Libya Başbakanı’nı İhvan mı kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Libya Başbakanı’nı İhvan mı kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2013 01:46

Libya Başbakanı Zeydan, hükümetin kontrol edemediği milis gücü tarafından kaçırıldıktan sonra ilk basın toplantısını düzenledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ali Zeydan, geçen perşembe günü 150 silahlı militan tarafından kaçırıldıktan birkaç saat sonra serbest bırakılmıştı. Libya Devrimci Operasyonlar Birliği milisleri Zeydan’ın “uyarı” amaçlı alıkonulduğunu açıklamış, ama daha sonra olayla ilgilerinin bulunmadığını savunmuştu.

‘DARBE GİRİŞİMİ’

Zeydan’a göre 100’e yakın araç ve her türlü silahın kullanılması, kaçırma operasyonunun bir merkezden idare edildiğini gösteriyor. Hükümetin “başarısız bir darbe girişiminin kurbanı” olduğunu savunan Başbakan, “Hükümeti devirmek isteyen, bir siyasi partidir. Demokratik yollarla hükümeti deviremeyince bunu silah zoruyla yapmaya kalktılar” dedi. Başbakan, itham ettiği partinin ismini vermedi.

SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

İngiliz Times gazetesine göre Zeydan, olayın, Müslüman Kardeşler bağlantılı rakip parti Adalet ve Bina tarafından organize edildiğine inanıyor. Gazeteye göre olay, Zeydan’ın sürekli istifa çağrısı yapan bu partiyle aylardır süren husumetinden sonra yaşandı. Zeydan, Mısır’da Müslüman Kardeşler’e büyük darbe vuran darbeci general Abdulfettah El Sisi ile görüştüğü Kahire gezisinden sonra ülkedeki Müslüman Kardeşleri, Libya hükümetinin ülkeyi yeniden inşa çabalarına engel olmakla suçlamıştı.

Haberin Devamı

‘Zeydan bizi kastetmedi’

ADALET ve Bina Partisi lideri Muhammed Sovan AP ajansına dün verdiği röportajda, “Başbakan Zeydan, ‘siyasi parti’ derken Müslüman Kardeşleri kastetmediğini milletvekillerine söyledi” dedi. Buna karşın Sovan, başarısızlığa uğrayan Zeydan’ın görevi bırakması gerektiğini ekledi. Geçen yıl yapılan ülkenin ilk parlamento seçimlerinde Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin ardından ikinci parti çıkan Adalet ve Bina Partisi, Zeydan’ın hükümetinde beş bakanla yer alıyor. Parti, Başbakan’ın istifası için hükümet karşıtı eylemler organize ettiler ancak katılım çok az oldu. Başbakan’ı güvenoyuyla görevden alma girişimleri de yeterli oyu sağlayamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!