OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 07, 2004 00:00
ABD'de 75 bin kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, her gün bir kase lif yönünden zengin buğday, yulaf
yemek şişmanlamayı önlüyor. Lifli yiyecekler erkeklerde kalp hastalıkları ve kolon kanseri riskini de azaltıyor. Uzmanlar her gün 25-38 gram lifli besin alınmasını öneriyor.Boston'daki hemşirelerin beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan ve 12 yıl süren araştırmanın sonuçları, öğünleri lifli yiyeceklerle zenginleştirmenin şişmanlığı engellediğini ortaya koydu. Lif yönünden zengin besinlerin ve 'tam' olarak tanımlanan tahılların tokluk hissini arttırdığını belirten uzmanlar, bu yüzden daha az
kalori alındığına dikkat çekiyor.AraÅŸtırma, her gün aldıkları lifli besin miktarını 8 gram (bir kase yulaf ezmesi ya da bir dilim kepek ekmeÄŸi kadar) artıran kadınların, günde 150 kalori daha az aldığını gösteriyor. Öğünlerindeki lifli besin miktarını en çok artıran kadınların araÅŸtırma sonunda 3.6 kilo verdiÄŸi gözlenirken, yeterince lifli yiyecek tüketmeyen kadınların 9 kilo aldığı belirtiliyor. Kabuklu pirinç, brokoli, yulaf, elma ve muz, lif yönünden zengin yiyecekler arasında yer alıyor. Â
button