A.A
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 21:57
İzmir'in Urla ilçesinde Limantepe mevkisindeki arkeoloji kazıları yeniden başladı.
Urla ilçesi İskele Mahallesinde bulunan Limantepe mevkisindeki arkeoloji kazılarının, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Su Altı Arkeoloji Araştırma Uygulama Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında başladığı bildirildi.
Kazılara Hacettepe, Trakya, Dokuz Eylül, Mimar Sinan, Gaziantep Üniversitelerinin yanı sıra, KKTC'den Doğu Akdeniz, İsrail'den Haifa, İngiltere'den Londra, İtalya'dan Roma, Yunanistan'dan Atina Üniversitelerinin arkeoloji bölümlerinden öğretim görevlilerinin de katıldığı öğrenildi.
Kazı ekibinde yer alan Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalara 3 gün önce başladıklarını ve bölgede çok sayıda kuyu ortaya çıktığını söyledi. Bunların, evlerin içinde bulunan kuyular olduğunu belirten Şahoğlu, şöyle konuştu:
“Bu kuyuların ait oldukları evleri inceleyemiyoruz. Çünkü, Limantepe'nin bugünkü yüzey toprağının üzerinde 5-10 metrelik dolgu geçmiş yıllarda tahrip olmuş. Bu kuyular aslında bugün yok olan üst tabakadaki evlerin bahçelerinde yer alıyor. Büyük ihtimalle bu kuyuların altında güzel içme suları da vardır ve bu sular o zamanlarda kullanılmıştır.
Bu bölge, Urla'nın da en eski yerleşimi oluyor. Çok önemli bir liman kenti olma özelliği taşıyor. M.Ö. 6 bin, belki de 5 bin yılına ait bir liman kenti... Liman yerleşimi olarak iskan görmüş bir yer burası. Hatta bu en erken dönemlerden itibaren Ege adaları ile olsun, Yunanistan ile olsun, deniz aşırı ticaret ilişkilerini işaret eden buluntulara ulaşıyoruz. Kesintisiz olarak burada binlerce yıl insanlar yaşamış.”
Denizin altında da ilginç tarihi buluntulara rastladıklarını belirten Şahoğlu, geçen ay Amerika'da yayınlanan önemli bir dergide “Dünyadaki en ilginç 10 su altı projesi” arasında Urla Limantepe'nin yer aldığını kaydetti.
Limantepe kazılarında antik Klazomenai kentinin limanlarından birini incelediklerini de ifade eden Şahoğlu, burada yapılan deniz kazılarında denizin sığ olmasının avantajın yanı sıra dezavantaja da neden olduğunu söyledi. Şahoğlu, sığ sularda bulanıklık olduğu zaman çalışılamadığına dikkati çekti.