Güncelleme Tarihi:
“Liderlik Enstitüsü” adı verilen programı kapsamında başarılı lise öğrencilerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Aydın Menderes, eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel ile çok sayıda bilim insanı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının eğitim vermesi öngörülüyor.
ÜZYEÇDE Kurucu Başkanı Tekin Başer, 26 Haziranda uygulamaya konulması hedeflenen “Liderlik Enstitüsü” Programı hakkında bilgi verdi.
Programının “Türkiye'de bir ilk olduğunu” anlatan Başer, enstitüyle toplumsal duyarlılığa sahip yetenekli liderler yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Vatandaşlık, yardımlaşma, eşitsizlik, sağlık hizmetleri, eğitim, hukuk, güvenlik, çevre ve medya gibi eğitim konularının işleneceğini dile getiren Başer, enstitünün, Amerika'daki Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Yetenekli Gençler Merkezi ile Northwestern Üniversitesi'ne bağlı Yetenek Geliştirme Merkezi'nde yürütülen programların model alınarak hazırlandığını bildirdi.
Başer, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde verilecek eğitimler kapsamında öğrencilere okulda tembelleşen kapasitelerini zorlamayı, gerçek problemlerle uğraşma ve bunlara çözüm bulmayı, toplumsal sorunların ve vatandaşlık bilincinin farkına varmayı ve özgür düşünebilmeyi sağlayacak eğitimler verileceğini kaydetti.
ÜSTÜN ZEKALILAR BAŞKENTTE BULUŞACAK
Programla, kırsaldan kentlere kadar herhangi bir sosyo-ekonomik fark gözetmeksizin Türkiye'nin her coğrafyasından yetenekli ve üstün zekalı çocukları başkente getireceklerini anlatan Başer, “Türkiye'nin kazanımı olan gençleri 'bugünün paydaşı ve geleceğin liderleri' olarak görüyoruz. Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023'e Türkiye'yi yönetecek genç liderler yetiştirmek amacıyla yola çıktık” diye konuştu.
Liderlik enstitüsünde özellikle sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan gençlere öncelik verdiklerini belirten Başer, Türkiye genelindeki üstün yetenekli ve zeki olan tüm gençlerin bu eğitimlerden yararlanabilmesini amaçladıklarını söyledi.
Enstitüde iki hafta boyunca eğitim görecek çocukların yüzde 40'ının burslu olacağını kaydeden Başer, “Bu çerçevede kırsaldaki çok başarılı, zeki ve yetenekli çocukları da geleceğe hazırlayabileceğiz. Bu çocukların Türkiye'ye kazandırılması gerekiyor” dedi. Başer, ayrıca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı yurt ve yuvalardaki gençlere de yüzde 10 kontenjan ayırdıklarını bildirdi.
ENSTİTÜYE BAŞVURULAR
Enstitüyü her yıl iki aşamalı olarak yapmayı planladıklarını anlatan Başer, ilk aşamada orta öğretimdeki gençlere, ikinci aşamada ise ilköğretim öğrencilerine liderlik eğitimi vermeyi planladıklarını belirtti. Başer, bu yıl içinde ayrıca ilköğretim öğrencilerine yönelik liderlik eğitimlerini vermeyi hedeflediklerini, enstitüde eğitim gören gençleri eğitimden sonra da takip edeceklerini ifade etti.
“Liderlik enstitüsü”nden yararlanabilmek için gençlerin herhangi bir sınavda başarılı olduğuna dair bir belge veya eğitimcilerinin referansını getirmelerinin yeterli olduğunu anlatan Başer, 23 Hazirandan 7 Temmuza kadar devam edecek programa başvuruların 13 Hazirana yapılacağını bildirdi.