Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
BP, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını, olayın üzerinden üç aydan daha fazla bir zaman geçtikten sonra tamamen durabilecek yeni bir yöntem bulduğunu açıkladı.
Şirkette çalışan mühendisler, “statik ölüm” adını verdikleri yöntemle, deniz altında patlayan petrol kuyusunun üzerine ağır sondaj çamuru ve çimento pompalayacak.
Yetkililer, Pazartesi ya da en geç Salı günü başlatacakları süreçte beş ya da altı gün sonra, petrol sızıntısına, deniz altından çamur ve çimento pompalamaya başlayacaklarını söyledi. Bunu da denizin altında, doğrudan petrol sızan kuyuya gidecek bir boru arayıcılığıyla yapacaklar ve bu şekilde delik tek seferde tamamen kapatılabilecek.
YAKIN TAKİPTE
Washington hükümetinden, Londra ve Wall Street’e kadar herkes, daha önceki durdurma çabalarından başarılı sonuçlar elde edilemediğinden, bu hamleyi oldukça yakından takip ediyor.
Tam 104 gündür devam eden felaket, Meksika Körfezi’ndeki kıyıdaki yaşamı mahvetti ve İngiliz şirketin hem ABD’deki itibarına büyük bir darbe indirdi. Şirket, sızıntıyı temizlemek için milyarlarca dolar harcarken, ABD Başkanı Barack Obama’nın sert söylemlerinin ardından, Washington ile Londra arasında tansiyonun yükselmesine neden oldu.
LİBYA AÇMAZI
Financial Times (FT) gazetesinde yer alan bir haberde ise, Meksika Körfezi’ndeki sızıntıyla başarılı bir şekilde mücadele edemeyen BP’nin, Libya’da başlatacağı açık deniz petrol arama çalışmalarına yönelik erteleme çağrıları yapılmaya başlandığını belirtildi.
Bu konuda Avrupa Birliği’nden (AB) ilk resmi talep, İtalya Çevre Bakanı Stefania Prestigiacomo tarafından geldi.
Prestigiacomo, FT’ye yazılı olarak verdiği demeçte, "Akdeniz’de petrol aramaları gerçekleştirmek, ciddi endişeler yaratabilir" dedi.
BP, ALMANYA’DA VARLIK SATIYOR
Bütün bunlara ek olarak, BP’nin Almanya'daki akaryakıt istasyonları zinciri Aral'ı yaklaşık 2.6 milyar dolar karşılığında satmayı planlıyor.
Almanya'da yayımlanan Wirtschaftswoche dergisinin haberine göre, ülkede 2,400 istasyonla pazar lideri konumunda bulunan Aral'ın olası alıcıları arasında Fransa'dan Total, Rusya'dan Rosneft ve bağımsız akaryakıt istasyonları zinciri Avia yer alıyor.
Rosneft'in, BP'nin Almanya'daki 2 rafinerisi ile daha ilgilendiği belirtilirken, BP, Rosneft ve Total, konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.
BP, Aral'ı 2002 yılında Alman enerji şirketi E.ON ile yaptığı bir anlaşma sonucunda satın almıştı.
BP daha önce yaptığı açıklamada, Meksika körfezindeki sızıntıyla ilgili olarak 32,2 milyar dolar karşılık ayırdığını ve gelecek 18 ayda 30 milyar doların üzerinde varlık satmayı planladığını ifade etmişti.
*Bu haber Reuters haber ajansının geçtiği "BP prepares to plug Gulf oil well for good" başlığıyla yayımlanan yazıdan ve Financial Times'ta "
Move to halt BP drilling off Libya" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.