A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 12:43
Bitlis'te yapımı başlanan ve 80 işçinin istihdam edileceği LİMAK Bitlis Çimento Paketleme ve Öğütme Tesisi'nin betonarme kısmının bitme aşamasına geldiği bildirildi.
LİMAK Çimento Grup Koordinatörlüğü İnşaat Bakım Şefi Erdal Sarıtop, tesisin inşaat işlerinin betonarme kısmını bitirmek üzere olduklarını söyledi.
Kışın da çalışılması halinde mayısın sonunda tesisi bitirmeyi hedeflediklerini anlatan Sarıtop, şöyle konuştu:
“Betonarmenin yüzde 90'ını bitirdik sayılır. Ama sadece betonarmeyi ele almıyoruz. Mekanik yerli ithal ekipmanların montajı da var. Biz çalışmalara kışın da devam etmeyi düşünüyoruz. İçerde montaj işlerimiz var. Planımız bu. Bu plan hava koşullarına göre işleyebilir. Şu an ki planımızda durmak diye bir şey yok. Haziran ayında üretime başlamayı düşünüyoruz. Ama kışın çalışamazsak bu ötelenir. Biz şu anda dışarıdaki işleri bitirmek üzereyiz.”
FABRİKADA ÖĞÜTME VE PAKETLEME YAPILACAK
Tesiste paketleme ve öğütme işleminin yapılacağını kaydeden Sarıtop, Bitlis'e inşa edilecek tesiste klinker, alçı taşı, kalker ve tras gibi çimento ham maddeleri ve yarı mamullerinin öğütüleceğini söyledi.
Öğütme işleminin ardından bu malzemenin paketleme silosunda stoklanacağını ifade eden Sarıtop, şunları dile getirdi:
“Tesiste öğütülen çimento siloda paketlenip, kamyonlara yüklenerek satışa sunulacak. Burada krinker üretmiyoruz. Buranın bir çimento fabrikasından tek farkı krinker üretilmemesi olacak. Bunun üretilmesi halinde burası tam bir çimento fabrikası olacaktı. Çünkü burada döner fırın yok. Bu fırının kurulması biraz ham maddeye bağlı. Bizim ham maddeyle ilgili çalışmalarımız var. Çimentoya uygun ham madde arıyoruz. Çimentoya uygun ham madde bulabilirsek, Nihat Özdemir buraya döner fırın için gerekli üniteleri kurmaya niyetli.”
Ham maddenin diğer yerlerden Bitlis'e getirilmesinin ekonomik olmayacağını kaydeden Sarıtop, Ahlat tarafından bu yerde uygun bir malzeme bulunduğu, bu malzemenin incelemeye alındığını, yörede uygun malzeme bulunması halinde tesise fırın kurulabileceğini kaydetti.
TESİS 20 MİLYON DOLARA MAL OLACAK
Çimento tesisinde kadrolu 80 personelin çalışacağını anlatan Sarıtop, güvenlik, yemekhane, temizlik gibi bazı bölümlerin müteahhit firmalara verileceğini, bunlar da eklenince yaklaşık 150 kişinin tesiste istihdam edileceğini söyledi.
Tesisin temelinin 8 Ağustosta atıldığını hatırlatan Sarıtop, eylül ayında tam kapasiteyle çalışmaya başladıklarını ve tesis inşaatında 150 işçiyle çalışmaların 24 saat aralıksız yürütüldüğünü dile getirdi.
Sarıtop, tesisin, yıllık 450 bin ton çimento öğütme kapasitesine sahip olacağını kaydederek, şunları ifade etti:
“Tesis yaklaşık 20 milyon dolara mal olacak. Bu tesisin bize büyük bir avantajı daha olacak. Bizim Kurtalan Çimento tesislerimizde krinker üretiliyor. Krinker taşın fırında pişirilmiş haline diyoruz. Bu krinkeri belli oranda Nemrut'tan çıkarılan trasla karıştırıp öğüttüğümüz zaman çimento ortaya çıkıyor. Şimdi buradan Kurtalan'a tras gidiyor. Oradan buraya da krinker gelecek. Yani araçlar hiç boş çalışmayacak. Bu anlamda nakliyeden bir kazanç sağlanacak.”
Tesis için yörede çok iyi tepkiler aldıklarını, özellikle Bitlis ve Tatvan'da herkesin kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Sarıtop, “Herkes olumlu karşılıyor. Ayrıca bu Rahva Ovası'nın ilk tesisi. Birkaç yıl sonra bu ovada ciddi gelişmeler olacak diye düşünüyorum” dedi.
Tesiste üretilecek çimentonun Muş, Erciş, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Bitlis'te pazarlanacağını belirten Sarıtop, ileri ki yıllarda olumlu koşulların oluşması halinde yurt dışına ihracat yapılabileceğini sözlerine ekledi.