Güncelleme Tarihi:
Türkiye'yi, 9 günü bulan uzun Şeker Bayramı tatilinin ardından hemen her konuda yoğun bir gündem bekliyor. Başbakan Bülent Ecevit, Meclis'i toplayıp, bankalar ve 1999 mali yılı bütçe yasa tasarısını geçirmeye çalışacak. Ancak, seçim atmosferine giren Meclis'in çalışması zor görülüyor. İşte Türkiye'yi bekleyen yoğun gündem:
Şeker Meclis gündeminde, milletvekilliğinden istifa eden DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in durumunun kesinlik kazanması için Genel Kurul'da oylama yapılması gerekiyor. Ayrıca Meclis'e gönderdiği sağlık raporlarının gerçeği yansıtmadığı saptanan Bağımsız Kubilay Uygun'un milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin oylamının da Genel Kurul'da yapılması gerekiyor.
KABİNE
9 günlük tatil arasından sonra Başbakan Ecevit'in öncelikle Bakanlar Kurulu'nu toplaması bekleniyor. Ecevit, daha sonra sivil toplum örgütlerinin görüşlerini öğrenmek amacıyla Ekonomik Sosyal Konsey'i toplantıya çağıracak. Bu toplantıda Ecevit, konsey üyelerinin ekonomik sorunlar, işçi çıkarma ve ekonominin bazı sektörlerini etkileyen krizle ilgili değerlendirmelerini dinleyip, bu kesimlerin önerilerini alacak. Toplantı gündeminde yaklaşan toplu iş sözleşmeleri de yer alacak.
IRAK
ABD'nin, Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilerek, yerine muhalif güçlerin getirilmesinden yana olduğunu açıklaması ve bu konuda ABD Ankara Büyükelçiliği eski Müsteşarı Frank Ricciardone'yi görevlendirmesi, Ankara'da endişeyle karşılandı. Bu gelişmeler olurken, ABD ve İngiltere'den oluşan koalisyon güçlerinin heran Bağdat'a yönelik hava saldırılarına yeniden başlama ihtimali de, Türk dış politikasında gündemin üst sıralarında yer alıyor. Bu amaçla, güvenlik endişeleri paralelinde ABD'den ‘Patriot füzeleri’ isteyen ve bunları İncirlik'in yerleşmesine izin veren Türkiye, olası bir sıcak çatışma halinde de sınırına yönelik mülteci akınına karşı başta Habur olmak üzere Güneydoğu'daki sınır kapılarında geniş güvenlik tedbirleri alıyor.
KOSOVA
NATO'nun tüm uyarılarına rağmen Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e bağlı Sırp birliklerinin Kosova'da katliama devam etmesi, Türkiye'nin yakından ilgilendiği diğer dış politika konularından birisi. Son günlerde başta ABD olmak üzere NATO'dan gelen sinyaller, bölgeye müdahele olacağı şeklinde. Bu doğrultuda Türkiye, Adriyatik'teki NATO müttefik güçlerine destek amacıyla ‘TCG Muavenet’ isimli fırkateynini bölgeye gönderdi. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı 8 adet F-16 C uçağı da olası bir hava operasyonu için hazır bekliyor.
SURİYE
20 Ekim'de Suriye ile imzalanan ve bu ülkenin terörizme desteğini kestiğini teyit ettiği ‘Adana Mutabakatı’nın işleyip işlemediği de bayramdan sonra Türkiye tarafından yakın takibe alınacak. Suriye'nin anlaşmanın koşulları çerçevesinde Türkiye'ye iade etmesi gereken tutukladığı yaklaşık 600 kadar PKK'lının ve örgütün çökertilmesine yönelik operasyonların bilançosu, Şam yönetiminden istenecek.
S-300'LER
Kıbrıs ve S-300'lerin akıbeti ile Yunansitan ile yaşanan sorunlar da, bayram ertesinde Ankara'nın her zamanki başını ağrıtacak konular arasında yer alacak.
PETROL
Bakü-Ceyhan petrol boru hattının gerçekleşmesi için Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan yetkili kurullarının müzakerelerinde final yaklaştı. ‘Evsahibi ülke’ ve ‘Geçiş ülkesi’ anlaşmalarını imzalayabilmek için ortaya çıkan bazı mali netilikli hükümlerden kaynaklanan pürüzlerin giderilmek üzere olduğu belirtiliyor.
HAYAT
Bu arada uzun tatilden yararlanarak kent dışında soluk arayanlar dün evlerine döndü. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerin havalimanları ve otobüs terminalleri ile Eskihisar-Topçular feribot iskeleleri yoğun trafik yaşadı. Ancak tıkanıklık görülmedi. Dün İstanbul trafiği de bayrama oranla rahatladı. Bayram süresince köprü ve otoyolların da ücretsiz olmasının katkısıyla İstanbul'da yoğun bir trafik yaşanmış, otoyollar bile tıkanmıştı.