Güncelleme Tarihi:
Â
LİBYA'DA KULLANILMASI MUHTEMEL SAVAŞ UÇAKLARI/Foto Galeri
Â
BM Güvenlik Konseyi tarafından Libya lideri Muammer Kaddafi’ye sadık birlikler üzerine düzenlenmesi muhtemel askeri harekat, NATO’nun komutasında  veya Fransa ile İngiltere’nin öncülük ettiği bir koalisyon tarafından yürütülebilir.
NATO'ya üye ülkelerin büyükelçileri karara verilecek tepkiyi değerlendirmek için bir araya gelirken, analistler yapılacak ilk saldırıların Libya ordusuna ait savaş uçaklarını, hava üslerini ve iletişim sistemlerini hedef alacağını tahmin ediyor.
Libya’ya karşı BM ülkelerinin kullanabileceği askeri güç şunlar:
Fransa: Kaddafi rejimine karşı harekete geçilmesi için ön safta mücadele veren Fransa, Akdeniz’e yakın kentleri Marsilya ve Istres ile Korsika adasından Mirage ve Rafale savaş uçaklarını havalandırabilir. Aynı zamanda, Istres’ten havada yakıt ikmali yapacak uçaklar da kalkış yapmaya hazır bekliyor.
Fransa’nın güneyinden havalanacak savaş uçakları, Libya’ya 1.5 saat içinde geri dönebilecekken, Korsika’dan havalanacak savaş uçakları için bu süre 1 saat. Fransa, aynı zamanda Charles de Gaulle uçak gemisini Akdeniz’deki limanı Toulon’da bekletiyor.
Fransa, 2009 yılında NATO’ya üye oldu.
İngiltere: İngiltere’nin güneyindeki Norfolk ve İskoçya’daki hava üslerinde bulunan Typhoon savaş jetlerinin yanı sıra, her türlü hava şartı altında saldırı düzenleyebilen Tornado savaş jetlerinin, Libya’nın yakınında açıklanmayan üslere konuşlandırılabileceği belirtildi.
Başbakan David Cameron, havadan-havaya yakıt ikmali yapan uçakların ve gözetleme uçaklarının da Libya’da yapılacak müdahalede kullanılabileceğini belirtti.
İngiltere, Libya kıyılarında iki fırkateyn bulunduruyor. Bunlar HMS Cumberland ve HMS Westminster. Savunma Bakanlığı, bu fırkateynlerin kullanılıp kullanılmayacağının kesin olmadığını belirtti ve destroyerlerin de Akdeniz’e gönderilebileceğini ifade etti.
ABD: ABD’nin Libya’ya yapılması muhtemel askeri müdahalenin başlangıç aşamasında yer alıp almayacağı bilinmiyor. ABD, Akdeniz’de uçak gemisi USS Enterprise ve diğer savaş gemileri bulunduruyor.
  Â
İtalya: İtalya’nın olası askeri harekatta yer alması beklenmiyor. Ancak Sicilya Adası’ndaki Sigonella hava üssünü NATO’nun operasyonları için hizmete sunması bekleniyor.
Sicilya’dan havalanan savaş uçakları, yaklaşık yarım saatte Libya’ya varıyor.
Norveç: Norveç, F-16 savaş uçakları olası bir harekat için hazır tutacağını, aynı zamansa Hercules nakliye uçağını insani yardım çabaları için hizmete sunacağını belirtti.
Danimarka: Danimarka, Libya’ya yapılacak müdahaleye destek vermesi için altı tane F-16 ve bir askeri ulaştırma uçağını gönderebileceğini belirtti. Avrupa’nın güneyindeki bir üste hazır bekleyen uçakların yanı sıra, Danimarka’nın Libya’ya gönderebileceği aralarında pilot ve destek kuvvetlerinin olduğu 100 kişilik personeli bulunuyor.
  Â
Hollanda: Libya’nın hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması kararını destekleyen Hollanda hükümeti, talep edildiği takdirde askeri müdahalede bulunabilir. Ancak şu an için Hollanda’ya böyle bir talepte bulunulmadı.
Ä°sveç: NATO üyesi olmayan Ä°sveç, uçuÅŸa yasak bölgenin güçlendirilmesi adına ileriki zamanlarda desteÄŸi alınabilecek ülkeler arasında gösteriliyor.    Â
Arap ülkeleri: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar, Libya’ya yapılması muhtemel askeri harekata destek vermesi beklenen ilk Arap ülkeleri.
Â
Â
*Bu yazı, "NATO military assets, plans for Libya action" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanetÂ