Güncelleme Tarihi:
Hakan GENCE
Yeni nesil televizyonlar öncelikle ince olmalarıyla dikkat çekiyor. Yüksek görüntü ve ses kalitesiyle film izleme zevkini artırıyor. Full HD olanlar, sahneleri adeta evin içine taşıyor. Tabii dev ekranda oyun keyfi de bir başka oluyor. Akılları en çok karıştıran; bu teknolojilerin birbirinden farkı. İşte plazma, LCD ve LED arasındaki farklar, avantajlar, dezavantajlar...
LCD, Avrupa’da ve Türkiye’de plazmaya göre daha çok tercih edilen bir teknoloji. LCD televizyonların en önemli artısı net ve parlak görüntü kalitesi sunmaları. Aynı zamanda ekranda titreşim daha az oluyor. Elektriği de daha az harcıyor. 80 bin saate yakın çalışarak plazmalara göre daha uzun süre kullanılabiliyor.
Fakat LCD ekranlar kontrast değerleri bakımından plazma televizyonların gerisinde kalıyor. Çok hareketli görüntülerde, mesela aksiyon filmlerinin bazı sahnelerinde, ekranda bir miktar bulanıklık olabiliyor. Yine de ilerleyen teknolojiler sayesinde milisaniye civarına kadar inen piksel hızı, bu sorunu ortadan kaldırıyor. 100 Hz üzerindeki cihazları seçmekte fayda var.
Plazmaların küçük ve orta boyları LCD’lere göre daha pahalı. Bu yüzden plazmalar büyük salonu olan veya müstakil evi olanlar için daha uygun. Plazma televizyonlarda her noktadan net görüntü alınabiliyor. Hangi konumda oturursanız oturun, kayıpsız izliyorsunuz. Ayrıca siyah rengi daha doygun gösteriyor. Ama plazmalar LCD’den daha fazla enerji harcıyor.
LED televizyonlar, teknolojiler arasında en yenisi. LED TV’nin en büyük farkı, kullanılan arka aydınlatmanın floresan lambalar değil, LED lambalar olması. Ayrıca doygun siyah renk üretiyorlar. Beyaz renklerse, parlak ve canlı renklerle birarada olduklarında bile keskinliğini koruyor. Ortaya üstün görüntü kalitesi çıkıyor. Tasarım olarak bakıldığında, LED TV’ler LCD TV’lerden yüzde 70 oranında daha ince. Enerji tüketimi açısından da daha avantajlı. Aynı zamanda tamamen çevreciler. Minimum seviyede civa, kurşun gibi toksik maddeler içeriyorlar.
HD Mİ YOKSA FULL HD Mİ?
High Definition (HD), standart yayınlara göre dört kat daha fazla netlik ve berraklık sunuyor. Üzerindeki HD TV işareti, o televizyonun yüksek çözünürlük teknolojisini desteklediğini gösteriyor. Dahili HD TV tuneri bulunmayan televizyonlarda ise, bu yolla yapılan yayınlar için uydu alıcısına benzer ek ürünler gerekiyor. HD-ready, tüm HD ürün gamına ait bir standart olmakla birlikte, aynı zamanda standart definition ile high definition arasında bir nevi geçiş formatı. Yani bu özelliğe sahip televizyonlarda HD yayın izlemek için bir aracıya ihtiyacınız var; Digitürk Plus veya Blue-ray disk gibi. Bir cihazın HD-ready olması için 1280 x 720 piksellik çözünürlüğü desteklemesi yeterli. Full HD ise 1920x1080 çözünürlükle high definition standardını temsil ediyor. Son derece yüksek görüntü kalitesi sunuyor.
YENİ NESİL TEKNOLOJİLER
· LCD ekranın çalışması, ana maddesi olan sıvı kristallerine bağlı. Teknoloji, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen bir filtreyle gözle görülebilmesi ilkesine dayanıyor. Kristal ekranlar tüplü televizyonlara göre düşük enerji harcıyor. Az yer kaplıyor. Bu teknoloji katot ışınlı tüplere göre yok denecek kadar az radyasyon yaydığı için bilgisayar ekranlarında da tercih ediliyor.
