Lazer topuyla casus uydu avı

Güncelleme Tarihi:

Lazer topuyla casus uydu avı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bilimkurgu film ve romanlarına konu olan yıldız savaşları gerçek oluyor. ABD'de dünya çevresinde dönen uyduları yeryüzünden vurabilecek güçte bir lazer topu geliştirildi. ‘‘Miracl’’ adı verilen lazer topunun 420 km yükseklikte dönen bir uyduyu imha edecek güçte olduğu bildiriliyor.

TRW Lazer Firması öncülüğünde geliştirilen ‘‘Miracl’’ adlı lazer topunun ilk deneme atışının önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor. Casus uyduların giderek ulusal güvenliğe tehdit ettiğini savunan askeri yetkililer, deneme atışı için onay alabilmek amacıyla ABD Savunma Bakanlığı nezdinde lobi yapıyorlar. Savunma Bakanlığı'ndan onay çıkması halinde lazer topu, halen hizmet vermekte olan 60 milyonluk bir uyduyu vuracak.

Lazer enerjisi, yeraltındaki fırınlarda etilen, deuterium ve helium gazından oluşan bir karışımın yakılması sonucunda elde ediliyor. Topun içinde yer alan aynalar, bu enerjiyi, gözle görülemeyen, güneşin yüzeyinden bile daha sıcak, kızılötesi bir enerji kılıcı haline dönüştürüyor. 2 metre kalınlığındaki enerji kılıcı, bir saniyede hedefe ulaşarak uçak, roket veya uyduları imha edebiliyor.

Boeing, Locakheed Martin ve TRW Lazer Şirketi, ayrıca jumbojetlere yerleştirilecek bir lazer silahı üzerinde çalışıyorlar. Lazer silahlı uçaklar, 13 bin kilometre yüksekliğe çıkarak, düşman ülkenin hava sahasına girmeden 300 km ötedeki roket rampalarını imha edebilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!