Leyla Zana ve arkadaşları serbest

Güncelleme Tarihi:

Leyla Zana ve arkadaşları serbest
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2004 17:47

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan'ın tahliyelerine karar verdi. Zana ve arkadaşları 10 yılı aşkın bir süredir hükümlü olarak bulundukları Ulucanlar Cezaevi'nden salıverildi.

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, DEP davasının usul yönünden bozulması talebi sonuç verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar verdi. Zana ve arkadaşları 10 yılı aşkın bir süredir hükümlü olarak bulundukları Ulucanlar Cezaevi'nden saat 18.13'te salıverildi.

Kapatılan DEP'in eski 4 milletvekili Ulucanlar Cezaevi'nin önünde büyük bir kalabalık tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Leyla Zana kalabalığın arasında bir ara düşerek ezilme tehlikesi geçirdi.

Cezaevi önündekilerin arasından güçlükle kendilerini bekleyen otomobile binen kapatılan DEP'in eski milletvekillerini, cezaevi kapısında DEHAP Genel Başkanı Tuncay Bakırhan çiçeklerle karşıladı.

Haberin Devamı

Bu sırada cezaevi önünde bekleyenler, Kürtçe ve Türkçe çeşitli sloganlar attılar.

Selim Sadak, kendisine mikrofon uzatan gazetecilere, “kalıcı barış için, Türkiye'yi güzelleştirmek için, çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için var güçleriyle çalışacaklarını” söyledi.

Cezaevi önünde oluşan kalabalık, bölgede bir süre trafiğin aksamasına neden olurken, tahliye edilen kapatılan DEP'in eski milletvekillerinin, DEHAP Genel Merkezi'ne gitmeleri bekleniyor

DAVANIN BUGÜNKÜ SEYRİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekilinin avukatı Yusuf Alataş'ın, müvekkillerinin tahliye edilmelerine ilişkin dilekçesini bugün karara bağladı.
  
Daire, başvuru üzerine, hükümlülerin, tutuklu kaldığı süreyi de dikkate alarak, infazı durdurdu ve başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değillerse tahliyelerine karar verdi.
  
KARAR DGM'DE

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, kapatılan DEP'in 4 eski milletvekili hakkında verdiği tahliye kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.
  
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak hakkındaki infazı durdurarak, tahliyelerine karar vermesinin ardından, kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
  
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da gereğinin yerine getirilmesi için söz konusu kararı, memur eliyle Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

ZANA VE ARKADAŞLARI SERBSEST

DGM de eski DEP'lilerin tahliye kararını, Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne iletti.

Daha sonra DEP'in 4 eski milletvekili Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan, 10 yılı aşkın bir süredir tutuklu ve hükümlü olarak bulundukları cezaevinden salıverildi.  

DAVA SÜRECİ

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum etmişti.
    
AB'ye uyum yasaları çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının yeniden yargılanma nedeni sayılması yönünde düzenleme yapılması dolayısıyla, DEP'lilerin yeniden yargılanmalarına başlanmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da DEP davasının usul yönünden bozulması talebinde bulunmuştu.

Temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz duruşması günü olarak 8 Temmuz 2004 tarihini belirlemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!