Güncelleme Tarihi:
Lieberman, Kudüs'te düzenlenen Büyük Amerikan Yahudi Örgütleri Başkanlar Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran savaş gemilerinin Suriye'ye gideceklerini öne sürdü. İran'ın hareketini "provokasyon" olarak tanımlayan Lieberman, "Bu olay, İranlıların kendilerine güvenlerinin ve artan küstahlıklarının bir göstergesidir" ifadesini kullandı.
Â
Lieberman ayrıca, "Maalesef, uluslararası toplum, Ä°ran'ın bu provokasyonlarıyla mücadele etme niyetinde gözükmüyor. Uluslararası toplumun, Ä°srail'in bölgede durumu dalgalandırmayı amaçlayan bu provokasyonlara karşı sürekli sessiz kalmayacağını anlaması gerekir" diye konuÅŸtu.    Â
1979'DAN BERÄ° Ä°LK KEZ
İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı 26 Ocak'ta verdiği haberinde, donanma öğrencilerini taşıyan İran savaş gemilerinin 1 yıllık eğitim seferine çıktıklarını, Aden Körfezi ve Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e çıkacaklarını bildirmişti.
Ancak Süveyş Kanalı Yönetimi, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, kendilerine İran savaş gemilerinin kanaldan geçmek istediğine dair bir talep ulaşmadığını belirtti. Kanal yönetimi, bununla birlikte, Mısır'la savaş içinde olmayan her ülkenin gemisinin kanaldan geçebileceğini ifade etti.
Geçişin gerçekleşmesi durumunda, İran savaş gemileri, 1979 yılından bu yana ilk kez Süveyş Kanalı'nı kullanmış olacak.
İsrail, 2009 yılında bir denizaltısını Kızıldeniz'deki bir askeri tatbikata katılmak üzere Süveyş Kanalı'ndan geçirmişti. İsrail'in bu hamlesi, İran'a bir uyarı olarak yorumlanmıştı.
İRAN GEMİLERİ GEÇİŞ YAPMADI
Süveyş Kanalı yetkililerinden Ahmed El Manakli, "Bugün kanaldan hiçbir İran gemisi geçiş yapmadı. Cuma gününe kadar kanaldan geçiş yapacak gemiler listesinde İran'a ait bir gemi bulunmuyor" açıklamasını yaptı.
PETROL FÄ°YATLARI YÃœSEKLÄ°YOR
Ortadoğu’da yaşanan gerginliğin neden olduğu endişeler, petrol fiyatlarını son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çekti.
Lieberman’ın, iki İran savaş gemisinin Suriye’ye gitmek için Süveyş Kanalı’ndan geçeceğini açıklamasının ardından, ham petrol fiyatı varil başına 104 doları gördü.
Liberman, Petrol İhraç Eden Ülkeler üyesi İran’ın nükleer programına işaret ederek, savaş gemilerinin Süveyş Kanalı’ndan geçecek olmasının büyük bir tehdit olduğunu ifade etti.
Ocak ayında Mısır’da başlayan isyan hareketi, petrol fiyatlarını varil başına 100 doların üzerine çekmişti. İran’ın savaş gemilerini Suriye’ye göndereceği yönündeki iddialar, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in görevini bırakmasının beş gün sonrasına ve Tahran’ın, bu ülkedeki demokratik dönüşüm sürecine müdahale etmek isteyebileceğine yönelik endişelerinin doğduğu günlere denk geldi.
Aynı zamanda, Mısır ve Tunus’takine benzer protestoların Libya’da baş göstermesi, bu tür olayların Ortadoğu’nun petrol üreticisi ülkelerine yayılabileceği endişesini artırdı.