Leyleğe kurtuluş platformu

Güncelleme Tarihi:

Leyleğe kurtuluş platformu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 13:14

Türkiye'nin en önemli doğal alanlarından biri olan Gediz Deltası'nda leyleklerin yok olmaması için İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından koruma projesi başlatıldı.

Tüm leylek yuvaları belirlendi, yerleşim alanlarında elektrik direkleri üzerinde yer alan yuvalar, elekrik arızalarına yol açılmaması ve yavruların tellere çarparak ölmemesi için güvenli hale getirildi.

Türkiye'de nesli en hızlı azalan kuşlar arasına leyleklerin girmeye başladığı belirtildi. Leyleklerin sayılarının azalmasında sulak alanların azalmasının, tarım ilaçlarının, göç yolunda bazı ülkelerde avlanmalarının ve Afrika'daki kuraklık gibi pekçok etken bulunduğu belirtildi.

Bu sevimli kuşların, yuvalarını artık ağaçlar ve çatılar yerine elektrik direkleri üzerine yapmalarının da çoğalmaları açısından olumsuzluk yarattığı vurgulandı. Bu yüzden pekçok leyleğin, özellikle de yavruların uçmayı öğrenirken elektrik tellerine çarpıp, akıma kapılarak yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.

Bu ölümler sırasında trafoların yandığı, yağmurlu ve fırtınalı havalarda tellerin kısa devre yapmasıyla direklerdeki yuvaların yavrularla birlikte yandığı kaydedildi. Tedaş yetkililerinin, yuvaları kaldırıp yerine kazık (leyleksavar) diktiği, leyleklerin de bir daha gelip aynı yere yuva yapamadığı belirtildi.

Gediz Deltası'nda leyleklerin yok olmaması, elektrik arazılarına yol açmamaları için, 2005 yılında İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından bir koruma projesi başlatma kararı alındı. Bu proje kapsamında delta içinde kalan bütün yerleşim alanlarında elektrik direkleri üzerinde yer alan yuvaların güvenli hale getirilmesi, mevcut leylek yuva sayısının korunması ve ileriki yıllarda konulacak yeni yuvalarla leylek sayısının tekrar artırılması amaçlandı.

Bu kapsamda önce deltadaki bütün leylek yuvaları belirlendi. Daha sonra uygun yuva platformları hazırlandı ve 2005 yılında bu platformlar özellikle sorunlu ve acil olan yerleşim alanlarında direklere yerleştirilmeye başlandı. Sonuçta Kaklıç, Sasalı, Süzbeyli, Tuzçullu, Seyrek, Kesikköy, Musabey, Çavuşköy, Maltepe, Gerenköy, Bağarası ve Yenibağarası köy ve beldelerinde, 3 yılda toplam 45 leylek yuvası güvenli platformlarla değiştirildi. Mevcut duruma göre Gediz Deltası'nda en çok leylek yuvası barındıran yerleşim yeri 13 yuva ile Musabey oldu, 8 yuva ile Kaklıç beldesi izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!