ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 15:08
Fransa’da Ulusal Meclis’in “Ermeni soykırımı”nın inkarını cezalandıran yasa tasarısını kabul etmesine tepkiler artarken tasarının reddedilmesi çağrısında bulunan Le Monde Gazetesi, Fransız hükümetinin oturumda etkili olmadığını yazdı.
Le Monde, Fransız Ulusal Meclis’te yapılan oylamayı değerlendirdiği haberinde yasa tasarısının Parlamento tarafından kesin olarak kabul edilmesi için Senato tarafından da ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
Ancak, gündemi hükümetin belirlediğini kaydeden gazete, Meclis ve Senato üyelerinin ilkbahardaki cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasına katılabilmeleri için oturumlarda Şubat ayının sonunda ara verileceğini belirtti.
İktidardaki Halkçı Hareket Birliği’nin (UMP) tasarı ile ilgili tutumunda bir değişiklik olduğunu, ilk başta tasarıya tamamen karşı olan UMP grubunun oylamaya katılmama yaklaşımını benimseyerek tasarının Meclis’te kabul edilmesini sağladığını kaydeden gazete, UMP grubundaki bu tutum değişikliğinin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ermenistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamalardan 10 gün kadar sonra meydana geldiğine işaret etti.
Jacques Chirac, Ermenistan’daki açıklamasında “soykırımı tanıma”yı Türkiye’nin AB üyeliği için kriter olması gerektiğini söylemişti.
Le Monde, Fransız hükümetinin tasarıya karşı olmasını söylemesine rağmen etkili olmadığını belirterek AB’den sorumlu Devlet Bakanı Catherine Colonna’nın Meclis’teki oturumda yaptığı konuşmada kullandığı “Tarihi yazmak yasamanın görevi değil” ifadesine dikkat çekti.
İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin danışmanı Ermeni parlamenter Patrick Devedjian’in tasarıyı savunduğu konuşmasına da dikkat çeken gazete, Meclis’teki oturumda söz alan milletvekillerinin hemen hemem tümünün tasarından yana tutum aldığını belirtti.
Gazete, tasarının Türkiye tarafından sert dille eleştirildiğini belirterek Türkiye’nin Fransa’yı ciddi uyarılar yaptığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Fransa’ya sömürgecilik geçmişini anımsattığını kaydetti.