınarak gerçekleştirilir. Bu sponsor firmalar ile yapılan sözleşmeler gereğidir. Devlet Opera ve Balesi bu anlaşmaların hiç birine taraf değildir. Sadece açıklamada belirtildiği gibi kurum dışı çalışma yapan bütün sanatçıların bütün çalışmalarında olduğu gibi bu işe de müracaat üzerine izin verir, o kadar. Nitekim bu çalışmalara da Bakanlıkça izin verildiği ilgili yazıda söylenmektedir.’’

Taygun açıklamasında şöyle devam etti: ‘‘Devlet Opera Balesi ne benim ne de Yekta Kara'nın fikri ürünlerinin sahibi değildir. Bunları benden izinsiz kullanırsa dava açma hakkım saklıdır. Nitekim koparılan bu kadar vaveyla ve yazının sonunda eserin bir telifi olmadığı yolundaki iddialar ve eserin taklitlerinde bu kurum sanatçılarının yer alması bende iddia sahiplerinin bir suçluluk telaşı çinde oldukları zehabını uyandırmaktadır. Bu nedenle haklarında cezai davalar açılacaktır. Eserin başarısı benim bilgi, kültür ve zekamın sonucudur.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!