· Plazmalara gelince... Çoğunlukla CRT (tüplü televizyon) ekranları gibi çalışıyorlar. Fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine, yassı hafif bir yüzeyin üstü milyonlarca cam kabarcığı ve bu kabarcıkların her biri ayrıca fosforla kaplanıyor. Bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek görüntü yaratılıyor.
· LED (Light Emitting Diyote), ışık yayan bir diyot. Hemen hemen bütün elektronik aletlerde kullanılıyor. Daha net ve aydınlık bir görüntü sunuyor. Bunun nedeniyse LED televizyonların LCD televizyonların arkadan aydınlatmalı versiyonu olması.
ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Televizyonunuz HD yayınlara uygun olsun.
Ek ürünleri bağlayabilmek için HDMI girişi olması önemli.
HD Ready özelliği bulunmasına dikkat edin.
LCD’lerde yüksek kontrast ve parlaklık oranını kontrol edip diğerleriyle kıyaslayın. Çünkü bu özellikler detayların daha net görünmesini sağlar. Plazma televizyonlarda ayrıca renk, görüntü kalitesi, parlaklık, çözünürlük gibi özelliklere dikkat edin.
Analog ve dijital sinyalleri iyileştirme özelliği olan televizyonları tercih etmekte fayda var.
Bir mağazaya gittinizde yanyana dizilmiş LCD televizyonları görürsünüz. Yüksek çözünürlükte ayarlanmış resimler sizi kandırmasın. Siyah ve karanlık görüntüleri izleyin. Eğer görüntüyü iyi algılıyorsanız problem yok.
Merak edilen terimler
Deep Color: Geniş renk gamı kullanımı sonucunda oluşan gri ton azalmasını yok etmek amacıyla ekranda 30-bit, 36-bit ve 48-bit renk kullanımı.
Dolby Digital: Dolby Laboratories tarafından geliştirilen sayısal ses sıkıştırma sistemi. DVD ve bazı TV yayınları gibi Dolby Digital şifrelemeli kaynaklardan 5.1 bağımsız kanal ses elde edilebilir.
Dolby Digital Plus: 7.1 kanal High Definition ses aktarımı sağlayan yöntem ve stüdyo kayıtlarının kayıpsız olarak evinize ulaşmasını sağlar.
DTS: Digital Theatre Systems tarafından geliştirilen surround ses formatı, DVD ve benzer içerikli kaynaklardan yüksek kalitede 5.1 çoklu kanal ses yaratımı sağlar.
DTS Neo 6: Stereo kaynaklardan 6 kanal surround efekti elde eder. Bu yeni teknolojiyle Blu-ray filmlerden yüksek kalitede 7.1 kanal ses aktarılabilir.
720p ve 1080i: Rakam, yayındaki çözünürlüğün satır sayısını, sondaki harf ise video formatını simgeliyor. Satır sayıları 480, 576, 720 ve 1080 olarak sıralanıyor. Mevcut standart yayıncılıkta 480i kullanılırken, gelişmiş DVD oynatıcılardan 720p, en üst düzey kaynak olan HD içerikli Blu-ray Disc’lerdense 1080p’ye kadar görüntü alınabilir. HD TV yayıncılığında alan kısıtlamasından dolayı en çok 1080i’ye çıkılıyor.
1080p HD (High Definition): Neredeyse canlı gibi gözüken, daha yumuşak bir yüksek çözünürlüklü resim için 2 milyon pikselin üzerinde bir görüntü yaratan 1080p, yeni bir HD ekran formatı. 1080p’deki “p” ekran çerçevesinin her tazelenişinde çerçevenin tüm satırlarını görüntüleyen resim tarama işleminin kısaltması. Alternatif yöntem (1080i) ile her tazelemede çerçevedeki satırların yarısı görüntülenir. 1080p evde elde edilebilecek en iyi HD standardıdır ve yeni nesil Blu-ray Disc ve Sony PlayStation 3’te kullanılabilir.
