Güncelleme Tarihi:
Leoparın iç organları Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde incelenmek üzere alınırken, postu ise doldurulup sergilenmek üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.
ANADOLU LEOPARI MI
Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, “Leoparlar, İran veya Irak bölgesinde mevcutlar. Ancak bunun oradan mı geldiği, yoksa Anadolu leoparı mı olduğu, detaylı inceleme ve DNA karşılaştırmasından sonra ortaya çıkar. Leoparın bulunduğu bölgede de ilgili birimlerce detayları inceleme yapılması gerekir” dedi.
EN AZ 10 TANE VAR
Doğa Derneği Güneydoğu Anadolu Bölge Sorumlusu Turan Çetin ise şunları söyledi: “Leoparların erkek bireyleri çiftleşmek ve besin bulmak için çok gezerler. Belli bir alana hâkim olmazlar. Bu da doğal yaşam bölgesinden buraya gelmiş olabileceğini gösteriyor. Bu üzücü olay aslında leoparların Anadolu’da tükenmediğini gösteriyor. Avrupa coğrafyasında sadece Anadolu’nun bakir doğasında leoparların yaşadığının kanıtı. Özellikle Hakkâri, Siirt, Gabar, Eruh, Şırnak ve Bitlis bölgelerinde en az 5-10 bireyin yaşadığını düşünüyoruz. Bu bölgenin eko turizmi ve bilimsel araştırmalar için ön plana çıkması demek.”
Salyadan DNA tespiti
ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır’da çobanlara saldırdığı gerekçesiyle öldürülen leoparla ilgili olarak bölgeye iki kişilik uzman ekip gönderdi. Ekip, öncelikli olarak leoparın saldırdığı için mi, yoksa kaçak av nedeniyle mi öldürüldüğünü araştıracak. Leoparın ağzından salya örnekleri alınarak, gerçekten ısırma olup olmadığı ortaya çıkartılacak. Olayla ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından tahniti (hayvan doldurma) yapılacak olan leopar, yaban hayvanları tanıtım merkezinde sergilenecek. Bakanlık, leoparın gerçekten Anadolu’da yaşayıp yapamadığı saptayacak. - Nuray BABACAN / ANKARA