Güncelleme Tarihi:
Önceki gün başlayan ve 28’incisi düzenlenen konferans, 12 Aralık’a kadar sürecek. 200 ülkenin davet edildiği konferansa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Türkiye’den de bir heyet katılırken, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping katılmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin yapılacağı alana gelişinde, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı.
Zirvenin aile fotoğrafı çekimine katılan Erdoğan ayrıca İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
FOSİL YAKIT ÇIKMAZI
Küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırma hedefini gerçekleştirebilmek için karbon emisyonlarının düşürülmesine yönelik politikalar üretmeye çalışan dünya liderlerinin en büyük anlaşmazlık yaşadığı konu emisyonların bir numaralı kaynağı olan kömür, petrol ve gaz gibi yaygın fosil yakıtların geleceği. Avrupa Birliği belirlenen bir takvim içerisinde fosil yakıt kullanımının tamamen sonlandırılmasını savunurken, özellikle büyük petrol üreticisi ülkeler sonlandırma yerine azaltma yolunun seçilmesi gerektiğini savunuyor.
BAE’NİN LİDERLİĞİ TARTIŞMALI
Zirvenin BAE’de yapılması da tartışmalara yol açmıştı. Dünyanın en fazla petrol üreten 10 ülkesinden biri olan BAE’nin zirveyi kendi çıkarına kullanmaya çalıştığına yönelik spekülasyonlar ortaya atılırken, ülkenin kamu petrol şirketlerinin başında bulunan ve konferans başkanı da seçilen Sultan Ahmet El Cebir, ortak zemin arayışına petrol şirketlerinin de dahil olması gerektiğini savunuyor. Zirvenin ilk gününde iklim felaketlerinden etkilenen yoksul ülkelere yardım etmek amacıyla kayıp ve zarar fonu oluşturulmasında mutabık kalınmıştı. BAE ise dün “küresel iklim çözümleri” için 30 milyar dolarlık bir fon oluşturduklarını açıkladı. Benzer taahhütler daha önce de verilmesine rağmen söz konusu fonun nasıl işleyeceğinin ayrıntıları belli değil.
KRİZLERİN GÖLGESİNDE
- Zirveye dünyada süregelen politik krizler de damga vurdu. İran delegasyonu, İsrailli yetkililerin de zirveye katılması nedeniyle COP28’den ayrıldıklarını açıklarken, Polonya, Letonya ve Litvanya başbakanları Belarus Lideri Aleksander Lukaşenko’nun da katılımı nedeniyle aile fotoğrafı çekiminde yer almayı reddetti.