Güncelleme Tarihi:
Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra geçici olarak başa getirilen, Libya'ya Ulusal Kongresi Başkanı Muhammed Magarief, devlete bağlı güvenlik güçlerinin, hükümetin kontrolünde olmayan milisleri dağıtarak Bingazi'de güvenliği sağlamak amacıyla, "güvenlik harekatı odası" kurmaya karar verdiğini açıkladı.
Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Mankuş ve Başbakan Mustafa Abuşagur'un da katıldığı, Bingazi'de düzenlenen basın toplantısında, "harekat odası"nın ordu, içişleri bakanlığı güçleri ve savunma bakanlığı tugaylarını bir araya getireceğini kaydeden Magarief, hükümet otoritesi altında olmayan tüm askeri kamplar ve milislerin feshedileceğini ve yetkilendirilmemiş hiçbir kontrol noktasına izin verilmeyeceğini söyledi.
Magarief, “Herkesi şiddet kullanmaktan ve sokaklar, meydanlar ile kamuya açık alanlarda silah taşımaktan vaz geçmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Bingazi'de cuma günü, silahlı milis gruplarını protesto amacıyla yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı gösterilerin ardından yapılan baskınlarda, Ensar el-Şeria örgütünün bir çok merkezi hedef alındı.
DERNA VE BİNGAZİ'DE ÜSLER BOŞALTILDI
Muhalif grupların yanı sıra polis ve ordu birlikleri de destek verdiği baskınların etkisiyle, Libya'nın doğusunda İslamcıların kalesi olarak bilinen Derna şehrinde, İslamcı milisler Ebu Selim and Ensar el Şeria'nın beş üsten çekildiği ve bu grupların feshedildiği, şehir sakinleri tarafından bildirildi.
Libya'nın LANA haber ajansı, üslerden çekilen milislerin komutanlarının yaptığı açıklamalara yer verdi. Komutanlar, üslerde milislere karşı on gündür protesto gösterilere yapan halkla aralarında şiddete varan bir husumet çıkmadığını, milislerin önce kampları terketmek istemediğini ancak halka karşı kaba kuvvet kullanamayacaklarına göre dağılmayı tercih ettiklerini belirtti.
Kamplardan birinin komutanı, üslerden çekilirken ellerindeki 50 kadar mahkumu serbest bırakmak zorunda kaldıklarını, bu yüzden şehirde suç artışının yaşanabileceği söyledi.
Derna, Irak, Afganistan ve Suriye'deki iç savaşlara da katılan savaşçıların da başlıca askeri merkezlerinden biri olarak biliniyor.
Ensar el Şeria'nın bir sözcüsü de, cuma günkü baskınların ardından, şehrin güvenliğini korumak için Bingazi'deki üsleri boşalttıklarını açıkladı.
HALK, ENSAR EL ŞERİA'NIN MERKEZİNİ BASMIŞTI
Göstericiler, cuma günkü protestolar sırasında ellerinde sopa ve palalarla, “Libya, Libya” diye sloganlar atarak, Ensar el Şeria örgütünün merkezine girdi. Örgütün bayraklarını indiren göstericiler, bir dönem Muammer Kaddafi’nin iç güvenlik üssü olan karargahın içinde bir aracı da ateşe verdi.
BİNGAZİ SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / FOTO GALERİ
Kalabalıktan, “El Kaide’ye son!” ve “Özgürlük için döktüğümüz kanlar boşa gitmeyecek!” sloganları yükseldi. Göstericiler ayrıca “Tugaylara hayır” diye slogan atarak Ensar el Şeria’nın bayraklarını indirdi.
Çıkan çatışmaların ardından örgütün Bingazi'deki merkez karargahının da tahliye edildiği belirtildi.
Göstericiler Ensar el Şeria karargahını bastıktan sonra Libya Savunma Bakanlığı’nın resmi tugayı olan Rafallah Sehati’nin karargahına ilerledi. Olaylarda, Reuters'ın bildirdiğine göre 11 kişi hayatını kaybederken en az 60 kişi yaralandı.
SUİKAST GİRİŞİMİ İDDİASI
Rafallah Sehati tugayının lideri İsmail Salebi, El Cezire muhabirine yaptığı açıklamada, aracının üsse dört kilometre mesafede vurulduğunu söyledi. Salebi, saldırıyı bir “suikast girişimi” olarak nitelendirdi.
Libya Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı ise yaptıkları açıklamalarda baskından “Kaddafi yanlılarını” sorumlu tuttu. Ancak olaylarda yaralanan kişiler bu iddiaları reddederek, hükümetin ve tugaylarının göstericilere Kaddafi günlerini hatırlatan şiddet dolu bir tavırla yanıt verdiğini söyledi.
Ensar el-Şeria, ABD'nin Bingazi'deki konsolosluğuna düzenlenen ve ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ile üç diplomatın ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu tutuluyor. Ancak örgüt lideri Muhammed el-Zehevi, bu yöndeki suçlamaları reddetmişti.