LGS kılavuz bilgileri ÖDSGM üzerinden yayımlandı! Yerleştirme ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

LGS kılavuz bilgileri ÖDSGM üzerinden yayımlandı Yerleştirme ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2018 17:09

LGS kılavuz bilgilerinin yayımlanmasının ardından öğrenci ve velilerin kayıtlar hakkındaki araştırması başladı. LGS sonuçları açıklamasının ardından özel okullar için kayıt dönemi başlarken, gözler yerleştirme tarihine çevrildi. Peki, LGS kılavuz bilgilerine göre yerleştirme işlemi nasıl gerçekleştirilecek? İşte, E-Okul üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün olan LGS tercih süreci ve kılavuz bilgileri hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

LGS tercih kılavuzu, öğrenci ve velilerin merakla beklediği sonuçların ardından sıkı sıkıya incelenmeye başlandı. Bu yıl ilk kez uygulanması sebebiyle öğrenciler, veliler ve öğretmenler tarafından detaylıca araştırılan LGS tercih kılavuzu, yerel ya da merkezi yerleştirme olanaklarından faydalanmak isteyen birçok kişinin odak noktası oldu. İşte, MEB'in ÖDSGM üzerinden yayımladığı tercih kılavuzu ve detaylı bilgiler

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin tercihlerini 02-13 Temmuz tarihleri arasında alacak. Özel okulların kayıtları ise 27 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

SINAVLA ALACAK LİSELER

Sınavla alacak liseler hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı, toplam 1367 okulun dağılımını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre sınavla alacak liseler arasında Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 449, Fen Lisesi 309, İmam Hatip Lisesi 297, Anadolu Lisesi 222, Sosyal Bilimler Lisesi ise 89 okulla yer alacak.

Haberin Devamı

Bu okulların toplam kontenjanı 126 bin 510 olurken, derslik sayısı ise 4 bin 217 olarak açıklandı.

MEB'DEN AVM'DE TERCİH DESTEĞİ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, NTV’deki canlı yayında LGS’de 18 birinci olduğunu açıklayarak, “Zor dedikleri matematikte ilk 10 soruyu yapan 80 bin, tamamını yapan 83 öğrenci var” dedi. 5 tercih yapmanın zorunlu olmadığını belirten Bakan Yılmaz’ın açıklaması özetle şöyle:

"Adaylara 2-13 Temmuz’daki tercih döneminde destek vermek için 81 ilde oluşturulan 5 bin 495 tercih danışmanlığı komisyonunda yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Bunların 15 bini rehberlik, diğerleri ise branş öğretmeni. Okullarda, alışveriş merkezlerinde, meydanlarda olacaklar. Her bir velimiz yerleştirme ve kayıt süreciyle ilgili ne istiyorsa bu komisyonlar aracılığıyla öğrenecek. Yaklaşık 100 gezici (mobil) tercih komisyonu da oluşturuldu."

TABAN VE TAVAN PUANLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Öğrenciler, geçtiğimiz yıl TEOG'da olduğu gibi yüzdelik dilimlere göre tercihlerini yapacak. Geçtiğimiz sene E-Okul üzerinden taban ve tavan puanları görüntüleyebilen adaylar için sürecin bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceği öngörülüyor. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

PUANLARIN EŞİT OLMASI HALİNDE OBP DEVREYE GİRECEK

Tercih işlemi esnasında iki öğrencinin aynı puana sahip olması, Ortaöğretim Başarı Puanı'nı (OBP) devreye sokacak. Puanları eşit olan iki öğrenci, bu aşamada da aynı değerlere sahip olursa, bu kez yaş faktörü devreye girecek. En küçük yaşa sahip olan öğrenci, değerlendirmede öncelik sahibi olacak.

