Libya’nın gizli serveti savaşın yeni hedefi olabilir

Güncelleme Tarihi:

Libya’nın gizli serveti savaşın yeni hedefi olabilir
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 04, 2011 16:29

Libya’da Kaddafi güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmalar devam ederken, asıl savaş başka bir cephede veriliyor. Uluslararası güçler, Kaddafi rejiminin 70 milyar dolarlık ulusal varlık fonunu kontrol etme mücadelesine başlıyor olabilir.

LİBYA ÇÖLÜNDEN SAVAŞ GÖRÜNTÜLERİ/Foto Galeri
Haberin Devamı

 

Nakit paranın yanı sıra, İngiliz yayım kuruluşu Pearson ve İtalyan Juventus futbol kulübü dahil Avrupa’nın seçkin şirketlerinde sahip olunan hisselerden oluşan fon, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam’ın öne çıkmasını sağlayan bir kartvizit görevi gördü.

 

2006’da kurulan fon, Kaddafi’nin Libya’yı batıya açılmaya hazır bir ülke haline getirme çabaları için kullanıldı. Bu fon aynı zamanda, Libya liderinin Rothschild ailesi, İngiltere Prensi Andrew, Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu eski üyesi Peter Mandelson, üst düzey İtalyan yöneticiler ve ABD’li özel girişim sermayelerinden Stephen Schwarzman ile ABD’li savunma şirketi Carlyle Group’tan David Rubenstein gibi önemli isimlere yakınlaşmasını sağladı.

Haberin Devamı

 

Washington yönetimi, Libya Yatırım Ajansı’nın ABD’li şirketler tarafından yönetilen varlıklarını dondurmayı istediğini ifade ederken, şu ana kadar belirli bir banka ve kurum ismi açıklanmadı.

 

İngiltere ise yetkililer, fonun varlıkları satması ya da Libya’ya geri göndermesinin engelleneceğini belirtti. Bu varlıklar arasında Pearson şirketindeki hisseler ve Londra’daki ticari gayrimenkullere ait küçük portföyler bulunuyor.

 

FON ORTADOĞU’DAKİ BANKALARA DAĞITILDI

Ancak Seyfülislam Kaddafi’nin dolaylı olarak kontrol ettiği fonun içerdiği 50 milyar dolarlık nakit para ve diğer menkul kıymetlerin babası Muammer Kaddafi’ye aktarılıp aktarılamayacağı henüz bilinmiyor.  

 

Tüm zenginliği petrole bağlı olan Libya, bir nakit para dağının üzerinde oturuyor olabilir. Ancak Seyfülislam’ın silah almak ve destekçilerine destek sağlamak için sahip olduğu fonu kullanması oldukça zor gibi görünüyor.

 

Fon ile yakından çalışmış olan kaynaklar, iç işlerin bürokratik eylemsizlik gibi fazlasıyla esrarengiz olduğunu ve yatırım uzmanlığı eksikliği bulunduğunu, bu yüzden fonun yeterince aktif olamadığını belirtti. Fon, yabancı yatırımlarına ilk olarak 2008’de başladı.

Haberin Devamı

 

Yetkililer, fondaki paranın büyük kısmının Libya’da veya Kaddafi rejimine yaptırım uygulamayan Ortadoğu ülkelerindeki bankalarda olduğunu düşünüyor.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:        Â
http://twitter.com/HurriyetPlanet
 Â


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!