Lausos Sarayı için özgürlük

Güncelleme Tarihi:

Lausos Sarayı için özgürlük
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2018 23:11

İstanbul Sultanahmet’te 5’inci yüzyıldan kalma Lausos Sarayı kalıntıları üzerinde inşa edilen sahnenin sökülmesi için arkeologlar tarafından kampanya başlatıldı. Arkeologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yiğit Ozar sahnenin sökülmesi için Koruma Kurulu tarafından 7 kez karar alındığını ancak Fatih Belediyesi’nin uygulamadığını söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Sultanahmet’te bulunan Lausos Sarayı 1950-52 yılları arasında adliye inşaatının temel kazıları sırasında ortaya çıkarıldı. Günümüzde Mehmet Akif Ersoy Parkı içerisinde kalan saray kalıntısı üzerine 2009 yılında çeşitli organizasyonlarda kullanılmak üzere Fatih Belediyesi tarafından bir sahne inşa edildi.

KORUMA KURULU: KALDIRIN
Sahne için Koruma Kurulu’ndan onay alınmadığının ortaya çıkması üzerine, İstanbul 4. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2010’da aldığı kararla sahnenin kaldırılmasını istedi. Aradan geçen sürede kurul aynı talebi Fatih Belediyesi’ne birçok kez iletti. Son olarak Koruma Kurulu 23 Mayıs 2018 tarihli toplantıda aldığı kararla sahnenin kaldırılması kararını yineledi. Kararda, “Söz konusu uygulamanın ivedilikle kaldırılmasına, kaldırılacak uygulamanın meydan bütünlüğü içinde farklı bir konumda projelendirilmesi durumunda değerlendirileceğine, Bakanlığımıza tahsisli Arkeolojik Park ve Sergi Alanı olarak tanımlanan bölgede tespit edilen otopark faaliyetlerinin belediyesince kaldırılmasına karar verildi” ifadesi kullanıldı.

‘YENİDEN KAMUSAL ALANIN PARÇASI OLSUN'
Koruma Kurulu’nun kararlarına rağmen sahne kaldırılmayınca bu kez Arkeologlar Derneği İstanbul şubesi tarafından sahnenin sökülmesi için ‘Lausos Sarayı Özgür Olsun’ adlı bir kampanya başlatıldı. Sosyal medyadan #LausosSarayıÖzgürOlsun etiketi ile yürütülen kampanyada Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hatırlatılarak, “...belediyeler, gerçek ve tüzel kişiler, koruma yüksek kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır” ifadesi kullanıldı. Derneğin resmi sitesinde ise vatandaşlara, “kurul kararının uygulanması, Kültür varlığına erişim engelleyen yasadışı yapının sökülmesi ve Lausos Sarayı’nın yeniden kamusal alanın bir parçası olması talepleri Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurmaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı. Koruma Kurulu’nun sahnenin sökülmesi için 7 kez karar aldığını ancak Fatih Belediyesi’nin kararları uygulamadığını söyleyen Arkeologlar Derneği İstanbul şube başkanı Yiğit Ozar, “Konunun takipçisi olacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!