8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

4 YANLIŞLA İYİ BİR LİSEYE YERLEŞMEK MÜMKÜN OLACAK

Haberin Devamı

LGS’yle öğrenci alan sınavlı okul ve yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, öğrencilerin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini, yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerildi. Uzmanlar geçen seneki yüzdelik dilimle bu seneki yüzdelik dilimlerin çok farklı olacağı konusunda velileri uyarıp, İstanbul’da bir öğrencinin 4 yanlışla iyi bir liseye yerleşebileceğini söylediler. Geçen yıl 17 bin TEOG birincisinin çıktığını da hatırlattılar.

RENKLERE GÖRE OKUL TERCİHLERİ YÖNLENDİRİLECEK

Sınava girmediği için herhangi bir yüzdelik dilime sahip olmayan öğrenciler, E-Okul sisteminde karşılaşacakları renk detaylarına göre seçimlerini yapacak. Yeşil, Kırmızı ve Mavi olmak üzere üç sınıfa ayrılacak olan renkler, öğrencinin yerleşim yerinin çevresindeki okulları betimleyecek. Buna göre;

Haberin Devamı

Yeşil renk, ‘Kayıt Alanında’ yani öğrencinin adresinin bulunduğu ‘Kayıt Alanında’ yer alan okulları belirtecek.
Mavi renk, ‘Komşu Kayıt Alanında’,
Kırmızı renk ‘Diğer’ ise öğrencinin adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan, il içindeki diğer kayıt alanlarıyla il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları gösterecek.

E-OKUL TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS TERCİH KILAVUZU

ÖZEL OKULLARDA KAYIT TAKVİMİ BELLİ OLDU

Özel okulların kayıt takvimi belli oldu. Buna göre özel okullar taban puanlarının açıklanmasının ardından 1 Temmuz’a kadar birinci ön kayıtları alacak. 2 Temmuz’da birinci asil kesin kayıtlar, 3 Temmuz’da ise yedek listeden kesin kayıtlar yapılacak. İkinci ön kayıtlar 4 Temmuz’da başlayacak. Serbest kayıt dönemi ise 6-11 Temmuz arasında olacak. İşte merkezi sınav puanına göre öğrenci alacak özel okulların kayıt takvimi şöyle:

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLAR KAYIT TAKVİMİ
Birinci ön kayıt dönemi: 27 Haziran-1 Temmuz saat 17.00
Birinci asil kesin kayıt dönemi: 2 Temmuz
Birinci yedek listeden kesin kayıtlar: 3 Temmuz
İkinci ön kayıt: 4 Temmuz
İkinci kesin asil ve yedek kayıt dönemi: 5 Temmuz
Serbest kayıt dönemi: 6-11 Temmuz

LGS'DE TOPLAM 20 BİRİNCİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan liseye geçiş sistemi TEOG'da, onlarca birincinin çıkmasının ardından akıllara bu yıl kaç birincinin çıkacağı konusu geldi. Bu yıl gerçekleştirilen sınav sonrasında, toplam 20 birincinin olduğu tahmin ediliyor.

YERLEŞTİRME TAKVİMİ NASIL OLACAK?

LGS kılavuz bilgileri ÖDSGM üzerinden yayımlandı Yerleştirme ne zaman

18 BİRİNCİ VAR 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, NTV’deki canlı yayında LGS’de 18 birinci olduğunu açıklayarak, “Zor dedikleri matematikte ilk 10 soruyu yapan 80 bin, tamamını yapan 83 öğrenci var” dedi. 5 tercih yapmanın zorunlu olmadığını belirten Bakan Yılmaz’ın açıklaması özetle şöyle:

971 bin 657 öğrencimiz LGS’ye girdi. 18 öğrencimiz tüm soruları doğru cevapladı. Türkçe’de ilk 15 soruyu yapanlar 200 bin. Zor dedikleri matematikte ilk 10 soruyu 80 bin, tamamını 83, 19’unu 365, 18’ini 755, 17’sini 1.315, 16’sını 2 bin 272, 14’ünü 5 bin 585, 13’ünü 8 bin 222 öğrenci yaptı. Eğitimciler şunda mutabık; sorular beklendiği gibi muhakeme gücüne dayalı, sıralamayı matematik belirleyecek. Düzenli ders tekrarı yapan, soru çözen öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!