Yeni teknoloji
Toshiba, TV portföyünü LED SV serisi ile genişletti. Enerji tüketiminde tasarrufun dışında iki yeni teknoloji geliştirdi. “Toshiba Local Dimming Technologie” ve “Regza Accurate Dimming”. Bu iki teknoloji her karedeki ışığı resimlerin içeriklerine göre ayarlayabiliyor. Bu teknolojiler sayesinde gerçek siyah ve 2.000.000/1 dinamik kontrast elde ediliyor. “Active-Vision M200HD” ise hareket teknolojisi ile arka ışığı 8 kat daha hızlı tarayarak resimlerin daha gerçekçi görünmesini sağlıyor. SV Serisi Full HD özelliğine sahip ayrıca “Resolution+” özelliği ile SD görüntüleri, HD görüntüsüne yakın bir kaliteye yükseltiyor.
“AutoView” özelliğiyle otomatik olarak görüntü ayarlarını yapıyor. “Dolby Volume” özelliğiyle ise kanal değiştirirken oluşabilecek ses farklılıklarını süzüyor ve sabit bir seviyede tutuyor. Toshiba SV Serisi enerji tasarrufu düğmesine (eco buton) sahip. Bu sayede enerji tasarrufu otomatik olarak sağlanıyor. Gümüş renk ile renklendirilmiş “Deep Lagoon” tasarımıyla da dikkat çeken televizyonlar ayrıca derinlik ve şeffaflık hissi veriyor.
LCD alana, sinema sistemi 200 lira indirimli
Samsung Electronics, 40 inç 5 serisi LCD modellerinden (B550, B551, B553, B554) satın alan herkese, HT-TZ225 veya HT-TZ325 ev sinema sistemlerinde 200 liralık indirim fırsatı sunuyor. 1920x1080 çözünürlüklü Full HD teknolojisi sayesinde benzerlerine göre görüntü kalitesinde iki kat daha fazla detaya inen Samsung 5 serisi LCD’lerin, 4 adet HDMI çıkışı ve 1 adet de USB 2.0 sunucusu bulunuyor. Ayrıca uyumlu tek kumanda ile kumanda kalabalığı önleniyor. Kristal tasarımı ile dekoratif bir görünüm sağlayan Samsung 5 serisi LCD’ler Wide Color Enhancer 2 teknolojisi ile de daha doğal ve canlı renkler sağlıyor.
Samsung’un bir diğer kampanyası ise plazma TV’lerde. 42 inç B450 Plazma TV alan herkese, yanında P390 DVD player hediye ediyor. Samsung’un geliştirdiği FilterBright teknolojisiyle ortam ışığından etkilenmeyen Plazma TV’ler canlı ve kaliteli görüntü imkanı sunuyor. Yansımayı ve gölgelemeleri minumuma indiren B450, piano black tasarımının gizli hoparlörleri ile şık bir görüntü ve iyi bir ses kalitesi sağlıyor.
Daha kusursuz görüntü kalitesi
Türkiye distribütörlüğü Enkay Group bünyesinde bulunan Japon markası Sharp’ın yeni 600-700 serisi Full LED TV’leri piyasaya sürüldü. Diğer LED TV’lerde panelin belirli noktalarına yerleştirilen LED’ler ve onları tüm ekrana yayan yansıtıcılar sayesinde görüntü kalitesi sağlanırken, Sharp 600-700 serisinde tüm panele yerleştirilmiş LED’ler sayesinde sorunsuz görüntü kalitesi sağlanıyor. Televizyonun 32, 40, 46 ve 52 inç ekran seçenekleri var. Diğer özellikleri arasında RGB üç renk filtresi, geniş ekran, USB girişi, mega kontrast oranı, daha fazla çözünürlüğe sahip optimum renk kalitesi, 450 cd/m2 parlaklığı, FULL HD 1920x1080p çözünürlüğü, 100 Hz görüntü tarama teknolojisi, analog tuner, 4ms tepki süresi ve çevreye duyarlı düşük enerji tüketimi uygulaması bulunuyor.
