Güncelleme Tarihi:
2019 LGS sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi olan meb.gov.tr adresinden açıklandı. 1531 mesleki ve teknik Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler lisesindeki toplam 139 bin 660 kontenjana LGS ile öğrenci alınacak. Öğrenciler, hem Liselere Geçiş Sınavı (LGS) hem de adrese dayalı yerleştirme için nasıl tercih yapacaklarını MEB’nın yayınladığı kılavuzdan öğrenecek. İşte, LGS sonuçları, yüzdelik dilimler ve kontenjanlara ilişkin bilgiler...
EN FAZLA MATEMATİK SORULARI BOŞ BIRAKILDI
Soru sayısı 20 olan alt testler arasında 2019 yılında soruların boş bırakılma oranlarının en düşük olduğu alt test Türkçe (soruların ortalama boş bırakılma oranı %6,84), en yüksek olduğu alt test ise Matematik oldu (soruların ortalama boş bırakılma oranı %40,28). Fen Bilimleri alt testinde soruların ortalama boş bırakılma oranı %10,02 olarak hesaplanmıştır. 2018 Merkezi Sınavda hesaplanan ortalama boş bırakılma oranları ile karşılaştırıldığında 2019 yılında soruların ortalama boş bırakılma oranlarının düştüğü belirlenmiştir.
MEB tarafından 26 Kasım 2018 tarihinde alınan kararla sayısal bölümde cevaplama süresinin 80 dakikaya çıkarılmasının, Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerindeki soruların öğrenciler tarafından boş bırakılma oranlarının düşmesine katkı sağladığı görülmektedir.
565 ÖĞRENCİ BİRİNCİ OLDU
Bakanlığın yayımladığı sonuçlara göre 66 farklı ilde 565 öğrencinin tüm sorulara yanıt verdiği ve birincilik unvanını elde ettiği açıklandı. Geçtiğimiz yıl 18 öğrenci 500 tam puan alarak birinciliği paylaşmıştı.
1 milyon 29 bin 555 öğrencinin katıldığı sınavda ortalama 298,87 ve standart sapma 78,73 olarak hesaplandı. Öğrencilerin yüzde 12,87'si ise 400 ila 500 civarında puan aldı.
Öğrencilerin en çok aldığı puan aralığının ise 200 ila 300 arası olduğu öğrenildi.
LGS SONUÇLARI MEB.GOV.TR ÜZERİNDEN AÇIKLANDI
Liselere Giriş Sınavı (LGS) sınav sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden erişime açıldı. Nitelikli liselerde eğitim görmek isteyen öğrencilerin 1 Haziran tarihinde katılım gösterdiği LGS sonuçları sonrası okulların yüzdelik dilimleri ve kontenjan bilgilerine bağlı olarak tercih aşamasına geçilecek. İşte, LGS sonuçları ve yüzdelik dilimler hakkında bazı bilgiler
LGS sonuçları için resmi internet sitesi üzerinden duyuru yapan Milli Eğitim Bakanlığı, kılavuz bilgilerinin yayımlanmasıyla birlikte nitelikli okul tercih süreci için tarihleri belirleyecek. Sınavla öğrenci alan nitelikli okul tercihlerinde yüzdelik dilimler önem arz edecek.
LGS SINAV SONUÇLARI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI
Alt testlerdeki doğru cevap sayısı ortalamalarının cinsiyete göre değişimi incelendi ve kız öğrencilerin ortalamalarının matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlendi.
Öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek için öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyleri dikkate alındı.
Anne ve baba eğitim düzeyleri ilkokuldan lisansüstüne kadar gruplandırılmış ve eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamalarının da arttığı belirlendi.
LGS'DE BU YIL SORU İPTALİ YOK
2019 Merkezi Sınavı 1 Haziran 2019'da sözel bölümü saat 09.30, sayısal bölümü saat 11.30'da başlayan iki oturum halinde uygulandı. Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi verildi. Sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi.
Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555'i sınava katıldı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85,08'i merkezi sınava katıldı.
Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı.
YÜZDELİK DİLİM NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerlendirme kriterleri arasında önemli bir yer tutan yüzdelik dilim, öğrencinin Türkiye genelinde ya da bulunduğu ilde sahip olduğu sıralamanın yüzde olarak ifade edilmesidir.
Örnek: Ülke çapında yüzde 8’lik bir dilime sahip olan öğrenci, sınava giren 1 milyon 300 bin öğrenci arasından 104 binlik bir sıralamaya sahip olmuş olarak kabul edilmektedir.
Yüzdelik dilim, her yıl değişiklik gösteren taban puanlara nazaran daha çok kullanılan bir değerlendirme kriteridir.
Ancak, okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
LGS SONUÇLARI İÇİN YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIYOR?
Sınav sonuç belgesinde yer alan il ve ülke geneli yüzdelik dilim bilgileri, belirli yöntemle belirlenmektedir. Öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puan ile o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralaması, öğrencinin il yüzdelik dilimini belirlemektedir.
Türkiye geneli yüzdelik dilim ise tüm ülkede sınava giren öğrenciler içerisinde öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puan ile elde ettiği başarı sıralamasını ifade etmektedir.
KILAVUZ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?
Milli Eğitim Bakanlığının tercih sürecine dair bilgiler vereceği kılavuzun, geçtiğimiz yılki süreç göz önünde bulundurulduğunda 25 Haziran Salı gününe kadar yayımlaması bekleniyor.
TERCİHLERE ESAS KONTENJAN TABLOLARI NE ZAMAN YAYIMLANIR?
Tercih ve yerleştirme sürecinde önem arz eden kontenjan tabloları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Tabloların yayımlanma sürecinin, geçtiğimiz yılki süreç ele alındığında 1 Temmuz tarihi itibariyle erişime açılması bekleniyor.
TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Tercih süreci, bakanlığın yayımlayacağı ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takviminde yer bulacak. Geçtiğimiz yılki süreç göz önünde bulundurulduğunda tercihlerin 1-12 Temmuz tarih aralığında alınması öngörülebilir.
PUANLARIN EŞİT OLMASI HALİNDE OBP DEVREYE GİRECEK
Tercih sürecinde öğrencilerin aynı puana sahip olmaları halinde Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) devreye girecek. Eşit puana sahip olan iki öğrenci, yine eşitlik halinde olursa, ikinci aşamada yaş faktörü ile değerlendirilecek. Öğrencilerden küçük yaşlı olanı, değerlendirme kriterinde öncelik sahibi olacak.
8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.
PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
LGS için puan hesaplama işlemi, katsayılar hesaplanarak yapılmaktadır. Katsayılarda Türkçe 4, Matematik 4, Fen Bilimleri 4, İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük 1, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1, Yabancı Dil 1 olarak alınacak.
Standart ve toplam ağırlıklı puan hesaplama işlemi ise aşağıdaki yönteme göre yapılacak;
Öğrencilerin Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) Hesaplaması
Hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puan, kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan
dağılımına dönüştürülecektir.
Bu puanların bulunmasında aşağıdaki formül uygulanacaktır.