Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8. sınıflar için gerçekleştirilecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) haziran ayı içerisinde tamamlanacak. Örnek sorular yayımlayan Milli Eğitim Bakanlığı, sayısal ve sözel alanlarında öğrencilerin karşılarına çıkabilecek sorulara örnek verdi. İşte, LGS sınavı ne zaman yapılacak sorusunun cevabı ve örnek sorular kitapçığı
LGS NE ZAMAN YAPILACAK?
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak 2018 yılında ilk kez gerçekleştirilecek olan sınav, 2 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da uygulanacak. Sınav, aynı gün iki bölüm halinde uygulanacak. Çoktan seçmeli 90 soru olacak.
Sınavın birinci bölümü 09.30’da, ikinci bölümü ise 11.30’da başlayacak.
Sınavın, birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika sürecek. İkinci bölümü ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve 60 dakika süre tanınacak.
Sözel bölümde, 8’inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 10’ar olmak üzere 50 soru; sayısalda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere 40 soru yöneltilecek.
İki bölüm arasında verilen süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak. Bu sürede öğrenciler, okullardan ayrılamayacak.
ÖRNEK SORULAR YAYIMLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin sınav hakkındaki merakını gidermek için sayısal ve sözel alanlarından örnek sorular kitapçığını yayımladı. İşte o sorular;
SAYISAL ALANDAKİ ÖRNEK SORULAR İÇİN TIKLAYINIZ
SÖZEL ALANINDAKİ ÖRNEK SORULAR İÇİN TIKLAYINIZ
YURT GENELÄ°NDE NÄ°TELÄ°KLÄ° OKUL KONTENJANLARI
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) isteğe bağlı merkezi sınavla öğrenci alacak okullar listesine göre, Türkiye’de en fazla öğrenci sayısına sahip üç ilde Anadolu lisesi kontenjanları diğer lise türlerini geride bırakıyor. İstanbul’da Anadolu liseleri için ayrılan kontenjan yüzde 52; Ankara’da yüzde 36 ve İzmir’de ise yüzde 45. Üç büyük ilde lise türlerine göre kontenjanların yüzde oranı şöyle:
Ä°stanbul
Fen lisesi: yüzde 5
Anadolu lisesi: yüzde 52
Anadolu imam hatip lisesi: yüzde 23
Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi: Yüzde 18
Sosyal bilimler lisesi: yüzde 2
AnkaraÂ
Fen lisesi: yüzde 20
Anadolu lisesi: yüzde 36
Anadolu imam hatip lisesi: yüzde 20
Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi: Yüzde 18
Sosyal bilimler lisesi: yüzde 6
Ä°zmir
Fen lisesi: yüzde 13
Anadolu lisesi: yüzde 45
Anadolu imam hatip lisesi: yüzde 17
Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi: yüzde 20
Sosyal bilimler lisesi: yüzde 5
BU Ä°LLERDE ANADOLU LÄ°SESÄ° YOK
MEB’in merkezi sınav kılavuzunda Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bartın, Burdur, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yalova ve Yozgat’ta sınavla öğrenci alacak hiçbir Anadolu lisesi yok.