2019 LGS tercih kılavuzu ve robotu nasıl kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

2019 LGS tercih kılavuzu ve robotu nasıl kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2019 08:39

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında lise tercihleri E Okul sistemi üzerinden alınmaya başladı. MEBı, bu yıl öğrencilerin bu süreci en doğru şekilde gerçekleştirmesi için rehberlik etmesi amacıyla yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu hazırladı. Öğrencilerin LGS tercihleri, veliler ya da eğitimciler tarafından yapılabilecek. Bu tercihler, öğrenci okul numarası gibi bilgilerle E-Okul sistemine yapılacak olan girişin ardından gerçekleşecek. Peki, LGS tercih robotu nasıl kullanılır?

Haberin Devamı

12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde yer alan modül üzerinden alınacak. En düşük yüzdelik dilim üzerinden tercih işlemlerini yapabilecek olan öğrenciler, evlerine en yakın olan okulları da seçmek zorunda olacak. İşte, bu kapsamda yol gösterici niteliği taşıyan LGS tercih robotu ve yüzdelik dilimler detayı

Content Video - Uzman gözünden: LGS tercihleri nasıl yapılmalı?

LGS TERCİHİNE BAŞLAMADAN ÖNCESİ SONUÇLARINIZI TEKRAR GÖRÜNTÜLEYİN

LGS tercihleri öncesi sonuçlarını görüntüleyecek olan öğrenciler, yüzdelik dilimler ve merkezi puan bilgilerine göre işlemlerini gerçekleştirecek. 

LGS SONUÇLARINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

LGS TERCİHLERİ E-OKUL ÜZERİNDEN ALINACAK

Öğrencilerin LGS tercihleri, veliler ya da eğitimciler tarafından yapılabilecek. Bu tercihler, öğrenci okul numarası gibi bilgilerle E-Okul sistemine yapılacak olan girişin ardından gerçekleşecek. 1 milyondan fazla öğrencinin tercih işlemlerini yapması ve İlk gün olması dolayısıyla E-Okul sisteminde ilk gün yoğunluk yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

E-OKUL GİRİŞİ İLE TERCİH YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YÜZDELİK DİLİMLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

E-OKUL LGS GÜVENLİK KAYIT NO NEDİR?

E-Okul tercih giriş ekranında öğrencilerin karşısına çıkan güvenlik kayıt no, adaylardan sonraki tercihler ve tercih düzenleme işlemlerinden talep edilen bilgiler arasında yer alacak. 

Güvenlik Kayıt No alanı Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Yerleştirme Sınavı başvurusunda verilen numaradır.

Bu sınava Başvuru yapmamışsanız ilk girişte boş geçiniz. Başvurunun kaydedilmesinden sonraki  girişlerde size verilecek olan  "Güvenlik Kayıt No" değerini girmelisiniz.

Kayıt işleminden sonra ekranda gösterilecek olan "Güvenlik Kayıt No" değerini almayı unutmayınız. Numarayı almayı unuttuysanız  öğrencinin kayıtlı olduğu okul müdürlüğüne şahsen başvurarak  Güvenlik Kayıt Numarası'nı öğrenebilirsiniz.

YEREL YERLEŞTİRMEDE İLK 3 TERCİH KAYIT ALANINDAN ALINACAK

Yerel yerleştirme ile öğrenci alacak olan okullarda ilk 3 tercih zorunlu olarak kayıt alanındaki okullardan alınacak. Kayıt alanındaki okullar sistemde yeşil renkte belirtilecek. Bu okullar, öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu alanda yer alan liselerden oluşacak. 

Haberin Devamı

Öğrenciler bu aşamada en fazla 5 tercih yapabilecek ve 3'ü kayıt alanındaki okullar, diğer ikisi ise mavi renkle ifade edilen komşu kayıt alanındaki okullar ve kırmızı renkle ifade edilen kayıt alanında ve komşu kayıt alanında olmayan okullardan oluşabilecek.

LGS TERCİH KILAVUZUNU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YEREL YERLEŞTİRMEDE TEK KRİTER EVE YAKINLIK OLMAYACAK

Sınavsız öğrenci alan yerel yerleştirmede en önemli kriter eve yakınlık olsa da, okul başarı puanı ve devamsızlık gün sayısı da önem arz edecek. Bu aşamalara sıralı olarak bakıldıktan sonra yerleştirilecek olan öğrenciler arasında hala eşitlik devam ederse,  8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

Haberin Devamı

2 NAKİL HAKKI İLE TERCİHLER DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Yaptıkları tercih neticesinde okullarından memnun olmayan öğrenciler, dilerlerlerse değişiklik hakkında sahip olacak. Bu işlemler nakil dönemlerinde gerçekleştirilecek. 

Birinci nakil tercih başvurularının alınması 29 Temmuz-2 Ağustos arasında. Sonuçlar 5 Ağustos’ta açıklanacak. İkinci nakil başvuruları 5-8 Ağustos’ta alınacak, sonuçları 10 Ağustos’ta ilan edilecek.

Boş kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’nca yerleştirme başvuruları 19-23 Ağustos’ta alınacak. Sonuçları ise 6 Eylül’de duyurulacak.

Yerleştirmeye esas nakiller iki dönemde yapılacak. Her dönemde sınavla, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ve pansiyonlu okullar için de en fazla üçer okul tercihi yapılabilecek.

Aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla ikisi seçilebilecek.

Öğrenciler yerleştirmeye esas ikinci nakil başvuru döneminde ‘Mesleki Eğitim Merkezleri’ni de tercih edebilecek. Nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne yapılabilecek.

Haberin Devamı

TERCİH ROBOTU KULLANIMDA OLACAK

Tercih rehberi adı altında bir robot yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin tercihlerini yapmadan önce simüle etmesine imkan tanıyacak. Tercih robotunda okul türleri, il, ilçe ve 2018’e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabilecek. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ortaöğretim kurumları için hazırlanan tercih rehberinde ise öğrencinin kayıt bölgesindeki okullar listelenebiliyor.

TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

YÜZDELİK DİLİMLER TERCİH EKRANINDA EN ÖNEMLİ UNSUR OLACAK 

Yüzdelik dilimler, tercih ekranında en önemli unsur olacak. 1531 lisenin sınavla öğrenci alacağı süreçte, kontenjan bilgileri dahilinde yüzdelik dilimler kullanılacak. 

Haberin Devamı

Adaylar, yerel yerleştirme tercihlerini yaptıktan sonra 1531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjan için ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapabilecek.

En fazla beş okul tercih listesine yazılabilecek. Adaylar listelerini okulların taban puanlarına ve kontenjanlarına bakarak hazırlayacak. Sınav puanının eşitliği halinde önce Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, ardından sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılacak.

Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda sınavla alan okullara yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

BU DETAYLARA DİKKAT
Özel liselere ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kaydını tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

‘Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formu’ veli tarafından doldurulup imzalanınca, tercihler sisteme okul müdürlüğü tarafından girilerek onaylandıktan sonra iki nüsha çıktısı alınacak. Biri veliye verilecek, diğeri okulda saklanacak.

ÖZEL OKULLARIN KAYITLARI BAŞLADI

İsteyen öğrenciler özel okula kayıt olabilecek. 74 özel okul merkezi sınav puanına göre öğrenci kabul edecek. Önce özel okullar kayıt alacak, ardından devlet liselerinin tercihleri yapılacak. MEB’in kılavuzunda özel okulların kayıt tarihleri 26 Haziran-12 Temmuz olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!