Lifli gıdalar ÅŸiÅŸmanlığı önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Lifli gıdalar şişmanlığı önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2003 00:00

Kış aylarında fazla kilo alınmasının önüne geçebilmek için tok tutucu özelliÄŸi bulunan çorba ve lifli gıdalar tüketilmesi öneriliyor. Uzmanlar ayrıca kış aylarında yemek yeme isteÄŸinin arttığını, yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdaların tüketildiÄŸini ve bunun da aşırı kiloya yol açabildiÄŸini belirttiler.Konya SSK Bölge Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Åžirin Kayhan Eser, kış aylarında artan soÄŸukların, vücutta olumsuz etkilere neden olduÄŸunu kaydetti.  Bazal metabolizmanın (vücudun ihtiyacı olan asgari enerji miktarı) deÄŸiÅŸtiÄŸi kış aylarında vücut ısısının düştüğünü bildiren Eser, normal ısı düzeyine ulaşılması için fazladan enerjiye ihtiyaç duyulduÄŸunu belirtti.   Eser, soÄŸuk havalarda çok yemenin yanı sıra evden ya da çalışılan mekanlardan dışarı pek fazla çıkılmadığını, bunun da hareketsizliÄŸe neden olduÄŸunu belirterek, yenilenin eritilmemesinin de kilo almada önemli rol oynadığını aktardı.     ''3 ÖĞÜN YERÄ°NE 5 ARA ÖĞÜN''     Ayrıca kış aylarında gecelerin uzun olması ve sürekli atıştırılmasının da alınan gıdaların kiloya dönüşmesine neden olduÄŸunu ifade eden Åžirin Kayhan Eser, ÅŸunları söyledi:  ''Kışın fazla kilo almamak için ilk olarak tok tutucu çorba ve lifli gıdaların tercih edilmesi gerekiyor. Sürekli atıştırmanın önüne geçecek kepek, yulaf, çavdar, kuru fasulye, nohut, meyve ve sebze gibi lifli gıdalar midede su çekip ÅŸiÅŸeceÄŸinden, yeme isteÄŸini  azaltacaktır. Sık aralıklarla su içmek de yemek yeme isteÄŸini azaltan diÄŸer bir etkendir.''  Eser, ayrıca çok fazla yemek yenilen 3 ana öğün yerine gün içinde 5 ara öğünle karnın doyurulması gerektiÄŸini vurgulayarak, bunun mide kapasitesini düşüreceÄŸini ve metabolizmanın daha hızlı çalışarak, alınan gıdaların daha kolay eritilmesini saÄŸlayacağını bildirdi.  Öğünlerin kesinlikle geciktirilmemesi gerektiÄŸini belirten Eser, aksi halde sonraki öğünde daha fazla yenileceÄŸini, bunun da mideyi geniÅŸleterek yemek yeme isteÄŸini artıracağını söyledi.     ''KÄ°LO ALMAMAK İÇİN YEMEK SIRASINDA OYALANIN''     Beynin tokluk merkezini uyarması gereken yemek masasında geçen ilk 20 dakikalık zamanın doldurulması amacıyla yemek sırasında oyalanmanın da kış kilolarının önüne geçeceÄŸini dile getiren Eser, şöyle devam etti:  ''Beyin, yemeÄŸe baÅŸlandıktan yaklaşık 20 dakika sonra tokluk merkezini uyarır. Bu nedenle bu süreyi doldurmak ve daha fazla yememek için yemekte oyalanmak gerekir. Bunun için de en ideal yöntem, gıdaları yavaÅŸ ve iyi çiÄŸneyerek, yemek yeme süresinin uzatılmasıdır. Bu hem fazla gıda alımını, hem de alınan gıdaların daha kolay sindirilmesini saÄŸlar. Bu nedenle tabağındaki yemekle oynayanlar genelde zayıftır.''  Eser, yeme isteÄŸine karşı iradeli davranılması, sürekli ortaya çıkan açlık hissinin ise meyve ve sebzeyle geçiÅŸtirilmesinin daha doÄŸru olacağını sözlerine ekledi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!