Güncelleme Tarihi:
Â
Dünyanın dört bir yanındaki yoksul ülkelerden çalışmak için Libya'ya gelen yüz binlerce işçi, Kaddafi hükümetiyle, karşıtları arasında patlak veren çatışmalar yüzünden periÅŸan oldu. Can güvenlikleri kalmayan ve ülkeri tarafından tahliye edilmeyen işçiler, tek geçim kapısı olarak gördükleri Libya'nın sınır kapılarında kurulan kamplara akın etti. Mısır, Tunus ve Cezayir sınırında kurulan kamplarda bulunan bir milyon yabancı işçi, acil yardıma muhaç durumda.Â
Â
Libya’daki yardım örgütlerine baÄŸlı yetkililer, ülkedeki mevcut krizle baÅŸ edebilmek için 160 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç olduÄŸunu belirtti.Â
Yetkililer, söz konusu rakamın sadece üç ay için yeterli olduğunu, ancak krizin daha uzun sürmesini beklediklerini ifade etti. Birleşmiş Milletler (BM), Kaddafi güçlerinin kontrolünde bulunan bölgelerde müdahalede bulunamazken, sadece isyancıların elinde bulunan bölgelerde insani yardım ihtiyaçlarına cevap verebiliyor.
BM acil durum koordinatörü Valerie Amos, 160 milyon dolarlık başvurunun, Libya’yı terk etmekte olan 400 bin ve ülke sınırları içinde insani yardıma ihtiyacı olan 600 bin kişiyi kapsayan plana dayandığını belirtti.
Amos, kamp yönetimi, gıda güvenliği, beslenme, sağlık ve temizliği kapsayacak yardımın, Libya’yı terk etmiş 200 bin kişiyi de içereceğini iletti.
YÃœZBÄ°NLER SINIRA AKIN ETTÄ°
20 Şubat’tan bu yana, Libya’da bulunan 213 bin yabancı işçinin Tunus, Mısır ve son olarak da Cezayir sınırından çıkış yaptığı belirtildi. Bu rakam, Libya’daki yabancı uyruklu insan sayısının yüzde 15’ini oluşturuyor. Uluslararası yetkililer, önümüzdeki üç ay içinde yüz binlerce insanın bu sınırlardan geçiş yapacağını tahmin ediyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Libya’daki isyan hareketinin başlangıcından bu yana 120 bin kişinin Tunus sınırından geçiş yaptığını söyledi.
BM’ye bağlı 17 yardım kuruluşunun, diğer yardım örgütleriyle oluşturduğu acil durum başvurusunun kapsamında, Uluslararası Göçmen Teşkilatı, su, sağlık, tıbbi donamım ve barınak için en az 49.2 milyon dolar yardım yapılacağını, ayrıca, 65 bin göçmen işçinin tıbbi ihtiyacının giderileceğini açıkladı.
Yetkililer, Kaddafi’nin Trablus’un dışındaki isyancı noktalarına saldırılar düzenlemesi nedeniyle sınır kapılarına gelen yabancı işçi sayısında azalma olduğunu belirtti. Yine de, Tunus sınırındaki Res Cedir ve Mısır sınırındaki Salum kapısına her gün binlerce göçmenin gelmeye devam ettiğini ifade etti.
TAHLÄ°YELER DEVAM EDÄ°YOR
Pazartesi günü itibariyle, Uluslararası Göçmen Teşkilatı hava ve kara yoluyla 15 bin göçmenin Mısır, Bangladeş, Gana, Mali ve diğer ülkelere tahliye edildiğini açıkladı.
BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun, Libya’daki çatışmadan kaçmaya çalışan göçmenlerin durumundan büyük endişe duyduğunu, özellikle de Kaddafi’nin elinde bulunan batı bölgelerindeki göçmenlerin tehlikede olduğunu ifade etti.
Ban, Ürdün’ün eski Dışişleri Bakanı Abdülhalil El Hatib’i Libya özel temsilcisi olarak seçti. Ban, Libya’daki yardım görevlilerini, yabancıların güvenliğini sağlamak ve insani yardımların ulaştırılmasını sağlamaktan sorumlu olacak.
Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet