Güncelleme Tarihi:
MEB, kamuoyunda LGS olarak bilinen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (OÖKSYS) yapacağı değişiklikleri tamamlayarak 2005 yılı kılavuzunda yer verdi. Bakanlık değişikliklerle "matematik testinden tek bir net bile bırakmadığı halde LGS ile öğrenci alan liselere birinci olarak yerleşmeyi" ve "100 sorudan sadece 4 net bırakarak Anadolu liseli olunmasını" engellemeyi öngörürken, puanları sabitleme ve baraj sistemini getirdi.
100-500 PUAN ARALIĞI
Değişikliklerden ilkiyle geçmiş yıllarda 420’lere kadar inen en düşük puan ile 1070’lere kadar çıkan en yüksek puanları belli bir aralıkta sabitlendi. Üniversiteye giriş sınavındaki sisteme benzeyen yeni uygulamada, LGS’de hesaplanan Türkçe-matematik (TM) ve matematik-fen (MF) puan türleri 100-500 aralığına çekildi. Sınavın en düşük puanı 100, en yüksek puanı ise 500 olacak. Yeni puan aralığında OKS-MF puan türü fen liselerine, OKS-TM puan türü ise fen lisesi dışındaki okullara yerleştirmede kullanılacak.
160 BARAJ PUAN GETİRİLDİ
Bakanlık, değişiklikler çerçevesinde LGS’ye ilk kez baraj uygulamasını koydu. Buna göre, LGS’yi kazanmak için 100-500 aralığına çekilen OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinin en az birinden 160 puan almış olmak gerekiyor. Baraj puanını geçen öğrenciler yine bu yıl ilk kez uygulanacak sınavın ardından tercih hakkını elde edecek.
SINAV ÜCRETLERİ BELİRLENDİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamuoyunda Liselere Giriş Sınavı (LGS) olarak bilinen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ile Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na giriş ücretlerini belirledi.
MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, adayların LGS sınav ücreti olarak 10 YTL (10 milyon TL), DPY sınav ücreti olarak 8 YTL (8 milyon TL) ücreti Ziraat Bankası şubelerine T.C kimlik numaralarının yer aldığı nüfus cüzdanı veya belgeyle başvurarak yatırabilecekleri bildirildi.
Açıklamada, LGS'ye başvuran adayların Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na veya ilköğretim okullarının 8'nci sınıflarında okuyan öğrencilerden DPY sınavına da başvurmaları durumunda ise ayrıca bir ücret ödemeyecekleri kaydedildi.
Açıklamaya göre, sadece Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na başvuran adaylar 10 YTL (10 milyon TL) veya sadece ilköğretim okullarının 8'nci sınıflarında okuyan öğrencilerden DPY ve Bursluluk Sınavı'na başvuran adaylar 8 YTL (8 milyon TL) ücret yatıracak.
SINAV TARİHLERİ
LGS, 12 Haziran 2005 tarihinde saat 10.00'da yapılacak. Polis Koleji Aday Tespit Sınavı ile ilköğretim okullarının 8'nci sınıflarında okuyan öğrencilerin DPY ve Bursluluk Sınavı da aynı tarihte gerçekleştirilecek.
İlköğretim okullarının 5, 6, 7 ve ortaöğretim kurumlarının 9, 10, 11'nci sınıflarında okuyan öğrencilerin 2005 DPY ve Bursluluk Sınavı 7 Mayıs 2005 tarihinde saat 14.00'te yapılacak. LGS ile 2005-2006 öğretim yılında, resmi ve özel fen liselerinde, sosyal bilimler liselerinde, anadolu liselerinde, yabancı dil ağırlıklı liselerde, anadolu öğretmen liselerinde, anadolu meslek liselerinde, anadolu teknik liselerinde, anadolu imam hatip liselerinde, sağlık meslek liselerinde ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerinde öğrenim görecek öğrenciler seçilecek.
LGS ve DPY başvuruları 10 Ocak-11 Şubat 2005 tarihleri arasında yapılacak.
Sınava başvuracak aday bilgileri, adayların öğrenim gördükleri okul müdürlüklerince elektronik ortamda girilecek. Sınavla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı E-Kılavuz, http://sinavlar.meb.gov.tr web sayfasında 10 Ocak 2005 tarihinden itibaren yer alacak.
LGS sınav sonuçları Temmuz ayının ortasından itibaren açıklanacak. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yine internet aracılığıyla elektronik ortamda alınarak, puan ve tercihlere göre yerleştirme yapılacak. Tercih, yerleştirme ve kayıtlarla ilgili hususlar Temmuz ayında yayımlanacak E-Kılavuzda yer alacak.