Güncelleme Tarihi:
NİHAİ KOMİSYON DEĞİL
“(24’üncü dönemde oluşturulan uzlaşma komisyonunun) Çalışmalarından yeni dönemde azami ölçüde faydalanılacağı, kalınan noktadan yola çıkarak zaman kaybının önleneceği tabiidir. 60 maddede mutabakat sağlanmış, 172 maddeyi ele almışlar. Bütününü ele almışlar ve güzel bir netice ortaya çıkmış. O bakımdan akim kalmış çalışma olarak görmüyorum, çok faydalanacak bir çalışma olarak görüyorum. Bundan ne kadar istifade edilecek, hangi yoldan gidilecek, ilk önce 60 madde mi ele alınacak yoksa tekrar mı başlanacak, bu husustaki takdiri komisyona bırakıyoruz tabii.
(Oy birliği mi oy çokluğu ile mi çalışacak) Zannediyorum bütün partilerin ittifak edeceği konular olarak ayrı bir bölüm içinde behemehal olacaktır. Daha önceki komisyonda olduğu gibi ‘şu noktalar, bu noktalar şu şekilde kabul edilmiştir’ diye bir beyan Meclis’e intikal edecektir. Bu komisyon, Uzlaşma Komisyonu’dur; nihai bir komisyon değil, Yine Anayasa Komisyonu’nda, yine Meclis’te görüşülecek. Ama kısa yoldan sonuca gitmek için partilerin kendilerini bağlayacak beyanı olacak.
YAMALI BOHÇA ANAYASA
(Muhalefet parlamenter, iktidar başkanlık sistemi istiyor, buradan yeni anayasa çıkar mı?) Bence yeni anayasa çıkar. Niye çıkar? Bir kere 1982 Anayasası’nın, 1980 askeri rejiminin kabul etiği anayasanın uygun olmadığı, gelişime mani olduğu, çoğulcu demokratik sisteme, hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu ifade ediliyor. Düşünün 17 kez değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş. Yüzde 63.8 eder. Yüzde 63’ü değişmiş yamalı bir bohça... Hiç kimse bunun böyle devamını istemez. Şu veya bu şekilde muhakkak ki anlaşma olacaktır. Ben bundan çok ümit varım. Bütün partiler beyannamelerinde hep bu ihtiyacı ortaya koymuşlardır. Bir konsensüs sağlanacağına ben yürekten inanıyorum.
HDP’NİN DURUMU
Katılacaklarını zannediyorum, temenni ediyorum. (Liderlerle bir araya gelip gelmeyeceği) Şu anda mektup durumumuz var. Her gün yeni bir şekil alınabilir, ihtiyaç doğabilir, davet olunabilir, davet ederiz. Onu zamanla göreceğiz. Sayın genel başkanlardan, yeni bir uzlaşma komisyonu kurmamız ve her partiden 3 kişinin iştirak edeceği çalışmalar neticesinde bir metin ortaya koyabilmemiz için yardım ve desteklerini beklemekteyim
‘TÜRK TİPİ’Nİ BİLMİYORUM
Benim şahsi bir görüşüm var, ama hepimizin isteği zannederim aynı istikamettedir; istikrarlı Türkiye istiyoruz. Önüne engeller çıkmayan, hakları ve hürriyetleri tanımış, uyum içinde Türkiye istiyoruz. (Cumhurbaşkanı’nın Türk tipi başkanlık yorumu) Kendine sorun, ben bilmiyorum. Şekli nedir, nasıl bir şekil düşünüyor? Çünkü başkanlık çeşitli ülkelerde var, her yerde farklı farklı var. Üniter yapıya hangisi uygundur, hangi ülke doğrudur, bunlar hep çalışmayla anlaşılacak.”
Kaçmayacaklarsa biz varız
Özgür Özel (CHP Grup Başkanvekili): “Geçen sefer bu masadan muhalefet partileri kalkmadı. Bu masadan kaçmayacaklarsa biz oturmaya varız. Geçen sefer o masayı tıkayan temel yaklaşım, başkanlık sistemi inadıydı. Cumhurbaşkanı’nın arzusuna uygun pişirilecek yemeğin aşçısı olmayız. Uzlaşı metni için temel yaklaşımımız evrensel demokrasi ilkeleri ve Türkiye’nin hak ettiği tam demokrasidir, darbe anayasasından kurtulmaktır. Bunu yapalım derken Cumhurbaşkanının tarif ettiği gibi parlamenter sistemin bir Hitler doğurmasına izin vermeyeceğiz. (Süre tartışması) Turşu yapma niyetinde değiliz. Baskıların farkındayız ama komisyonu, bir üst işveren edasıyla üretim baskısına zorlamak doğru değil.”
Sırça köşkten kurtarmalıyız
Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): “Meclis Başkanı’nın mesajlarını olumlu buldum. Türkiye’nin ihtiyacı olan bir anayasa yapılması konusunda dengeli yaklaşımı ve bu iradenin TBMM’deki partilerin mutabakatıyla oluşacağını belirtmek suretiyle herhangi bir yönlendirme yapmadan bir uzlaşmaya davet ederek bir çağrıda bulundu. Anayasayı sırça köşklerden kurtarmak, millete mal etmek zorundayız. Anayasa yapmak yürütmenin değil TBMM’nin işidir. Biz de MHP olarak uzun yıllardan bu yana özlemini duyduğumuz bir anayasa yapımı, yenilenmesi konusunda olumlu katkılarımızı ortaya koyacağız. Milli devlet ve milli demokrasiye dayalı bir
anayasayı hedefliyoruz.”
78 MİLYONU DA KAPSAMALI
İdris Baluken (HDP Grup Başkanvekili): “Yeni dönemde demokratik, sivil, özgürlükçü bir anayasa olacaksa, bu, 78 milyonun tamamını kapsamalı. Başbakan ve hükümet çevrelerinin, bırakın toplumsal kesimleri kapsayacak anayasa arayışı içinde olmayı, tam tersine daha fazla dışlayan söylemleri söz konusu. Anayasanın tartışıldığı bir dönemde metodolojiyi hiçbir şekilde bizimle görüşmeyerek belirlemek, kabul edilemez. İlk tur görüşmelerde HDP’yi yok sayarak hiçbir şey olmamış gibi anayasa ilgili gündem işletmeleri utanç vericidir. AKP ve MHP’nin tavrı belli, CHP’nin tavır belirlememesi, siyasi partinin dışlanmasını mesele haline getirmemesi de hiçbir şekilde kabul edilemez.”