Linux'un hikayesi Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Linuxun hikayesi Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2002 12:26

İlk kez 2001 yılının Eylül ayında Finlandiya’da vizyona giren ve Linux işletim sistemini anlatan belgesel “The Code”, bu ayı içinde Türkiye’de de gösterime girecek. Fin film endüstrisinin tanınmış yönetmenlerinden Hannu Puttonen’in çektiği “The Code”da, serbest yazılım hareketinin ve GNU/Linux dünyası anlatılıyor. Linux, Windows'a rakip işletim sistemi olarak biliniyor.

Haberin Devamı

BilisimCumhuriyeti.com internet dergisi editörü Volkan Gazioğlu, projenin ilk olarak 1991 yılında, henüz 21 yaşında Finlandiyalı bir öğrenci olan Linus Torvalds tarafından başlatıldığını belirtti. Gazioğlu, filmin “Linux ve serbest yazılım dünyasının en önemli duayenlerinden” Linus Torvalds, Richards Stallman, Eric Raymond, AlanCox, John Hall ve Robert Young’dan kesitler sunduğunu bildirdi. Gazioğlu, “The Code, Türk insanına başka işletim sistemi seçeneğinin de olduğunu bir kez daha gösterecek” dedi.

Bilisimcumhuriyeti.com’un yayın haklarını aldığı “The Code”un, Türkiye’de ilk kez Linux Kullanıcıları Derneği tarafından 16-19 Mayıs 2002 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek 1. Türkiye Linux ve Özgür Yazılım Şenliği’nde gösterilecek.


İnternette konuyla ilgili açıklama yapan Linux Kullanıcıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Şenlik Düzenleme Kurulu Sözcüsü Ahmet Derviş de belgeselin dünyanın birçok ülkesinden önce Türkiye’de gösterilmesinin önemini belirterek, “Film, ülkemizdeki özgür yazılım ruhunu ateşleyecek” dedi. Yaklaşık 58 dakikalık belgeselde, Linus Torvalds’ın babasının radikal sol hareketler sırasındaki megafonlu görüntüleri ile Serbest Yazılım Vakfı kurucularından Richard Stallman’ın “Türk Halk Müziği eşliğinde halk oyunu oynarken görüntüleri” dikkati çekiyor.


Belgeselin resmi sitesi için tıklayın   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!