Renk sihirbazı özelliği
Bosch bayilerinde satılan yeni AOC LCD televizyonların yüksek çözünürlük ve renk kalitesi, 30.000/1 dinamik kontrast oranı bulunuyor. 500 cd/metrekare parlaklığı, 3D Comb filtresi, 1920x1080 çözünürlüğü, 16,7 milyon renk sayısı var. Ayrıca 2 HDMI girişi ile de DVD player, uydu alıcıları ve oyun konsolları gibi HD kalitesinde görüntü veren diğer elektronik cihazları tek bir televizyona bağlama olanağı sunuyor. Renk sihirbazı özelliğiyle yeni bir renk kategorizasyonu yaratan yeni AOC LCD televizyonun, 19 inçten başlayıp 42 inçe kadar yükselen ekran boyutlarının yanı sıra televizyon kabinindeki sağa-sola dönebilen ayak, uyku zamanlayıcısı ve çalışır durumda 160 Watt’lık güç tüketimi özelliği bulunuyor.
USB girişi bilgisayar görevi görüyor
Regal RTV 42 Full HD TFT-LCD, “Real Vision” görüntü iyileştirme teknolojisiyle sorunsuz görüntü kalitesi sunuyor. Üzerinde 2 HDMI girişi bulunan ürün, USB girişi sayesinde bilgisayara gerek kalmadan müzik dinleme ve fotoğraf görüntüleme zevkini geniş ekrana taşıyor.
Uydu alıcınız iyi değilse verim alamazsınız
Next&NextStar, yeni nesil LCD, plazma ve LED TV’lere özel dijital uydu alıcıları geliştirdi.
Next Ye-2000 serisi dijital uydu alıcıları, ses ve resim kalitesine ilave olarak, kolay kullanım imkanını, profesyonel teknik ve donanım özellikleriyle bir arada sağlıyor. USB girişi üzerinden yazılım güncelleme, fotoğrafları TV ekranından gösterebilme, MP3 müzik dosyalarını dinletebilme, TV’den bağımsız renk ayarları, flash bellek ve taşınabilir hard disklere istenen yayınları kaydedebilme, dolayısıyla uydu alıcısını aynı zamanda PVR gibi kullanma özellikleri var. Seride yer alan komponent çıkış (YUV) desteği, plazma, LCD ve LED TV’lerde daha kaliteli görüntü izlenmesine olanak sağlayan özelliklerden. Siyah ve gri kasa seçenekleriyle sunulan serinin, uydudan yazılım güncelleme özelliği de bulunuyor.
Next’in pazara sunduğu avuç içine sığacak kadar küçük “Next Minix” dijital uydu alıcısı ise TV’nin scart girişine direkt bağlanarak kullanılabiliyor. Bu sayede, hem uydu alıcısının kapladığı yerden tasarruf etmeyi hem de kablo karmaşasından kurtulmayı sağlıyor. Kablo kaybından doğan sorunlar olmadığından daha net görüntü sağlanıyor. Uydudan yazılım güncelleme desteğine ek olarak, USB girişi üzerinden TV yayınlarını kaydedebilme ve MP3/Resim dosyalarını oynatabilme gibi donanım ve teknik özellikleri de bulunuyor.
Next YE-2000 Dobratech ise HD kalitesinde ses ve görüntüyü TV’ye yansıtıyor. USB ve e-SATA girişi üzerinden uydu yayınlarını kaydetme, HD&SD&MPEG4 ve karasal dijital yayınları izletebilme, şifreli yayınlar için 2 modül ve 2 kart girişi, Ethernet bağlantısı üzerinden erişim ve Linux&Standart Dual işletim sistemi özellikleri bulunuyor.